De levens van de BL-85-LX

White Trucks werd in 1981 eigendom van Volvo AB en produceerde trucks onder de naam White en Western Star. Volvo Trucks Nederland importeerde in 1984 een White Road Boss, welke als showtruck ingezet werd. De geïmporteerde White Road Boss verliet de fabriek in 1982.
White Road Boss
In 1984 fotografeerde ik (Jac Terlouw, red.) de White tijdens Truckshow Middelharnis.
White Road Boss
Na het grijs/paarse kleurenschema kreeg de Amerikaanse 6×4 trekker het kleurenschema van oliemerk Castrol, waarbij de basiskleur wit werd. Ik heb de truck in deze kleuren nooit op de foto kunnen zetten.
Het Castrol kleurenschema werd in 1985 vervangen door het geel van Roger Truck Rental.
White Road Boss
De foto van de White in Roger Truck Rental kleuren maakte ik op het Circuit van Zandvoort tijdens het Truckstar Power Festival van 1985.
Nog steeds in de kleuren van Roger Truck Rental werd de trekker door anti-Amerikaanse actievoerders in brand gestoken. Van Vliet Trucks kocht het wrak en verving de cabine. Van Vliet gebruikte de trekker voor promotie.
White Road Boss
Ik fotografeerde de truck voor het eerst in Van Vliet kleuren tijdens Veronica’s Autostrandrace in maart 1986.
White Road Boss
Later dat jaar zag ik de White tijdens het Truckstar Power Festival op het Circuit van Zandvoort.
White Road Boss
In 1987 was de White weer present op het Circuit van Zandvoort. De Amerikaanse trekker werd tijdens het evenement ingezet als pace-truck bij de truckrace wedstrijden.
Na het Truckstar Power Festival van 1987 heb ik de truck niet meer gezien. Op internet circuleren foto’s van de wit met blauw gespoten White bij een nieuwe eigenaar in Nieuwegein. De dubbele vierkante koplampen waren toen al vervangen door enkele rechthoekige exemplaren. Na het wit met blauw werd de truck volledig wit gespoten en in deze verschijning door Van Vliet Trucks verkocht en geëxporteerd.
In 2014 heeft de truck nog in Groot-Brittannië te koop gestaan.

Tekst en foto’s Jaco Terlouw.

Edit Alex: Aaldert Koster kwam nog met een aanvulling: “Hier een foto in de blauw/witte uitvoering. Ben ik tegengekomen in de Waalhaven Rotterdam in begin der 90er jaren”

One Response

  1. AV 27 februari 2018 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *