Scania P340 CNG voor Ridder & De Vries

De firma Ridder & De Vries, gevestigd op Ameland en Schiermonnikoog, heeft een nieuwe Scania P340 CNG met autolaadkraan in gebruik genomen. De bakwagen wordt ingezet in Friesland en Groningen voor het ledigen van ondergrondse huisvuilcontainers voor Omrin. Geheel in lijn met het beleid van de Friese afvalinzamelaar rijdt ook deze nieuwe Scania op het door Omrin zelf geproduceerde biogas.

Ridder & De vries heeft een vloot van in totaal 34 trucks van groot tot klein, waarvan er vier voor Omrin rijden. Twee containercombinaties zorgen voor de afvoer van huisvuil vanaf de eilanden Ameland en Schiermonnikoog. De andere twee voertuigen zijn speciaal uitgerust voor het ledigen van ondergrondse vuilcontainers. De nieuwe biogas truck is de eerste Scania in de vloot. Directeur Jitze Ridder: ,,Onze klant, Omrin heeft een voorkeur voor trucks op biogas, en dan zijn er eigenlijk maar drie merken die zo’n voertuig aanbieden. Onze voorkeur ging uit naar deze Scania om verschillende redenen. Allereerst is er de voorkeur van de chauffeur. De Scania P- cabine heeft een ideale instap voor dit werk. Ergonomie was dan ook een belangrijk argument.’’

Ervaring
De volledige opbouw van de Scania werd verzorgd door Rondaan uit het Friese Berlikum. Daarbij is veel aandacht besteed aan bedieningsgemak en de veiligheid van zowel de chauffeur als die van het overige verkeer. De Scania werd geleverd door Scania dealer Rinsma. Zowel Rinsma als Rondaan hebben veel ervaring met de specifieke toepassingen die Omrin nodig heeft. ,,Daardoor hoefden wij niet alles opnieuw uit te vinden, en dat is ideaal. Daarbij komt dat we het hele proces als uiterst plezierig ervaren hebben tijdens de bouwfase’’ aldus Ridder. De Scania 6×2 bakwagen is voorzien van een sturende naloopas voor optimale wendbaarheid en een zo groot mogelijk laadvermogen. De truck is voorzien van een VDL haakarm- afzetsysteem en een 22 t/m Palfinger autolaadkraan. Bovendien is er een weegsysteem van Welvaarts opgebouwd voor een exacte bepaling van de hoeveelheid aan lading.

Cirkel
De Scania P340 is voorzien van een Euro-6 gasmotor. Deze gasmotor heeft verder niets nodig, dus geen extra Diesel of AdBlue tanks zoals bij andere merken, maar alleen bio- of groengas. Dat scheelt ruimte aan het chassis maar het voorkomt ook foutief tanken en storingen. Met een tankinhoud van 1260 liter kan de truck meer dan een volle dag werken op één tankbeurt. Dat tanken gebeurt vervolgens bij het eigen tankstation van opdrachtgever Omrin. Het gas wordt door dit bedrijf door vergisting uit het afval zelf opgewekt waardoor de cirkel rond is. De vuil inzameltruck rijdt daardoor op het gas wat uit de eigen afvalstroom wordt opgewekt, en dat doet recht aan de naam Omrin. Dat betekent namelijk zoveel als cirkel, en die is bij Omrin wat CO2 uitstoot betreft helemaal rond.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *