Eerste af-fabriek New Generation Scania R500 8×2/*6 voor Kruiswijk

Breda – “De chauffeur wou hem graag en zelf ben ik ook dik tevreden over Scania”, aldus wagenparkbeheerder Dirk Slingerland van Kruiswijk grondwerken in Bergambacht. En daarmee kreeg dit bedrijf de primeur dat ze tegelijk met de opening van hun nieuwe pand óók de eerste helemaal op de band gebouwde New Generation Scania R500 8×2/*6 met stuurbare en hefbare voorloop- en naloopas konden tonen.

“Dat de auto geheel in Södertälje op de band gebouwd werd en niet voor afbouw eerst nog langs Laxå moest, zoals tot nu toe gebruikelijk bij dit soort bouwvoertuigen, lijkt een detail,” aldus Dirk. “Maar het scheelde wel mooi in de doorlooptijd. Daarmee sloegen we zelfs twee vliegen in een klap: we hadden het voertuig op tijd voor de opening in huis én het scheelt in de kosten.”

Dat Slingerland opnieuw voor Scania koos, heeft ook alles te maken met de wens van de chauffeur. “Die hebben bij ons op dat gebied best wel wat te zeggen. We zullen niet elk merk aanschaffen. Maar als er bij ons een chauffeur graag een Scania wil, moet het wel heel gek lopen als we die dan niet kopen. Daarvoor zijn de contacten met de dealer in Waddinxveen te goed en een tevreden chauffeur is ook belangrijk voor de TCO van het voertuig.”

Dirk Slingerland (R) van Kruiswijk grondwerken in Bergambacht neemt de sleutels van de nieuwe Scania R500 8×2/*6 in ontvangst uit handen van Gertjan Schuurman van Waddinxveen.

Daarbij komt dat Kruiswijk voor de configuratie van de auto veel steun had aan de Scania-dealer in Waddinxveen. “Het juiste advies is belangrijk en die jongens weten waarover ze het hebben. Wij rijden namelijk normaal gesproken 8×4 maar dat is duurder in aanschaf en gebruik. Dus zat ik al een tijd te denken aan een 8×2 maar twijfelde nog. De dealer wees er op dat door het voertuig wendbaar te houden met een sturende na- en voorloopas we nagenoeg al het werk dat we ermee willen doen ook zouden kunnen uitvoeren. Maar wel tegen minder kosten. Daarbij komt nog dat leeg op de weg de chauffeur nu beide assen kan optrekken. Dat gaf de doorslag. Daarbij vind ik het ook mooi dat die assen door de nieuwe elektro hydraulische aansturing alleen maar draaien als op de weg staan. Vroeger zag je zo’n opgetrokken as dan ook nog meesturen en dat is geen gezicht.” De nieuwe dynamische aansturing van de assen is behalve lichter ook veel compacter in de bouw, wat een mooi vlak chassis oplevert en daar werden de opbouwers bij Bevako die het VDL haakarmsysteem leverde, weer blij van.

Dank zij de bestuurbare voorloop- en naloopas beschikt de truck over een korte draaicirkel. Hierdoor kunnen we met deze truck op plekken komen waar minder flexibele voertuigen problemen kunnen hebben. Ook over het brandstofverbruik is Dirk positief: “We hebben hem nu al een tijdje in gebruik en ik moet zeggen dat het verbruik niet afsteekt bij wat onze overige auto’s doen.”

De R500 8×2 is bij Kruiswijk een alleskunner. “Wij zitten in de sloopwerken, grondverzet, civiel en grondwerk maar ook in het afvoeren van vervuilde grond en asbest. Daarom hebben we een overdrukinstallatie op de cabine gezet. Want we willen ons materieel zo universeel mogelijk kunnen inzetten.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *