Van Kasteren redt kopman uit de duinen

,,We hadden het goede tempo, maar helaas hebben we wat tijd verloren.’’ Martin van den Brink kijkt met gemengde gevoelens terug op de vierde etappe van de Morocco Desert Challenge. ,,Er had vandaag meer ingezeten. Ik ben tevreden over het tempo dat we kunnen rijden.’’

De kopman van Mammoet Rallysport verloor vandaag een kwartier op koploper Ales Loprais. Janus van Kasteren had aanvankelijk ook een goed tempo. De snelle assistent van Martin reed samen met zijn kopman door de duinen. Koelingsproblemen maakten het onmogelijk om het hoge tempo vol te houden.

Janus van Kasteren, Frank van Hoof en Erwin van den Bosch eindigde vandaag als elfde. De equipe in de Renault K520 gaf 1 uur 32 minuten en 35 seconden toe op dagwinnaar Loprais. Martin zag zijn achterstand op de Tsjech met 15.45 oplopen. ,,We hebben nu 34 minuten achterstand. Er is nog niets verloren. De komende dagen kan Loprais ook een keer iets meemaken. Dan kan het zo weer andersom zijn.’’

Martin en zijn co-piloten Wouter de Graaff en Mitchel van den Brink maakten vandaag meer mee dan hun lief was. ,,We stonden al vroeg vast in de duinen. Het was direct heel zacht en in combinatie met een iets te hoge bandenspanning betekent dat dat je snel vast staat. Janus heeft ons eruit gehaald. We hebben daar wel een half uurtje verspeeld. Vervolgens zijn we samen door de duinen gereden en hebben veel trucks ingehaald. We hebben Peter Versluis nog geholpen toen die ook vast stond.’’

Bij de tussenstop bleek de truck van Janus enigszins gehavend uit de ‘woestijnrace’ te zijn gekomen. ,,Er waren problemen met de koeling. Dat betekent dat Janus een tandje terug moest.’’ Martin van den Brink had geen belemmeringen in die zin. ,,We reden zo hard het kon. We hadden het tempo van Loprais, maar meer dan dit zat er niet in.’’

De kopman van Mammoet Rallysport had graag nog harder gewild. ,,Maar dat was op dit parcours echt niet mogelijk. De paden lagen vol met stenen en dikke keien. We hadden veel last van de vering. De klep van de bak is zelfs los getrild. We hebben eerder over slechtere paden gereden waar ik minder last had. Vandaag hadden we gewoon veel last van de trillingen. We hebben gelukkig geen lekke banden gehad. Maar bij binnenkomst in het bivak was het loopvlak wel totaal verdwenen. We waren dus net op tijd binnen.’’

In het klassement na de vierde etappe is Ales Loprais lijstaanvoerder. Martin volgt op 34.47. Nummer drie is Paul Verheyden. De Belg heeft al bijna drie uur en een kwartier achterstand. Jos Smink is vierde in het klassement op bijna vier uur. Janus van Kasteren heeft nog alle uitzicht op een plaatsje bij de beste tien.

Morgen wacht de rijders in een rit over 275 kilometer onder andere de duinen van Ouzina, de canyon van MHarech en slingerende zand- en steenpistes richting Merzouga.

Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Rallymaniacs

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *