Fryslân gaat fossielvrij met blauwe diesel

Friesland is de eerste provincie waar auto’s fossielvrije diesel kunnen tanken. Acht Tamoil tankstations bieden vanaf vandaag Blauwe Diesel B100 aan. Blauwe Diesel B100 is het duurzame, fossielvrije en plantaardige alternatief voor diesel waarmee 89% CO2-uitstoot wordt verminderd. Het eerste tankstation wordt vandaag feestelijk geopend door Tjeerd van Bekkum van LF2018 en wethouder Pieter van der Zwan, gemeente Smallingerland. Overige aanwezigen zijn Bouwe de Boer (Fossylfrij Fryslân), Tsjeard Hofstra (Elfwegentocht) en de directeuren Pieter Zonneveld (Neste), Germ Wiersma (Future Fuels) en Ronald Kempen (Tamoil Nederland).

Blauwe Diesel
Blauwe Diesel B100 is een HVO, een Hydrotreated Vegetable Oil, die volledig wordt geproduceerd uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. Zo is deze diesel geheel fossielvrij en emissiearm. De fossielvrije diesel wordt door Neste in Rotterdam gemaakt van afval- en reststoffen. De grondstoffen gaan niet ten koste van de voedselketen. Met deze hernieuwbare diesel creëert Neste een duurzame oplossing voor zowel bedrijven als particulieren. “Door onze samenwerking met Future Fuels en Tamoil wordt Blauwe Diesel voor iedereen in Friesland beschikbaar. Dit is weer een goede stap in de richting van een fossielvrije samenleving.”, zegt Pieter Zonneveld, Neste’s verkoopdirecteur. Leuk om te weten is dat Blauwe Diesel ook werkelijk blauw van kleur is.

Samenwerking
De feestelijke opening vandaag is mogelijk gemaakt door samenwerking van Future Fuels en Tamoil Nederland. Samen hebben deze bedrijven meer dan 200 jaar ervaring op de Nederlandse brandstofmarkt. Op dit moment is Blauwe Diesel B100 reeds beschikbaar op de Tamoil tankstations in Drachten, Leeuwarden, Marrum, Winsum (Fr.) en Suameer. Vanwege de Elfwegentocht zal vanaf 1 juli Blauwe Diesel B100 ook worden verkocht bij de Tamoil pompen in Akkrum, Kollum en Wolvega.

Fossylfrij Fryslan
Beide bedrijven zijn Freonen Fan Fossylfrij Fryslân (FFFF). Bouwe de Boer is de motor van deze organisatie, die gemeenten, provincies en bedrijfsleven aanmoedigt om volledig fossielvrij te ondernemen. FFFF is ook initiatiefnemer van de Elfwegentocht: het Friese plan om twee weken fossielvrij te reizen van 1 tot en met 14 juli. “Vandaag is een mijlpaal voor de Elfwegentocht, want Blauwe Diesel is dé oplossing voor veel particulieren en bedrijven om mee te doen.”

Germ Wiersma, Managing Director Future Fuels Wholesale: “Blauwe Diesel is de eerste en enige duurzame diesel op synthetische basis die de wereld van milieu en techniek volkomen verenigt.”

Ronald Kempen, Managing Director Tamoil: “Tamoil bewijst met het aanbieden van Blauwe Diesel B100 op een aantal stations in Friesland dat zij continu duurzaam innoveert en inspeelt op de vraag vanuit de markt naar fossielvrije en CO2 neutrale brandstoffen.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *