WO2 dag in Meppel


In 2013 organiseerde Stichting Stolpersteine Meppel een WO2 dag. Terwijl er woensdagmiddag nieuwe Stolpersteine werden geplaatst in het centrum van Meppel kwam een colonne met oude militaire voertuigen vanuit het zuiden Meppel binnen.(net zoals bij de bevrijding van Meppel waar de Canadezen via het zuiden Meppel binnenkwamen). Voordat men met zijn allen onder politiebegeleiding de binnenstad in trokken, verzamelden alle voertuigen zich bij een filiaal van een landelijk tuincentrum. Onderweg kregen ze veel bekijks. Vele mensen zwaaiden naar de leden van de Keep Them Rolling en alsof ze echt Meppel kwamen bevrijden.

Stichting Stolpersteine Meppel nodigde vereniging van oude WO2 voertuigen ‘Keep Them Rolling’ uit om de dag extra luister bij te zetten. Niet alleen historische voertuigen kwamen naar Meppel, ook voertuigen van de 43e Gemechaniseerde Brigade uit Havelte kwamen naar het Kerkplein in hartje centrum van Meppel. Oud en nieuw gebroederlijk bij elkaar.

De meeste voertuigen, jeeps, motoren en vrachtwagens stonden opgesteld op het gezellige plein, maar een paar reden een rondje met bezoekers die op het evenement afkwamen.

Kramen met leuke activiteiten voor kinderen deden ook goede zaken. Wie wil er nou niet eigen chocoladelollies maken. De plaatselijke speelgoedwinkel had militaire speelgoed attributen op de kraam en enkele informatie stands mochten ook niet ontbreken.

Zoals eerder gezegd werden ook enkele Stolpersteine onthuld in de winkelstraten van Meppel ter nagedachtenis van de weggevoerde Joodse mensen die nimmer terugkwamen naar hun geliefde stad Meppel. De Stolpersteine werden voor het pand waar de Joodse gezinnen woonden geplaatst. Op Joodse wijze, met Joodse muziek, speech en gebed werden onder grote belangstelling de stenen op gepaste wijze tussen de straatstenen geplaatst door enkele genodigden van Stichting Stolpersteine.

Herdenking en bevrijding liggen dichtbij elkaar. Op deze wijze werden in Meppel de slachtoffers herdacht die omkwamen in die o zo vreselijke oorlog……En de bevrijding gevierd.

Mercedes-Benz G-klasse

Dodge WC (Beep)

VW Touran

DAF YA 4442

Willys onbekend/overig

Scania 124

GMC CCKW-353 (Jimmy)

Mercedes-Benz G-klasse

Bedford onbekend/overig

vrachtwagen Diverse

Scania 124

Dodge onbekend/overig

Willys onbekend/overig

Dodge WC (Beep)

Willys onbekend/overig

Willys onbekend/overigScania 124DAF YBZ 3300Dodge WC (Beep)Scania 124GMC onbekend/overigChevrolet onbekend/overigOnbekend OnbekendOldtimers DiverseScania 124Dodge onbekend/overigDAF YA 4442Oldtimers DiverseWillys onbekend/overigWillys onbekend/overigGMC onbekend/overigMercedes-Benz G-klasseDodge WC (Beep)DAF YA 4442vrachtwagen DiverseDAF YA 5442Dodge WC (Beep)Bedford onbekend/overigGMC onbekend/overigDodge WC (Beep)DAF YBZ 3300Oldtimers Diversevrachtwagen DiverseScania 124Willys onbekend/overigDodge WC (Beep)Willys onbekend/overigGMC onbekend/overigWillys onbekend/overigWillys onbekend/overigScania 124DAF YBZ 3300Scania 124
Tekst en foto’s Marco Havers.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *