Eerste 100% elektrische vuilniswagen Gemeente Amsterdam gepresenteerd


Op donderdag 15 maart was de Dam in Amsterdam net een beetje milieuvriendelijker dan normaal gesproken. Met als decor het Paleis op de Dam, vond hier de presentatie plaats van de eerste 100% elektrische huisvuilwagen in dienst van de Gemeente Amsterdam.

Amsterdam wil ‘een schonere stad en een gezondere toekomst voor de Amsterdammers’ en dus besloot zij om te investeren in een waterstof voorbereide huisvuilwagen. Door de goede samenwerking van dealer Truckland, E-Trucks Europe, carrosseriebouwer GeesinkNorba en de gemeente Amsterdam, werd de bouw van het voertuig in slechts 2 maanden gerealiseerd.

De huisvuilwagen opereert nu nog volledig elektrisch, maar is al voorbereid om in 2019 te worden uitgebreid naar een waterstofhybride vuilniswagen. Een belangrijke stap op weg naar het doel van de gemeente Amsterdam om haar CO₂-uitstoot in 2025 met 45% te verlagen ten opzichte van 2012. Het voertuig gaat rijden in straten waar de kwaliteit van de buitenlucht het slechtst is. Zoals het Damrak, Rokin, Weesperstraat, Leidseplein en het Rembrandtplein.

Schone huisvuilwagens
Met het in gebruik nemen van deze elektrische truck is een eerste stap gezet. De komende jaren worden meer schone huisvuilwagens ingezet. Zo zijn de plannen voor voertuigen die kunnen rijden op waterstof in een vergevorderd stadium. Vanaf 2019 gaan er drie waterstofauto’s rijden. Ook zijn er 7 hybride wagens aangeschaft. Die hebben wel een dieselmotor, maar de rest van de vrachtwagen is elektrisch.


Tekst en foto’s: René Henkes ism Truckland.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *