Bijzondere Benz bij het Eurovisie Songfestival

Het grootste liedjesfestijn (en tevens een van de grootste televisishows) ter wereld staat op het moment van plaatsing op het punt van beginnen. Het Eurovisie Songfestival is dit jaar neergestreken in Portugal, na de winst van Salvador Sobral vorig jaar. Het melancholische nummer “Amar pelos dois” waar mee hij won past prima bij de Mercedes-Benz LP-312/36,21 (bouwjaar 1957) van de Portugese publieke omroep RTP (Rádio e Televisão de Portugal).

De achterwiel aangedreven wagen (110 pk, 5 versnellingen) werd in de jaren 1957 in opdracht van de RTP gebouwd bij Fernseh (Bosch) in Darmstadt (D). Het bedrijf heet tegenwoordig BTS en bestaat nog steeds en is gespecialiseerd in het bouwen van dit soort wagens. Het was de eerste wagen in zijn soort die in Portugal op de weg kwam. Destijds een zeer moderne wagen met de laatste stand van zaken op het gebied van televisietechniek. De eerste klus betrof de voetbalwedstrijd tussen Sporting Lissabon en FC Austria. De laatste klus met deze wagen werd uitgevoerd in 1980!

Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de RTP werd deze Mercedes, voorzien van een Kässbohrer carrosserie, geheel gerestaureerd. In 2007 werd het karwei voltooid en stond de wagen weer volledig operationeel klaar voor z’n eerste klus (bij wijze van…). Een zeldzaam exemplaar want dit is het nog enige rijdende & operationele exemplaar in Europa te vinden is, volgens het RTP Museum in Lissabon.

Ik (René Henkes, red.) was zelf in de gelegenheid om deze prachtige wagen te bewonderen tijdens de grote mediavakbeurs IBC in en om de RAI in Amsterdam in 2013. Het is tot op heden het enige buitenlandse uitstapje geweest van de gerestaureerde wagen.

Met dank aan Mateusz Starzak voor de interieurfoto’s.

NET ZO INTERESSANT

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *