Mammoet gaat voor podiumplaats in Silk Way Rally

Mammoet Rallysport is vol goede moed en met een gezonde sportieve ambitie op weg naar Rusland. ,,We gaan voor een plaatsje op het podium. We kijken uit naar de strijd met de Kamaz-teams,’’ aldus Martin van den Brink.

De 47-jarige Harskamper wordt in de Silk Way Rally genavigeerd door Wouter de Graaf en zoon Mitchel. ,,We hebben het goed gedaan in de Morocco Desert Challenge. De tweede plaats achter Ales Loprais was een prima resultaat. Nu gaan we proberen om het de Kamaz-teams in eigen huis lastig te maken.’’

Martin van den Brink is blij en trots dat zoon Mitchel opnieuw dispensatie heeft gekregen. ,,De FIA en de organisatie van de Silk Way zijn akkoord. Het is leuk en goed voor Mitchel om deze sterke rally te rijden. Hoewel je eigenlijk minimaal 18 jaar moet zijn om de rally te rijden heeft de FIA ons toestemming gegeven. In de Morocco Desert Challenge hebben wij ze mogelijk kunnen overtuigen.’’

Voor de 16-jarige Mitchel van den Brink wordt het avontuur in Rusland vooral een groot leerproces.,,,Ik vind het heel gaaf om in de Silk Way Rally te mogen starten. Het is een sterk bezette rally. In Rusland zullen vooral de Kamaz-teams niet verslagen willen worden. Wij gaan voor een plaatsje op het podium. Daarnaast is het voor mij een prachtige leerschool. Ik hoop er weer veel ervaring op te doen.’’

‘Leerschool voor talenten’
Ervaring kan de jonge Harskamper de komende tijd ook opdoen via hulp van de KNAF. ,,Na de Morocco Desert Challenge kreeg ik een brief van de KNAF met de mededeling dat ik ben opgenomen in de KNAF Academy / First Talent Plan voor de sectie terreinsport. Ik vind het geweldig dat ik de kans krijg om via de KNAF nog veel meer te leren. De Academy is een leerschool voor talenten. We krijgen ondersteuning op diverse fronten. Via vijf bijeenkomsten worden meerdere aspecten van de sport behandeld. Zo krijgen we onder andere media-training en leer je hoe je eventueel sponsors moet benaderen en hoe je met die relaties moet omgaan. Heel nuttig om dat soort zaken van professionals te kunnen leren.’’

Ervaring is het grote toverwoord in het team van Mammoet Rallysport. ,,Je moet op veel fronten ervaring hebben,’’ zo leerde Mitchel van vader Martin. ,,Daarom is het van belang om eerst alle aspecten van de sport onder te knie te krijgen. Ik leer nu veel van Wouter de Graaff op het gebied van navigeren. We bestuderen samen iedere avond tijdens een rally het roadbook. Als monteur in de truck leer ik ook veel. Wouter en ik zijn door de vele trainingen die we thuis hebben gedaan goed op elkaar ingespeeld. We kunnen bijvoorbeeld binnen vijf minuten een band van de truck wisselen. Ook kunnen we samen een turbo vervangen en weten we inmiddels heel veel van de overige techniek van de truck.’’

‘Een rally op niveau’
De Silk Way Rally begint zaterdag. De start is in Astrakhan. Na zeven etappes met in totaal 2500 kilometer special is op 27 juli de finish in Moskou. In de regio Kalmykia zal vooral de Takya woestijn als scherprechter gaan fungeren. ,,Het is een rally op niveau,’’ aldus Martin van den Brink. Kamaz komt aan de start met onder andere titelverdediger Dmitry Sotnikov, Eduard Nikolaev (winnaar Dakar Rally 2018), Airat Mardeev (winnaar Silk Way 2016), Anton Shibalov en Andrei Karginov. Het MAZ-team is met Siarhei Viazovich een outsider voor een top klassering. Naast Mammoet Rallysport is ook Riwald (Gert Huzink) in Rusland aanwezig. ,,We gaan proberen om de zes sterke teams van Kamaz in eigen huis op een beetje tegenstand te trakteren. Als dat lukt en we komen op het podium dan zijn wij heel erg tevreden.’’

Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Rallymaniacs

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *