Naast schepen ook zon, zee en naakte vrouwen in Harlingen

VW Transporter
Van 3 t/m 6 augustus vinden in Harlingen de Tall Ships Races Harlingen (TSRH2018) plaats. Een ongekend mooi evenement met tal van activiteiten op én naast het water. Harlingen ligt aan de Waddenzee en is dus een prachtig locatie voor dit evenement met zijn vele schepen. Dit weekend was het zonovergoten weer. (Net zoals de afgelopen weken trouwens). Kortom een top weekend!
Mercedes-Benz Sprinter
In Harlingen liggen dan circa tachtig van ’s werelds grootste traditionele Tall Ships aan de kades. Echt een spectaculair gezicht. Soms oud, maar ook vrij recente bouwjaren, vele meters lengte, lange masten met kilometers tuigage, glanzend gepoetste koperen onderdelen, prachtig houtsnijwerk en schitterende details óp het schip maar ook aan de boeg- en spiegelzijde. Zo hebben talloze schepen mooi gevormde en gebeeldhouwde boegbeelden en het merendeel is een schaars tot zelfs niet geklede dame.
MAN L2000
>>Dat er vroeger een (half)naakte vrouw voor aan de boeg van een schip sierde komt omdat men een schip als vrouwelijk bestempelde. Hiermee lag het voor de hand dat men voor een vrouwelijk boegbeeld koos. Ook de Nederlandse Leeuw was een veel gekozen boegbeeld.
VW Transporter
Waarom is de vrouw dan afgebeeld als (half)naakt? Dat komt doordat een oude zeemanswijsheid zegt dat vrouwen ongeluk aan boord brengen. Behalve als ze dus naakt zijn….want dan schijnt zij de zee te kalmeren. Of zij dit ook deed bij de zeelieden valt te betwijfelen, maar in ieder geval zijn vele schepen voorzien van een boegbeeld van een vrouw met één of twee blote borsten… << VW LT 2nd gen
Even terugkomend op het evenement in Harlingen, je kijkt daar je ogen uit. Niet alleen kun je de schepen vanaf de kade aanschouwen je mag ook bij vele van die Tall Ships ook aan boord. Talloze schepen lagen ook in de oude haven en grachten in de stad, De bemanningen zijn vriendelijk en heb je vragen dat geven zij je antwoorden op een nette wijze. De vele koperen kompassen en houten details bij de stuurhut of het roer. Echt prachtig.
Mercedes-Benz Düsseldorfer
Op de kade stond een reuzenrad zodat je het immense haventerrein op grote hoogte kon bekijken, hoger dan de masten van de Tall Ships.
Scania 144
Bij het bezoek aan dit evenement kwam er nog een noodoproep binnen bij de KNRM in Harlingen zodat vele bezoekers live konden aanschouwen hoe de hulpverleners met een snelle reddingsboot de Waddenzee opstoven. Naar later bleek was er een zeiljacht in de problemen gekomen door motorproblemen. De KNRM heeft de onfortuinlijke zeilboot en haar bemanning meegenomen naar de haven. >>De KNRM is een professionele reddingorganisatie en is een stichting, zij krijgen geen subsidie en drijft op vrijwilligers. De vrijwilligers staan 24 uur per dag klaar om onder alle weersomstandigheden uit te rukken.<< Mercedes-Benz Sprinter
Langs de kades stonden tal van kraampjes waar nautische spullen te krijgen waren maar ook verenigingen op watersport gebied , ook werden tal van miniatuurschepen getoond. Vele uren noeste arbeid hebben de hobbyisten in hun projecten gestoken. Echt prachtig.
Mercedes-Benz Sprinter
Wat ook niet ontbreken mag zijn natuurlijk de stands met eten en drinken. Vele oude busjes zijn omgetoverd tot foodtrucks met uiteenlopende culinaire hoogstandjes. Deze stonden omgesteld rondom een speciaal aangelegd beachplein.
Geen Geen
Kortom een evenement waar je een keer geweest moet zijn. In 2022 heb je de kans om er bij te zijn, want dan wil Harlingen nogmaals zo’n evenement organiseren. Houdt dan het nieuws in de gaten.
VW Transporter
Iveco Daily
VW Amarok
Mercedes-Benz Düsseldorfer
Land Rover Defender
Mercedes-Benz Düsseldorfer
Opel Blitz
DAF CF
Geen Geen
Scania R420
Hanomag-Henschel onbekend/overigCitro HYVolvo FL6Mitsubishi L200VW LT 1st gen


Tekst en foto’s: Marco Havers.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *