DAF XF530 FAR Super Space Cab voor Douma Idaerd


Peter en Aukje Douma uit het Friese Idaerd rijden sinds kort met een nieuwe DAF XF530 FAR Super Space Cab. De nieuwe DAF fungeert als bakwagen voor de indrukwekkende combinatie waarmee de Douma’s met name naar Scandinavië rijden. Dat doen ze regelmatig ook samen en daarbij komt de ruime DAF cabine uitstekend tot zijn recht.
Peter Douma is een echte Scandinavië expert en de laatste negen jaar doet hij dat voor NVO als eigenrijder. ,,Ik heb negen jaar geleden deze combinatie overgenomen en het werd nu tijd voor een nieuwe truck. De unieke opbouw van de combinatie was echter nog zo degelijk dat we de mogelijkheden onderzocht hebben om die nog een keer te gebruiken. Bij Yntema Carrosseriebouw in Heerenveen zagen ze daar wel wat in. Zij hebben de laadbak overgezet van mijn vorige truck nadat ze hem eerst stevig onder handen hebben genomen.

Duurzame opbouw
Zowel de laadbak als de aanhangwagen zijn volledig zijn gerenoveerd en overgespoten. Er is al meer dan een miljoen kilometer gereden en gewerkt met de Bulthuis aanhangwagen en de Krijgsheld laadbakken maar na de grote beurt zien ze er uit als nieuw. ,,Alles is ook technisch aangepakt en daarbij is het chassis van de aanhanger gestraald en opnieuw gespoten. Verder is er een nieuwe vloer aangebracht in de motorwagen. Vervolgens is alles gespoten en voorzien van de nieuwe reclame van NVO’’. De uiterst duurzame en efficiënte DAF XF530 wordt hiermee voorzien van een al even duurzame opbouw. Wie niet beter weet ziet een splinternieuw span staan, met als unieke eigenschap de vouwdeuren aan beide kanten, zowel op de motorwagen als bij de aanhanger. De insteek van de motorwagen bedraagt overigens 280 cm dankzij de toegepaste 385/55R22,5 banden.

Compleet uitgerust
De DAF XF is voorzien van de meest krachtige MX13 krachtbron met 530 pk en een koppel van 2600 Nm, in combinatie met de razendsnelle nieuwe geautomatiseerde TraXon versnellingsbak. Naast alle verplichte veiligheidssystemen is de DAF ook uitgerust met ACC, Predictive Cruise Control en Eco Roll. Verder is er gekozen voor de LED koplampen, DAF Skylights en een dubbele luchthoornset. Vanwege de dubbele bemanning is het interieur voorzien van twee luxe stoelen, de ruime DAF koelkast en het DAF Night Lock voor extra veiligheid. De stand- en motorverwarming van 6kW is uitgerust met een restwarmtepomp en een timer voor de koude Scandinavische winters. De speciale 920 liter brandstoftank werd op maat besteld door DAF dealer BSF.

Echte ‘DAF man’
Peter Douma is volgens eigen zeggen een echte ‘DAF man’ en hoewel hij bij twee merken offerte aanvroeg was hij meteen erg gecharmeerd van de DAF. “Vooral dit nieuwe model met 530 pk en die ruime cabine past ons precies. We hebben gekozen voor een volledig luchtgeveerd chassis met een starre, liftbare naloopas. Voor ons is dit de ideale mix van ruimte, comfort, vermogen en efficiency. Daar komt bij dat we bij BSF in Leeuwarden de juiste klik voelen. Het contact is uiterst prettig en BSF heeft ook de hele gang van zaken met carrosseriebouwer Yntema gecoördineerd. Verder hebben we Erik de Boer van EDB Design ingeschakeld om de striping van de DAF cabine aan te laten sluiten bij het nieuwe NVO logo”.

Meer foto’s van deze prachtige combi kun je vinden op bigtruck.nl.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *