Voetgangers vangen met de Austin 1300 SRV5


In de jaren ’70 kwam Leyland met een serie SRV’s. Deze kwamen niet met een rijdende buurtsuper bij je aan huis, dit waren Safety Research Vehicles. Een aantal daarvan is bewaard gebleven in het British Motor Museum, waaronder deze Austin 1300 SRV5 uit 1974.

De SRV5 was grotendeels identiek aan de destijds reguliere Austin 1300, alleen de neus is speciaal ingericht op voetgangers-veiligheid. Het is de bedoeling om een voetganger laag te raken (of nou ja, eigenlijk om hem helemaal niette raken, maar jullie snappen het idee), waarna die op de motorkap valt. Door die klap komt vervolgens de stang die rondom de motorkap zit omhoog, zodat de voetganger niet weer voor de auto rolt, maar op de motorkap bijft. Dan maar hopen dat de automobilist in kwestie ook daadwerkelijk stopt, ik kreeg in ieder geval direct Benny Hill-achtige visioenen met een rijdende auto en een spartelende voetganger op de motorkap. Het idee is dan ook nu, 45 jaar later, nog steeds op geen enkele productie-wagen terug te vinden.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *