Het Digitaal Museum – DAF A1300 Korps Mobiele Colonnes

DAF A1300
In 1966 kregen het Korps Mobiele Colonnes en de Bescherming Bevolking de beschikking over 24 DAF/Kronenburg autospuiten. De autospuiten werden aangeschaft door het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor de herindeling van het Korps van 11 naar 12 brandweercompagnieën. Iedere compagnie kreeg de beschikking over twee DAF brandweerauto’s. Het Ministerie bleef eigenaar van de voertuigen, die gebruikt werden door het Korps Mobiele Colonnes en de Bescherming Bevolking.

DAF A1300
De vierentwintig DAF A1300DA406 chassis werden bij Kronenburg in het Brabantse Hedel opgebouwd als autospuit. De Brabantse constructeur voorzag het chassis van een Magirus BW-150 voorbouwpomp met een capaciteit van 2800 liter per minuut. Ook werd voorzien in een manschappencabine voor 18 personen. Deze bemanning werd gevormd door twee blusgroepen per auto.

DAF A1300
Na het opheffen van de Bescherming Bevolking in 1986 werden de meeste DAF autospuiten in 1987 via Domeinen verkocht. Enkele exemplaren bleven in bezit van het Ministerie van Defensie (collectie Nationaal Militair Museum) en andere overheidsmusea. Andere auto’s vonden hun weg naar particuliere eigenaren. De Kronenburg opbouw bleek een uitstekende basis te zijn voor een camper.

Foto Henk de Groot.
DAF A1300

Foto Harrie Kuiper.
DAF A1300
Tekst en groene foto’s Jaco Terlouw.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *