Open dag Brandweer en Gemeente Meppel met interessante voertuigen

Seagrave onbekend/overig
Zaterdag 15 september werd er bij Brandweer en Gemeente Meppel een op dag gehouden. Talloze activiteiten werden georganiseerd. Zowel in en om de kazerne aan de Paradijsweg als in het Stadhuis en er buiten.
MAN TGS
Normaal fotografeer ik (Marco Havers, red.) ook de activiteiten maar deze keer hou ik me alleen bij de voertuigen op deze dag mooie zonnige dag. Ben al vroeg op pad gegaan zodat ik foto’s kon maken zonder er talloze bezoekers er voor liepen. In het Stadhuis ben ik niet geweest omdat dat voor deze blog niet interessant genoeg is.
Op parkeerplaats Mallegat stonden voertuigen van de gemeentereiniging en enkele stands waaronder Hiab Meppel. Bij de stand van de Meppeler vestiging van Hiab konden zowel jong als oud virtueel met de autolaadkraan aan de gang.
Claas Arion 440
Gemeente Meppel heeft nog steeds de reinigingsactiviteiten in eigen beheer. Je zag daarom diverse voertuigen die gebruikt worden in deze gemeente.
Een drietal DAF trucks waarvan één DAF LF veegwagen met Johnston opbouw en een tweetal DAF CF huisvuilzijladers met VDL opbouw.
DAF LF serie
DAF CF
DAF CF
DAF CF
DAF CF
DAF LF serie
Volgend jaar komt er nog een zelfde voertuig op de weg én een DAF met afzetsysteem met containers om o.a. glasbakken te legen en afval naar Wijster te brengen. Daarmee is de aanschaf via aanbesteding van 5 DAF trucks een feit. Ook Scania was in de race maar zij konden de trucks niet leveren in het jaar dat de gemeente voor ogen had en daarom is DAF uiteindelijk gekozen. Jammer, maar gelukkig heeft de gemeentereiniging ook enkele Scania’s in hun wagenpark.
Scania P-serie 2nd gen
Een stad waar al vele tientallen jaren een Scania fabriek binnen de gemeentegrenzen heeft kan het natuurlijk niet zo zijn dat er geen Scania’s hier rondrijden. De gemeente Meppel heeft meerdere Scania’s en een tweetal stonden te glimmen tijdens de opendag. De Scania van de P serie met afzetsysteem en Hiabkraan voor het legen voor glasbakken en transport van afval. Deze zal volgend jaar vervangen worden door de eerder genoemde DAF.
Scania P370
Echter blijft de Scania wel in het wagenpark. De nieuwste Scania van de gemeentereiniging was ook aanwezig. Een 4 assige P370 met Hiabkraan om ondergrondse containers te legen. De 3 gestuurde assen maken het manoeuvreren in de straten van Meppel tot een makkie.
Scania P370
Bezoekers van de open dag een rondje meerijden met één van de laatste Mercedes Econics huisvuilwagens. Meppel heeft er een aantal gehad en naar mijn weten worden deze vervangen door de aanbesteedde DAFs.
Mercedes-Benz Econic
Op dit parkeerterrein stonden verder een Claas Arion 440 tractor, een Antonio Carraro Star light met een JJ Dabekaussen bermmaaier en een JCB 417 wiellader.
Claas Arion 440
Onbekend
Onbekend
Geen Geen
Een tweetal Volkswagens op stroom voor de gemeenteambtenaren die graag met milieuvriendelijk vervoer op pad willen naar hun afspraken werden ook op gesteld.
Geen Geen
Iets verder lopend via het terrein van de Agrifirm, dat speciaal voor deze dag het terrein opengesteld heeft zodat er een mooie doorloop is van het Stadhuis via het Mallegat en de Agrifirm naar de brandweerkazerne, stonden voertuigen van de Natres, de politie en later kwam er nog een stand van de reddingsbrigade bij.
VW Amarok
Bij de Natres, de Nationale Reserve, stonden 2 VW Amarok en een oude DAF 4×4.
VW Amarok
VW Amarok
Bij de politie stond een VW Transporter, een sportieve Santos fiets en twee BMW motorfietsen. Een blauwe Mercedes Vario van de Mobiele Eenheid waren ook op de stand aanwezig.
VW Transporter
Geen Geen
Mercedes-Benz Vario
Bij de Reddingsbrigade een VW Transporter met aanhanger en reddingsboot.
VW Transporter
Scania R380
Voorlichting over de dode hoek bij vrachtwagens werd duidelijk gemaakt middels een Scania R380 met een op de grond liggende mat waarop aangegeven werd wanneer je van achter het stuur je nog wel te zien bent en wanneer niet als je er naast staat. Meer weten over de dode hoek kijk dan op blijfuitdedodehoek.nl
Scania R380
Scania R380
Scania R380
VW Polo
Van hieruit de weg oversteken wat geregeld werd door een team verkeersregelaars kwam je bij de brandweerkazerne.
Mercedes-Benz Sprinter
Op de grote parkeerplaats achter de kazerne werden demo’s gegeven. Zo kon je met eigen ogen zien wat voor belangrijk werk brandweerlieden doen.
Onbekend container
Een speciale voorstelling voor kids werd gegeven in een container die lijkt op een brandweerwagen. Altijd willen mee maken wat het is om in een donkere ruimte gevuld met rook te lopen? Ook dat was mogelijk in een speciale unit op het terrein.
Volvo FM9
Tevens was Pro Rail aanwezig met 3 voertuigen, waaronder een Volvo FL voor incidentenbestrijding.
Volvo FL
Volvo FL
In de laadbak kon je de vele apparatuur aanschouwen wat de medewerkers gebruiken bij bv. ongelukken op het spoor.
Mercedes-Benz Vito
Mercedes-Benz Vito
Volvo FM9
Volvo FM9
Volvo FM9
Volvo FM9
Onbekend container
Een Mercedes Vito en een wel heel vreemd uitziende Volvo. Of je het mooi vind tja daar zijn de meningen over verdeeld maar deze Volvo FM is er niet voor de ‘mooiigheid’ maar voor de functionaliteit. De Volvo kan namelijk ook op het spoor rijden dankzij het onderstel dat neerklapbaar is. De vrachtwagen heeft op de haakarminstallatie een herspoor-container.
Onbekend container
Volvo FM9

Iets verder op het terrein stond een ondersteuningstruck van brandweer Drenthe, een Volvo FE met haakarm en bijbehorende container.
Volvo FE 2nd gen
MAN TGS
Brandweer Hoogeveen was naar Meppel gekomen met een splinternieuwe MAN TGS 28.420. De HV-KR met 6×6 aandrijving heeft achterop het chassis een Hiab kraan.
MAN TGS
MAN TGS
MAN TGS
Binnen in de kazerne waren talloze kraampjes van o.a. de meldkamer in Drachten, fotocollages, jeugdbrandweer, kraam met blauwlichtspeelgoed, Rode Kruis, Lotus Groep en de Brandwonden Stichting. Maar ook Stichting Oud Meppel. Zij waren aanwezig met o.a. een aankondiging over een nieuwe tentoonstelling dat vanaf 27 september te zien is. Op de locatie van deze stichting aan de Sluisgracht is vanaf deze datum een expo te zien over de Meppeler brandweer. Echt de moeite waard!
Ford BB
Binnen stond het juweel van de Meppeler brandweer te pronken. Een Ford BB V8 uit 1934. De wagen met opbouw van Bikkers & Zn uit Rotterdam is uit dienst gegaan in 1957 en heeft een kilometerstand van maar 5034!!! Originele brandweer attributen zijn nog steeds aanwezig in de opbouw.
Ford BB
Ford BB
Ford BB
Ford BB
Ford BB
Aan de voorzijde van de kazerne werden demo’s gegeven over onder meer brandbestrijding. Kinderen konden zich vermaken met de brandweerspuit verderop en voor de liefhebbers werden 2 Tankautospuiten , een Mercedes Atego en een MAN TGM, waarmee je een rondje mee kon rijden. De hele dag was in Meppel de brandweersirenes te horen….
Mercedes-Benz Atego
MAN TGM
Als blikvanger was er een Amerikaanse Seagrave brandweer ladderwagen van de Stichting Bosbrandweer. Deze heeft echt dienst gedaan aan de andere zijde van de grote plas. De wagen uit 1987 deed dienst tot 2011. De wagen ziet er erg spartaans uit als je deze naast de moderne wagens van tegenwoordig zet. Qua snelheid moest hij echt gaan als de brandweer want onder de kap heeft hij een 450 pk, V8 Detroit tweetakt Dieselmotor.
Seagrave onbekend/overig
Seagrave onbekend/overig
Seagrave onbekend/overig
Seagrave onbekend/overig
Seagrave onbekend/overig
Seagrave onbekend/overig
Mercedes-Benz SK
Van de bosbrandweer was er ook een Mercedes SK 4×4 welke een demo verzorgde. Al rijdende met sirenes aan komen bij de kazerne en de spuit aan. Volgens mij moesten er wel bezoekers zijn met natte voeten….
Mercedes-Benz SK
Volvo FL
Volvo FL
Brandweer Leeuwarden stuurde een Volvo FL crewcab met Kenbri opbouw.
MAN TGM
Brandweer Meppel liet hun MAN TGS waterwagen en MAN TGM Tankautospuit zien aan het publiek. De luiken waren geopend zodat de bezoeker konden aanschouwen hoeveel apparatuur een brandweerwagen nu mee heeft in deze tijd.
Onbekend container
MAN TGS
MAN TGS
Hier en daar stonden nog wat ander materiaal van de Meppeler brandweer.
Onbekend Van alles
VW Polo
Onbekend aanhangwagen
Al met al een prachtige dag waarbij de organisatie tevreden naar terug kan kijken. De bezoekers konden kennismaken met de Gemeente Meppel en de brandweer. Mensen gingen voldaan naar huis met de gedane indrukken en de talloze informatie.
Mercedes-Benz SK
Geen Geen
Tekst en foto’s Marco Havers.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *