Digitaal museum: Ford Fiesta Bebop

Van de Ford Fiesta bestaan er vele concept cars, waarvan er diverse waren die eigenlijk hun tijd ver vooruit waren. Zo bestaat er van de eerste versie van Fords kleinste de Tuareg (Niet te verwarren met de Touareg van concurrent Volkswagen). Deze stoere versie van de Fiesta uit 1979, zou vandaag de dag door het leven gaan als Cross Over of SUV. Zoals gezegd, zijn tijd ver vooruit! Maar ook bestond er een pickup versie onder de naam Ford Fiesta Fantasy.
Ford Fiesta
Bij het uitkomen van de derde generatie Fiesta in 1989 toonde Ford de Fiesta Bebop, een door Ghia gebouwde pick-up versie van de compacte personenwagen. Het verhaal gaat dat in 1989 een aantal leden van de directie van Ford tijdens een lunch in een park de destijds net gelanceerde Suzuki Vitara convertible voorbij zagen rijden. “We moeten onszelf ook zoiets kado geven bij de introductie van generatie 3”, moet de gedachtengang zijn geweest. Huisdesigner Ghia kon aan de slag en begon met het veranderen van een Fiesta in een “dynamische pick-up … gericht op sportieve fietsers en surfers”.

Een hip en flitsend wagentje wat echter nooit in productie is genomen. Toch zijn er verschillende ombouwers geweest die zelf de snijbrander ter hand hebben genomen (zoals ook bij de allereerste versie van de Fiesta het geval was).
Ford Fiesta
Van de Bebop hebben we nooit meer iets vernomen (Het lot van vele conceptcars) maar gelukkig stond hij destijds wel op de AutoRai in 1990.

Tekst en foto’s René Henkes.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *