Solbus Solcity op waterstof van Keolis

Solbus Solcity
Op de IAA van 2018 werd door Solbus een waterstofbus getoond. Niet echt een primuer, op 17 juni 2016 heeft Keolis (wat toen nog naar de naam Syntus luisterde) deze nieuwe waterstofbus overhandigd gekregen van Hymove B.V. De bus wordt ingezet in de regio Arnhem-Apeldoorn.
Solbus Solcity
De bus is gebouwd door de Poolse bussenbouwer Solbus en maakt gebruik van een brandstofcelsysteem van HyMove B.V., dat voor de elektrische energie zorgt. De bus is voor Syntus de eerste in een serie die door Solbus en Hymove op commerciële basis op de markt gebracht wordt. Gelderland is de eerste provincie in ons land, waar deze nieuwe generatie nul-emissie waterstofbussenrijdt. Voor de provincie, die het project ondersteunt, is behalve de gebruikte technologie van Gelderse bedrijven en de daarmee gepaard gaande werkgelegenheid ook de ervaring van het rijden met waterstofbussen in het openbaar vervoer van belang.
Solbus Solcity
“Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren aan de verdere introductie van zero-emissie busvervoer”, zei Cees Anker, algemeen directeur van OV-bedrijf Syntus nadat hij samen met Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de provincie Gelderland symbolisch de deur van de waterstofbus had opengeknipt. “In deze regio is de afgelopen jaren al veel nuttige ervaring met waterstofbussen opgedaan. Daarom was in de OV-aanbestedingen de inzet van waterstofbussen als optie meegenomen, maar dat is nog niet van de grond gekomen. Wij hebben samen met de provincie en HyMove besloten een proef met de waterstofbus te starten. Daarmee spelen we in op de overeenkomst tussen de OV-bedrijven en Staatssecretaris Dijksma. Daarin is vastgelegd, dat er vanaf 2025 uitsluitend bussen in het openbaar vervoer rijden die vrij zijn van schadelijke uitlaatgassen.”

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *