Toyota Starlet Rat Look in Meppel – Marco Havers


In het voorjaar van 2018 trof ik (Marco Havers, red.) niet ver van mijn woning deze vreemd uitziende Toyota Starlet aan. Je hoeft geen kenner te zijn van auto’s om te zien dat dit geen standaard uitvoering is van het Japanse bedrijf. Ik weet niet of Kiichiro Toyoda, de grondlegger van het autobedrijf, zich zou opdraaien in zijn graf als hij wist wat een Toyotarijder met één van zijn auto’s uitgespookt heeft.

Feit blijft dat het een wonderbaarlijk wagentje is. Werkelijk overal zie je wel iets waarvan je denkt, ‘Jemig hoe verzin je het’. De portierhendel is van de oorspronkelijke plek naar de voorzijde van de portier verhuist. En het ‘gat’ is aan de rechterzijde dichtgemaakt met een platgeslagen blikje Red Bull. De standaard spiegels liggen nu denk ik ergens in een hoekje in de garage want er zijn andere buitenspiegels geplaatst , maar wel zo’n 40-50 cm naar voren. Boven achter bij de achterruit is een tja uh is het een spoiler of een zonneklep…geplaatst…

Op het dak een stevige imperiaal waar je wel wat kratje goudgele rakkers op kwijt kunt… of trays met Red Bull natuurlijk. Het dak heeft een stripverhaalloook gekregen. Scharnieren van de deur zijn ook ietsje anders want volgens mij draaien de deuren nu andersom in deze Toyota….

Andere achterlichten, koplampen zijn verstopt achter gaaswerk, taxibordje op het dak, maar denk niet dat er veel mensen die een taksi nodig hebben, in deze auto zullen stappen…. En extra lampjes op het dak. Wat nog wel origineel is, zijn de voor en achterbumper. Maar ook die zal denk ik wel een make over krijgen ga ik van uit.

Het lakwerk, tja …. Vele auto eigenaren gruwen van een plekje roest, maar dat is juist de bedoeling bij deze eigentijdse, eigenwijze auto….

Deze auto heeft de Rat Look. Rat Look zegt u? Ja dat is een techniek wat uit Amerika is overgewaaid. Als tegenhanger van de Hot Rod, wat mooie glimmende en flink aangepaste, verlaagde en goed gekoesterde auto’s zijn, is de rat Look het tegenovergestelde.

Dat was in eerste instantie een onafgemaakte Hot Rod project maar dat wel rijdbaar was en dus legaal over ’s land wegen mocht toeren. Met zo’n verlaagde en flink aangepaste wagen kom je in Europa niet ver. In Europa is daarom de Rat Rod ge-evalueerd in de Rat Look. Standaard modellen met waar het roestspook danig in de weer is geweest. Zoveel modellen, zoveel uitvoeringen en zoveel ideeën, het maakt niet uit als er maar roest op zit. Roest is dé look bij deze auto’s. Flink schuren en met soms zuren in de weer geven een totaal ander beeld als dat men met dit gewrapt er op aan brengt.

Iedere auto met de Rat Look ziet er weet anders uit en dat maakt het ook weer zo leuk. Je blijft kijken naar zo’n auto en je blijft je verbazen over de soms uitmuntende ideeën die de eigenaar van zo’n auto heeft.


Tekst en foto’s Marco Havers.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *