De Duurzame Dealer – Martha de Boer


Volgens velen gaan ‘auto’ en ‘milieubewust’ niet samen. Autobedrijf Renses bewijst dat dit wel degelijk kan. Nadat de dealer van onder andere Subaru en Mitsubishi te groot werd voor het pand op de Beverkoog in Alkmaar, werd er een ambitieus plan gemaakt voor iets totaal nieuws. Iets dat verder gaat dan een showroom met verse bloemen en een vlinderstruik naast de parkeerplaats.

Aan de andere kant van Alkmaar, op industrieterrein Boekelermeer, verrees een nieuw pand. Nieuw in alle opzichten. Niet alleen had het terrein jarenlang braak gelegen, ook werden de modernste technieken toegepast. Op 26 en 27 januari was de opening van het project dat de naam Circulus kreeg. De enthousiaste medewerkers van Renses gaven rondleidingen in en om het pand, want wat maakt dat dit gebouw zo onderscheidend is van andere autodealers en hun grote gebouwen?

Ondanks dat de stevige wind een klein regenbuitje liet aanvoelen als hagel, waagde ik me toch naar buiten. Op de parkeerplaats werd al duidelijk dat Renses voorop loopt in electrische auto’s. Twee enorme laadpalen staan gebroederlijk naast elkaar, de enige snelladers in de omgeving, die er binnen een halfuur voor zorgen dat je weer met een volle accu verder kunt. Langs de kamperfoelie, dat tegen de zijgevels is geplant, liepen we naar de voorkant van het gebouw, waar ook nog beplanting tegenaan komt. Niet alleen fijn om wat CO2 van de A9 af te vangen, maar ook omdat het een extra isolatielaagje vormt. Zelfs de rotonde die voor het pand ligt is meegenomen in de groene plannen, daar verrees een ooievaarsnest. Langs de parkeerplaats voor de klanten van de garage liepen we naar de receptie. Een lange balie die van de koffiehoek (waar je een halfuurtje met je laptop kunt spelen terwijl je auto staat te laden) tot aan de motorhoek uitstrekte. Renses is ook dealer van het motormerk Zero, alle 4 de modellen, allemaal volledig electrisch aangedreven, stonden er ook uitgestald.

Via de receptie liepen we de garage in, waar we als eerste een uitlijn-installatie tegenkwamen. Met behulp van de nieuwste lasertechnieken gebeurt het rechtzetten van de wielen nog efficiënter en preciezer. Daarnaast lag de innovatieve ‘snelstraat’. De auto rolt naar binnen, het eerste meetpunt kijkt naar de profieldiepte van de banden, daarna volgt een remmentest en bij het volgende meetpunt worden nog een aantal vitale onderdelen van de auto nagekeken, waardoor je met een kwartiertje weet of je auto door de APK zal komen of niet. Mocht dat niet lukken, dan is dat geen probleem. Langs de snelstraat staat een bandenlift, die leidt naar de opslag op de volgende verdieping waar diverse soorten zomer-, winter- en vierseizoensbanden op voorraad liggen. Is er meer nodig om de APK te kunnen halen, of heeft de auto schade, dan zijn er 6 bruggen beschikbaar. Om zowel de ‘fossiele’ auto’s als de electrische auto’s te kunnen bedienen, zijn 3 bruggen speciaal toegespitst op de electrische aandrijfvorm. Zo’n auto heeft ongeveer 60% minder onderdelen, waardoor ook het onderhoud anders (en vooral minder) word. Langs de bruggen liepen we door naar een ander pronkstuk. Het is de trots van de directeur: een eigen wasstraat. Of het nu een nieuwe auto is, een inruiler, een garageklant of dat ie net heeft staan laden op de parkeerplaats, elke auto kan schoon het terrein verlaten. Met een energiezuinige borstelmachine en schuim dat minder belastend is voor het milieu, kan ook de bestuurder met een schoon geweten op pad.

Na de garage ging de route weer naar buiten, waar we in een grote tent over het parkeerterrein uitkeken. Voorheen was Renses dealer van Subaru, Chevrolet en Mitsubishi, Chevrolet is inmiddels vertrokken uit Europa en via Mitsubishi werd een andere tak van sport gevonden: hybride en electrisch rijden. In 2013 kwam Mitsubishi met de Outlander PHEV, een auto die uitermate interessant bleek te zijn voor kleine zelfstandigen, als je tenminste de moeite nam om je door de wirwar van regeltjes en moeilijke afkortingen heen te werken. Bij Renses namen ze die moeite wel, waardoor ze een groot gedeelte van de ruim 8000 verkochte Outlanders wisten te leveren. Onder de noemer Go! Green delen zij die kennis nu met mensen die zelf niet door het oerwoud aan steeds veranderende regels heen komen. Wat de financiële mogelijkheden zijn voor iemand die eigen baas is, of iemand met een groot bedrijf en dito wagenpark. Ook voor particulieren is nog wel eens lastig, want natuurlijk zijn ze bezig met de wereld schoon achter te laten voor de volgende generatie, maar passen zij wel met hun eigen volgende generatie in zo’n auto? En hoeveel provincies kun je oversteken met een volle accu? Om alle klanten te kunnen bedienen, zijn de verkopers op de hoogte van de voordeelregels die nu gelden, wat er in de nabije toekomst gaat veranderen (voor zover we iets kunnen voorspellen met een wispelturige overheid) en staat de parkeerplaats vol met uiteenlopende modellen. In de eerdergenoemde tent, die straks gebruikt gaat worden als startpunt van proefritten en afleveringen aan klanten, stond nu dan ook een ruime selectie van electrische auto’s. Van de nieuwe Jaguar i-Pace tot de Peugeot iOn , van de opvallend rode Hyundai Kona tot de onopvallend grijze Volkswagen e-Golf. Hoewel het weer niet erg uitnodigend was, was een rondje over de parkeerplaats geen straf. Naast ‘electrisch’ is Renses ook ‘premium’, niet gebonden aan een vast merk, en zo kon ik me vergapen aan een Infiniti FX50S, Mercedes G-klasse, Aston Martin DB9, Lotus Evora, Chevrolet Camaro cabrio en een klassieke Toyota Landcruiser.

Waar je voorheen door grote en dure showrooms wandelde en keek naar de met prijskaartjes behangen voertuigen, is het proces bij Renses omgekeerd. Met de verkoper kijk je wat je wensen zijn. Een stadsrakker zoals de Renault Twizy om droog te kunnen forenzen, een Nissan bestelbusje om je producten bij de klant te kunnen brengen, een ruime gezinsauto met trekhaak om een caravan naar de camping te slepen, een sportwagen om mooie toervakanties mee te maken of juist een motor om lekker mee uit te waaien. Doordat Renses niet merkgebonden is en veel ervaring heeft met auto’s kopen in het buitenland, zijn alle opties open om de juiste auto of electrische motor te vinden voor de beste prijs die bij jouw wensen en budget past.

Terug naar de rondleiding, want er is meer dan alleen de grote nieuwe panden. Wanneer je over de parkeerplaats wandelt, zie je ook een oude boerderij staan, die ondanks de ambitie van gemeente Alkmaar om een groot industrieterrein te maken, toch behouden is gebleven. Je zou het op het eerste gezicht niet denken, maar ook de stolp met het rieten dak hoort bij Circulus. Geen oud keuterboertje, maar een poetsbedrijf en fotostudio (die 360graden foto’s maakt om de auto’s op internet beter te kunnen presenteren) zijn erin gevestigd. Naast Bubalou, die comfortabele buitenmeubels verkoopt, komt er ook nog een vergaderruimte en eetgelegenheid in het vierkant te zitten. Eenmaal terug in het nieuwe pand, bij de behaaglijke warmte die door de verderop gelegen huisvuilcentrale word geproduceerd, viel alles op z’n plek. Naast de verkoop is er nog een ruimte vrij waar een restaurant zich kan vestigen, op de eerste verdieping zit niet alleen de administratie, maar ook een bedrijf dat zonnepanelen verkoopt, en achter de straks groene voorgevel gaan zich nog een paar bedrijven vestigen. Allemaal op hun eigen manier bezig met een groene toekomst. Maar belangrijker voor de klant is dat alles is samengevoegd. Niet alleen het kopen en onderhouden van een auto is hier mogelijk, voor de zakelijke klanten, flexwerkers en mensen op doorreis is er ook ruimte om te vergaderen of solo te werken, (als een exploitant is gevonden) wat te eten, terwijl de auto staat op te laden via de zonnepanelen die binnenkort op het dak worden geplaatst. Mocht je onderweg panne krijgen, weet dan dat Renses ook partner is van de ANWB pechhulp.

Al met al was het een druk weekend. Vele liters koffie en broodjes worst gingen over de tijdelijke toonbank in het restaurant. Autobedrijf Renses bestaat al 75 jaar, veel van bezoekers zijn al jarenlang klant, sommige zelfs nog uit de tijd dat het bedrijf in Heerhugowaard was gevestigd. Anderen kwamen op de advertenties af en sommigen wilden helemaal geen rondleiding, die kwamen gewoon voor die ene auto die ze op de website hadden gezien. Het zorgde voor een gezellige drukte in de garage, het restaurant en bij de verkoop.

Benieuwd naar de dikke sportwagens, gezinsauto’s of ideale forenzenvehikels? Neem een kijkje op renses-online.nl of kom naar de Parelweg 11 in Alkmaar, rijd langs P8 en P9 van het voetbalstadion en je krijgt vanzelf een ooievaarsnest in het vizier.


Tekst en foto’s door Martha de Boer. Dit bericht is niet gesponsord.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *