1994 – The untold story of a tragic and controversial F1 season

In de geschiedenis van de Formule 1 zal het jaar 1994 bekend staan als 1 van de extreemste jaren in de recente geschiedenis. Dood, spanning, samenzweringen, actie en een ontknoping in de laatste race van het seizoen.

Wanneer je het boek leest merk je dat de schrijver Ibrar Malik een groot fan is van de sport. De schrijver van het boek probeert op een rationele manier uitleg te geven over de gebeurtenissen die plaats vonden in het jaar 1994 die ons allen zijn bijgebleven. Hij heeft de unieke kans gehad om te spreken met diverse personen die een grote invloed hebben gehad in dat jaar. Alle beschuldigingen en straffen worden uitgebreid onderzocht en behandeld. Het boek is zeker niet geschreven met een persoonlijke mening en alle zaken worden met feiten en foto`s onderbouwd.

Zelfs de ervaren Formule 1 fan zal diverse nieuwe dingen terugvinden in het boek. De schrijver is erg grondig bezig geweest en heeft ècht alles van deze periode uitgezocht. Gelukkig is het boek zo geschreven dat deze ook voor de niet technische fans makkelijk te volgen is.

Natuurlijk herinneren wij ons allemaal het ongeluk van Senna in Imola, de diskwalificaties van Schumacher, de comeback van Hill in de titelstrijd en de crash in Australië die het kampioenschap besliste. Maar er was veel meer aan de hand.

Probeerde Williams met diverse protesten Benetton in een kwaad daglicht te stellen? Zorgde de FIA ervoor dat na de dood van Ayrton Senna, Damon Hill als de held werd gezien en Michael Schumacher als de gemene coureur? En in hoeverre was de Benetton legaal? En hoeveel invloed had de ingrijpende reglementswijziging tegen de actieve wielophanging van Williams op de dood van Senna? Werd de pitbrand van Verstappen veroorzaakt doordat Benetton geknoeid had met de vulslang voor de benzine? En waarom werd Ferrari niet gestraft voor diverse afgekeurde onderdelen?

Dit boek behandeldt veel meer dan het weekend in Imola 1994. Er wordt ook gekeken naar diverse andere jaren in een breed perspectief.

Voor de Formule 1 fan die echt meer wil weten over het jaar 1994, is dit boek een absolute aanrader. Helaas is hij op dit moment alleen nog in het Engels te bestellen. Of er een Nederlandse vertaling zal komen, is op dit moment nog niet bekend.

Een ongesponsorde boekbespreking door Meindert Acda.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *