Passie voor Dakartrucks Deel 1: Pascal de Baar

Op een late dinsdagmiddag zitten Alex Miedema en ik (Robert Baarda, red.) rustig te wachten in een opvallende directiekamer met groot donker houten bureau, grote vergadertafel en stoelen bekleed met koeienhuiden. Onze blik registreert wanden vol oorkondes, foto’s, trofeeën en (Dakar)relikwieën. In de aansluitende werkplaats horen we gesleutel en wordt moeizaam een crossmotor gestart. Even later verschijnt onze afspraak in zijn eigen kantoor en heet ons welkom. Niemand minder dan Pascal de Baar, ondernemer, techneut en bovendien Dakarheld, heeft wat tijd voor ons vrij gemaakt om te vertellen over Dakar.

Als motorcrosser en trucker heeft De Baar een berg ervaring opgedaan en minstens zo veel verhalen gemaakt en verzameld. Na 3 Dakar’s op een motor te hebben gereden, stapte hij in 2009 over naar een truck. De ‘Silver Bullet’ was een opvallende verschijning. Niet alleen door het uiterlijk, maar ook door de geschiedenis van deze rallytruck. Ooit zag deze truck in 2000 het levenslicht als truck van Hans Bekx onder de naam ‘De Buffel’ en maakte in de Dakar rally van 2001 haar debuut. Vele incarnaties en eigenaars/coureurs later werd de legendarische truck door De Baar wederom de woestijn ingestuurd.

Er volgde een overstap naar Veka MAN en daarna een periode bij Mammoet Rallysport. In 2014 viel hij al vroeg in de rally uit, maar bleef in de karavaan en ontmoette de Duitse racetruck constructeur Mario Kress die op uitnodiging van Ales Loprais de rally bezocht. Die ontmoeting leidde tot een samenwerking en de ontwikkeling van de MKR Renault rallytrucks. Binnen vier jaar tijd met een relatief klein budget bleken deze Renault trucks zich nadrukkelijk met de top te kunnen meten. Sportief hoogtepunt voor De Baar was het winnen van de zware 10e etappe in de Dakar van 2016. Dat jaar startte hij zoals vaker in de rol van waterdrager, maar eindigde op de 6e plek algemeen en eerste Renault. Tijdens de Dakar van 2017 mocht hij voor eigen kansen gaan, maar de praktijk bleek weerbarstiger binnen het team van Mammoet Rallysport.
Renault Sjomp
Toen De Baar in de vroege zomer van 2017 de overstap van Mammoet Rallysport naar Riwald Dakar Team had gemaakt, kwam er een kink in de kabel. De Renault van De Baar werd door MKR verkocht aan Mammoet Rallysport. Sindsdien hebben we Pascal moeten missen in de Dakar en staat de doorontwikkeling van de Renault nagenoeg stil. Zonde, maar wie De Baar vol energie en passie hoort praten over de bijzondere samenwerking met Mario Kress, de rallysport, nieuwe ideeën en ontwikkelingen kan alleen maar concluderen dat een terugkeer nog niet is uitgesloten. Wij hopen het van harte. In ieder geval klimt hij tijdens de komende Morocco Dessert Challenge weer op de tweewieler!

Terwijl de middag ongemerkt avond geworden was en de maagjes gingen knorren, namen Alex en ik afscheid van Pascal de Baar. Bedankt!

Pascal de Baar zelf horen vertellen? Dat kan aanstaande donderdag 14 maart 20:30u in wegrestaurant De Kar. Meer info op de Facebookpagina van Wegrestaurant De Kar.

Tekst: Robert Baarda.
Foto: Rallymaniacs

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *