Nieuwe productielocatie E-Trucks Europe


Recent heeft E-Trucks Europe, fabrikant van waterstof-elektrische vrachtwagens, haar nieuwe productielocatie in Lommel (België) in gebruik genomen. Met deze uitbreiding verwacht het bedrijf de productie de komende jaren te kunnen verhogen naar ongeveer 50 voertuigen per jaar.

E-Trucks Europe bouwt overigens zelf geen vrachtwagens, maar voorziet deze van een waterstof-elektrische aandrijflijn. Op het moment dat er een vrachtwagen bij E-Trucks binnenkomt wordt de dieselmotor verwijderd en vervangen door een elektromotor. Vervolgens worden het accupakket, de waterstoftanks en de waterstof brandstofcel geïnstalleerd.

Voorheen bouwde E-Trucks Europe volledig elektrische vrachtwagens. Nu is dat alleen nog maar waterstof-elektrisch. De reden hiervoor is dat de accu’s in de praktijk te snel leeg raakten. Voor een actieradius die vergelijkbaar is met de huidige dieselmotoren, is een enorm accupakket nodig wat de vrachtwagens onnodig zwaar maakt (ongeveer 10 kilo accu voor een kilometer rijden). Dit gaat ten koste van het verbruik en laadvermogen. Met waterstof heb je dit probleem niet. Een vuilniswagen met een waterstoftank van ongeveer 30 kilo hoeft bijvoorbeeld maar ééns in de drie dagen te tanken. Maar dan moet er natuurlijk wel een waterstof tankstation in de buurt zijn. Op dit moment zijn er slechts vier in Nederland. In Arnhem, Helmond, Rhoon en Groningen.

Deze laatste gemeente streeft naar een volledig emissievrije binnenstadslogistiek in 2025. Om dat te kunnen realiseren, wordt ook het eigen wagenpark nu al geleidelijk aan emissievrij.
Met dank aan Martin Vonk voor de foto’s!

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *