[video] Rijden in de Isuzu D-Max 6×4


Misschien wel dé grote verrassing op Transport Compleet Hardenberg 2019 was een drie-assige Isuzu D-Max. Deze was te bewonderen op de stand van zusterbedrijven TTS Swifterbant, TTS Sneek en TSF Heerenveen. Eigenlijk zou de D-Max helemaal niet op de beurs te zien zijn, maar hij was op tijd klaar en er was ruimte over op de stand, dus we konden er allemaal van genieten. Uiteraard heb ik gevraagd of ik er een stukje in mocht rijden, en dat was geen probleem! Gisteren (2 april 2019) was het zo ver.

De D-Max lijkt dan wel een drie-asser, maar strikt gezien is het dat niet. Het is een 4×4 met kortgekoppelde oplegger! Fifth Wheel Europe, een specialist in het aanpassen van pick ups, uit Emmeloord heeft de ombouw verzorgd. Op deze manier kan iemand met een B-rijbewijs 1500 kilo lading meenemen. Als je BE hebt mag dat zelf 4 ton zijn!

Isuzu klinkt waarschijnlijk niet iedereen even bekend in de oren, maar het is (volgens eigen opgave) de grootste producent van dieselmotoren ter wereld. In de jaren ’70 en ’80 boekte het merk ook bescheiden successen op de Nederlandse markt. In de jaren ’90 was het merk bij ons even weg, alhoewel de Opel Frontera natuurlijk gewoon een gerebadgede Isuzu was, maar in 2004 kwam het weer op volle kracht terug. Eerst met de lichte truckjes uit de N-serie, een concurrent van de Canter. Niet veel later kwam daar ook het pick up model D-Max bij. Deze word in Nederland redelijk goed verkocht. Klanten zijn onder andere Rijkswaterstaat en de brandweer, maar ook vele zzp-ers en partuculieren. Sinds 2008 is Roordink naast MAN-dealer ook Isuzu dealer. Nu TTS Swifterbant MAN servicedealeris, kun je hier dus ook voor de D-Max terecht.
Isuzu D-Max
Het rijden in de 6×4 was een bijzondere ervaring. Van de buitenkant zit het er uit alsof het enorm gaat wringen, maar in de auto zelf is daar niks van te merken. Alleen als je in de spiegels kijkt zie je dat het wat anders dan anders is. Hij was wel wat licht in de kont, maar dat is ook niet meer dan logisch, er was geen lading of opbouw aanwezig toen ik mijn rondje deed. Dat zal in de praktijk natuurlijk anders zijn. De D-Max an sich is een comfortabele en krachtige auto.
Isuzu D-Max
De D-Max is in drie cabine-varianten leverbaar: een korte cabine, een middellange cabine en, zoals deze eerste 6×4, een dubbele cabine. Het is de enige auto in zijn segment die de Euro 6 normen haalt zónder Ad Blue.
Isuzu D-Max
Daarnaast bied de drie-asser nog diverse voordelen. Je kunt er flink wat meevervoeren, zonder dat je personeel C(1) hoeft te halen, of zich het hoofd moet breken over Code 95. Doordat de derde as onderdeel van een oplegger is, is die oplegger dus ook om te koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld een zoutstrooier voor de winterdienst in de zomer inzetten als hoogwerker of transportvoertuig met kraantje, enkel door de oplegger om te wisselen. Natuurlijk is deze conversie ook een goede manier om in Nederland met de dubbele cabine op grijs kenteken te rijden zónder dat het chassis doormidden gezaagd hoeft te worden. En boven alles is het gewoon een ontzettende gave, stoere auto zo!
Isuzu D-Max
Isuzu D-Max
Isuzu D-Max
Isuzu D-Max
Isuzu D-Max
Met dank aan Richard Kramer van Roordink voor de uitgebreide uitleg en Coen Bakkenes van TTS voor het mogelijk maken van deze unieke ervaring.
Isuzu D-Max

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *