[video] Terugblik dag 3 Morocco Desert Challenge 2019


Kudde schapen kost Ton van Genugten mogelijke dagzege
Een boer met een stuk of twintig schapen die toevallig net aan het oversteken waren, hebben Ton van Genugten een mogelijke dagzege in de derde etappe van de Morocco Desert Challenge gekost. Doordat iedereen op de schapen lette, zagen Van Genugten en navigator Anton van Limpt een afslag naar links over het hoofd. In de haast om terug op de juiste route te komen, maakte Van Genugten een kleine snelheidsovertreding, die hem op een straftijd van tien minuten kwam te staan.

“Jammer”, vond de rijder van Petronas Team De Rooy Iveco bij aankomst in het bivak in Assa. “Met zo’n tijdstraf heb je het gevoel dat je de hele dag voor niks je best hebt gedaan. We wilden iets afsnoepen van onze achterstand van 29 minuten in het klassement, maar dat is op deze manier niet helemaal gelukt.”
Tot aan de lunchstop – op kilometer 251 van de 374 – ging alles volgens plan en reed Van Genugten de snelste tijd. De dagzege lag voor het grijpen. “De lunchpauze is verplicht een half uur”, vertelt Van Genugten. “Die tijd hebben we onder meer benut om preventief de achterbanden te wisselen, in de hoop klapbanden te voorkomen. Op de stenen krijgen de banden het zó voor hun kiezen, dat ze snel slijten. Lekke banden zijn een groot deel van de oorzaak van die 29 minuten achterstand.”

Het was een goed plan, maar het was toch niet genoeg, want 20 kilometer voor de finish voelde Van Genugten toch weer onbalans in de truck en 15 kilometer voor de eindstreep klapte een achterband alsnog. Dat was nog nadat in een dorpje een boer met zijn schapen rondwandelde, waardoor ze het pad naar links misten, te ver doorreden en de spoed op de weg terug bestraft zagen met 10 minuten. Daardoor miste Van Genugten niet alleen de etappewinst, maar ook de derde plaats. Door de 10 minuten straf komt hij waarschijnlijk op de zesde plaats uit, als anderen geen tijdstraffen krijgen. “Jammer, want het ging supergoed. De auto doet het ook geweldig”, complimenteerde Van Genugten de Iveco Powerstar met onafhankelijke wielophanging. “De vooras vangt al die butsen zo goed op; echt super. Het sturen mag nog wat lichter en met een paar kleine andere aanpassingen is het een prima autootje.”

Perfecte derde etappe voor Gerrit Zuurmond
De 374 kilometer van Smara naar Assa zijn prima verlopen voor Gerrit Zuurmond en zijn mannen. De Rainbow-MAN noteerde in de derde etappe van de Morocco Desert Challenge de twaalfde tijd. Gerrit van Werven stuurde de Ginaf als twintigste truck over de finish.

“Het is bijzonder goed verlopen”, vertelde Zuurmond na aankomst in het bivak, waar de assistentie nog niet gearriveerd was. “Het was wel een boel hotsen en knotsen en veel korte navigatie, maar daar zijn we goed doorheen gekomen.”
Zuurmond had het goed naar zijn zin gehad in het zuiden van Marokko, waar een gevarieerd landschap wachtte. “Snelle paden, veel stenen, feshfesh, rivierbeddingen: alles zat erin”, vertelde Zuurmond. “Er was zat ruimte om te rijden, ook op de paden. Inhalen was geen probleem, maar dat is eigenlijk ook niet nodig geweest. We zijn nu een paar dagen onderweg en de auto’s om ons heen hebben ongeveer hetzelfde tempo. Iedereen heeft nu wel zo’n beetje zijn plaats in het veld gevonden. Daardoor hadden we wel een beetje last van stof, maar niet zoveel dat het vervelend of gevaarlijk was. Dus ja: een perfecte dag.”

Van Loon behoudt leiding in Morocco Desert Challenge ondanks verkeerde afslag
Het openen van de proef is een van de moeilijkste facetten in Cross Country. Dat hebben Erik van Loon en navigator Wouter Rosegaar vandaag ook ondervonden. Een verkeerd pad kost hen negentien minuten, maar zij blijven wel aan de leiding in het algemeen klassement. Verder is Van Loon tevreden na drie etappes in Marokko.

“Het ging geweldig eigenlijk,” vertelt Van Loon. “Als je opent dan verlies je altijd wel iets van tijd. Helaas maken we een fout in de navigatie en rijden we een keertje lek en dat kost meteen veel tijd, anders verspeel je slechts een paar minuten. Dat is jammer, want we hadden nu een comfortabele voorsprong kunnen hebben op Ferreira. We blijven er nu ongeveer acht minuten voor, morgen hoeven we niet te openen, maar starten we wel achter een truck.”

Met de Toyota Hilux is Van Loon ook zeer tevreden. “Marokko heeft een van de allerzwaarste terreinen waar je kunt rijden. Die klappen zijn enorm, maar de auto geeft geen krimp. Wat ’n machine! We genieten echt van iedere kilometer.”

Credits: filmpje Morocco Desert Challenge; teksten persberichten teams; foto 1 & 2 Rallymaniacs / Tim Buitenhuis, foto 3 Robin Verheggen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *