[video] terugblik dag 5 Morocco Desert Challenge 2019


Martin van den Brink klopt aan de deur
In de 318 kilometer tellende proef van Foum Zguid naar Zagora heeft Martin van den Brink aan de deur geklopt bij de snelste rijders in de Morocco Desert Challenge. Achter etappewinnaar Gert Huzink eindigde de equipe van Mammoet Rallysport vandaag als vijfde.

De deelnemers kregen in de vijfde etappe het nodige zand voor de wielen. ,,We hebben heerlijk gereden vandaag. De snelheid was goed. We hadden in het eerste deel van de etappe alleen een probleem met de computer van de automatische versnellingsbak. Tijdens de pitstop hebben we die vervangen en daarna ging het weer uitstekend,’’ aldus Martin van den Brink, die met zijn co-piloten zes keer stil moest staan door de storing in de computer. ,,Dat heeft wel een beetje tijd gekost, maar over het geheel zijn we tevreden. In het tweede deel van de proef hebben we vol door kunnen rijden en daar bleek dat het goed zit met de snelheid.’’

Martin van den Brink, Wouter de Graaff en Daniel Kozlovsky hadden 4 uur 52 minuten en 40 seconden nodig voor de klassementsproef over 318 kilometer. Gert Huzink, die eveneens in een Renault truck rijdt, was een dikke 8 minuten sneller (4.44.05). Siarhei Viazovich werd tweede. Zijn MAZ-teamgenoot Aliaksei Vishneuski eindigde als derde voor de Belg Igor Bouwens. De Iveco-rijder was 31 tellen sneller dan de equipe van Mammoet Rallysport. Achter Martin eindigde Ton van Genugten, Maurik van den Heuvel, Peter Versluis en Roeland Voerman als zesde tot en met negende. ,,We hebben ondanks de storing toch tijd goed kunnen maken. De komende dagen gaan we er voor. We rijden lekker en het vertrouwen neemt met de dag toe. Ik kijk uit naar de dag van morgen,’’ aldus een positief gestemde Martin van den Brink na afloop van de vijfde etappe.

De rollen zijn nog niet verdeeld

In het algemeen klassement is de formatie van Mammoet Rallysport vijfde op 30.36 van de MAZ-equipe van Siarhei Viazovich. Roeland Voerman is tweede op ruim een kwartier achterstand. Peter Versluis staat derde (op 26.37). Ton van Genugten (Iveco, 27.01) is net voor Martin van den Brink als vierde gerangschikt. De eerste vijf equipes worden gescheiden door slechts 30 minuten. De rollen zijn nog niet verdeeld in deze editie van de Morocco Desert Challenge.

Donderdag staat de etappe naar Merzouga op de rol. De 370 kilometer lange special is opnieuw een ‘woestijnklassieker’ met een gevarieerd parcours. In deze zesde etappe speelt de Marokkaanse zandbak een hoofdrol. De kaarten voor het klassement zijn daarmee allesbehalve geschud.

Technisch probleem maakt het spannend voor Van Loon in Marokko
Waar Erik van Loon en Wouter Rosegaar beginnen met een voorsprong van bijna tweeënveertig minuten, komen zij aan de finish met nog maar een voorsprong van bijna drie minuten. Ondanks extra alertheid bij de equipe wanneer zij vaststaan op een zandhoop buigt de jack van de Toyota Hilux. In het laatste gedeelte van stage geven zij alles wat ze hebben om de leiding in het klassement te behouden. De spanning is terug in de Morocco Desert Challenge.

“Aan de ene kant is dat mooi en aan de andere kant niet,” vertelt Van Loon. “We dachten dat we zand zouden krijgen vandaag, maar we hebben toch vooral weer veel tracks gehad met stenen. Daardoor begonnen we met een te lage bandenspanning en rijden we meteen een band lek. Als je dan ook nog de proef moet openen, dan wordt het lastig. Gelukkig doen we dat gewoon goed en komen we gewoon als eerste aan bij de lunchpauze. Complimenten daarvoor aan Wouter, want openen is echt niet makkelijk.”

Maar na de lunchpauze gaat het mis bij Van Loon. “Eindelijk kwamen we wat zand tegen, maar dat waren vooral losse zandhoopjes. Op een van die hopen komen we vast te staan, Wouter stapt uit de auto om te kijken hoe we ervoor staan en we gebruiken de jack om ruimte te creëren. Ik bleef zitten om snel te kunnen reageren wanneer de auto zou bewegen, maar toch schuift die jack er weer onder. Intussen hebben we daar na Dakar wel ervaring mee, maar je verliest meteen veel tijd. Gelukkig kregen we hulp en houden we het verlies redelijk beperkt.”

Die tijd probeert Van Loon te minimaliseren in het laatste gedeelte. “Daar hebben we echt alles of niets gereden. We hadden tussen de 45 minuten en een uur verloren, dus we zijn er echt vol voor gegaan. Daardoor halen we ook een aantal auto’s in en hoeven we er morgen minder voorbij. Ik heb nog nooit zo hard gereden, het leek hier en daar wel of de ander stil stond. Dus daarmee wel tevreden, de spanning in het klassement is terug. Morgen weer een dag en ik hoop dat we dan ook eindelijk echt zand krijgen.”


Zuurmond verspeelt mooi klassement door lekkend slangetje
Na een paar dagen met klinkende resultaten was de vijfde etappe van de Morocco Desert Challenge een beetje een domper voor Gerrit Zuurmond en zijn mannen. Een lekke leiding zorgde voor twee uur oponthoud, waardoor de Rainbow-MAN met de 27ste tijd over de finish kwam. In het klassement zakte Zuurmond naar de veertiende plaats.

Eigenlijk was het best een mooie dag, die 318 kilometer van Foum Zguid naar Zagora. “Het ging prima. We hebben hartstikke lekker gereden”, vertelde Zuurmond. “We hebben alleen ook twee uur stil gestaan en dat was niet de bedoeling.”
Het probleem was een lekke hogedrukleiding voor de brandstof. “Die hebben we moeten aftoppen. Daarna konden we wel weer gewoon rijden, maar twee uur is wel veel.” De Rainbow-equipe kreeg hulp van Veka MAN, waar de truck ook vandaan komt.
Los van het lekke slangetje was het een uitstekende dag. “Het ging vanzelf vandaag, ook de duinen. We hebben in januari natuurlijk flink wat duinenervaring opgedaan in Peru. Daarmee vergeleken waren dit muggenbultjes”, grinnikte Zuurmond.
De laatste 100 kilometer reed de MAN op met de teamgenoten met de Ginaf. Gerrit van Werven reed zonder grote problemen door de etappe en werd 24ste. In het klassement staat hij op de 21ste plaats.

Mindere dag werpt Van Genugten terug
Zesde in de etappe, met 10 minuten straftijd voor het missen van een waypoint, en naar de vierde plaats in het klassement, op 27 minuten van klassementsleider Viazovich. Alle tijd die Ton van Genugten in de vierde etappe had gewonnen, verloor hij weer in de vijfde etappe van de Morocco Desert Challenge. Het zat simpelweg niet mee in de 318 kilometer van Foum Zguid naar Zagora.

Op het Lac Iriki, een enorm zoutmeer, konden Van Genugten en zijn navigator Anton van Limpt een waypoint niet vinden. “Als je binnen 500 meter van het waypoint komt, pikt de gps het op, maar we hadden al twee keer 7 kilometer heen en weer gereden en nog steeds geen waypoint”, vertelde Van Genugten. “Op zo’n grote open vlakte is het zinloos om rondjes te gaan rijden op zoek naar het waypoint”, wist ook Van Limpt. Samen besloten ze dus om de straftijd van 10 minuten te pakken en door te rijden. “We hadden al genoeg tijd verloren door twee keer heen en weer te rijden”, vond Van Genugten. “Laat maar zitten dan.”
Het eerste stukje duinen na Iriki ging voorspoedig voor de Petronas Team De Rooy Iveco-equipe. Totdat Van Genugten een moment het gas losliet bovenop een duin. “Het is een automaat: de motor hield even in en sloeg af. Ik stond met de achteras nog precies op het puntje van het duin. Er was geen scheppen aan, maar gelukkig was Roeland Voerman zo aardig ons even los te trekken. Dat kostte hem 2 minuten, maar die waren wij al lang kwijt.”
Uit het ritme en balend van de tegenslag kostte het ook nog moeite om via de goede kant bij de lunchstop te komen. “Het was gewoon niet onze dag. Alles wat we gisteren hadden gewonnen, zijn we nu weer kwijt. Zo snel kan het gaan. Zonde, maar morgen zijn er weer nieuwe kansen.”
Maar ja: bij aanvang van de etappe stond Van Genugten tweede in het klassement op een paar minuten en na afloop stond hij weer (voorlopig) vierde op 27 minuten achterstand op Siarhei Viazovich (MAZ). Voerman staat tweede op 16 minuten van de Witrus, Peter Versluis derde op 26 minuten. De verschillen zijn dus nog altijd niet groot en tot aan de finish op zaterdag kan er nog heel veel gebeuren.

Credits: video Morocco Desert Challenge; teksten persberichten teams; foto 1 MDC, foto 2 & 3 Robin Verheggen, foto 3, 4 & 5 Rallymaniacs.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *