[video] terugblik dag 6 Morocco Desert Challenge 2019


Drie lekke banden voor Rainbow: Improviseren in zesde etappe MDC
Zo maak je vier dagen niets mee en dan weet de pechduivel je toch weer te vinden. Het was het verhaal van Gerrit Zuurmond, Klaas Kwakkel en Jasper Riezebos in de zesde etappe van de Morocco Desert Challenge. Met maar liefst drie lekke banden was het donderdag improviseren voor de crew van het Rainbow Truck Team.

“We moesten al helemaal achter in het veld beginnen vanwege de kapotte dieselleiding van gisteren”, begon navigator Riezebos het verhaal over de zesde etappe die de deelnemers naar Merzouga bracht. “We reden op een gegeven moment best langzaam, als je achteraan moet starten zit je alleen maar op die sentinel te duwen.” Met name de SSV’s moesten het ontgelden bij Riezebos: “Die opgevoerde golfkarren gaan maar slecht aan de kant, je bent zo weer tien kilometer verder.”

Ondanks het oponthoud achter de SSV-wagens ging het tot dan toe allemaal crescendo met de Rainbow-MAN. “Na honderd kilometer hadden we Gerrit van Werven te pakken en ja hoor, nog geen twee kilometer later hoorden we ‘flop flop flop’ ergens onder de auto. Een lekke band. Toen was er ook nog een schokdemper kapot, die hebben we nog gewisseld en toen konden we weer door. Zestig kilometer later hadden we iedereen weer ingehaald en ging de volgende band kapot. Toen besloten we al iets rustiger aan te doen, maar tachtig kilometer later was het weer raak.”

Met die derde lekke band ontstond er toch een probleem aangezien het team slechts twee verse banden bij had. “Heel toevallig zat Adwin Hoondert in de buurt, die was de weg kwijt en kwam naar ons toe”, vervolgde Riezebos. “Hij vroeg waar hij heen moest, maar wij wisten dat hij banden bij zich had.” En dus werd er een ruildeal gesloten. Technisch had het nog wel wat voeten in de aarde, Hoondert reed met een ander aflaatsysteem dan die op de moderne MAN. “Klaas was aan het nadenken en kwam al snel met een oplossing. Aflaten en oppompen moest met de hand, maar wij konden wel weer rijden. We spraken af dat we achter Adwin zouden blijven zodat ze hun band terug konden krijgen als dat nodig was. Het was nu eenmaal zijn band. Zo zijn we toch op een redelijk snelle manier, binnen een half uur reden we weer, toch de proef uitgereden. We vreesden een lange nacht, we stonden echt in een uithoek.”

Na vier probleemloze dagen lag Rainbow op koers voor een top-tien, maar die is langzaam maar zeker uit het zicht verdwenen. Toch maakt Riezebos zich geen enkele zorgen. “We hebben de eerste vier dagen niets meegemaakt, nog geen lekke band, maar nu hebben we toch onze portie pech toch wel weer gehad. Het hoort een beetje bij dit spelletje”, relativeerde Riezebos. “Dat maakt het ook leuk. Morgen gaan we nog een stukje duinen doen met een totale proef van 400 kilometer. Daar zal ook nog wel wat snels tussen zitten want anders zijn we nooit op tijd weer thuis, maar als ze het zo afwisselen is het echt leuk.”

Van Genugten baalt als een stekker na een dag knokken
Het ging Ton van Genugten donderdag in de zesde etappe van de Morocco Desert Challenge nagenoeg allemaal voor de wind. Tot er op een paar kilometer voor de finish nog een paar duintjes opdoemden die lastiger waren dan gedacht. Het zorgde ervoor dat Van Genugten wederom flink wat tijd verloor ten opzichte van de concurrentie.

In het eerste deel van de 324 kilometer lange etappe vloog Van Genugten figuurlijk over de piste. Aangekomen bij het traditionele lunchstop halverwege de proef lag de Petronas Iveco De Rooy-crew nog maar 2.30 minuten achter klassementsleider Viazovich. “En dus wilde ik er na het broodje nog even goed voor gaan zitten”, vertelde Van Genugten. “Het was een mooie mix van stenen met zand en drie keer een duinenpartij, qua snelheid een mooie mix van ondergronden en we gingen super door de duinen.”

Toch liep het enkele kilometer voor het eind van de proef spaak. “Er was een lullig duintje op drie of vier kilometer voor de finish en ik weet niet wat er gebeurde”, zei een gissende Van Genugten, die niet ver daarvoor de gecrashte provinciegenoot Erik van Loon nog had zien staan. “We zagen Erik dertig kilometer voor de finish staan en zijn nog even gestopt. Er ging van alles door m’n hoofd en ineens bleven we staan. De rijplaten eronder en we waren zo weer weg. We zaten goed en wel in de auto en bij het tweede duintje ging het weer mis. Daar heb ik eigenlijk alles weggegeven.”

En dus was al het stampwerk in de ochtenduren andermaal voor niets geweest. “We hebben wel weer een half uur verloren. We hadden het sleeptouw klaarliggen en gelukkig heeft Peter Versluis me eruit getrokken. Dat duurde nog geen minuut. Het is gewoon heel jammer nadat we er een volle dag voor geknokt hebben. Het waren weer mooie duinen en een mooie piste.”

Hoewel niets onmogelijk is, lijkt het podium stilaan toch uit beeld te verdwijnen voor Van Genugten. “Ik ben fysiek nog even aan het stuivertje wisselen geweest met Martin van den Brink, daar heb ik wel van genoten”, vervolgde Van Genugten. “Hoewel we hier eigenlijk komen om te testen, kijk je toch een beetje naar het podium.” In de twee afsluitende dagen kan er nog van alles gebeuren, maar voorlopig staat Van Genugten op de zesde stek in het klassement. De achterstand op klassementsleider is iets meer dan een uur. “Morgen hebben we nog een flink stuk in de duinen”, besloot Van Genugten met een glimlach. “Dan kunnen we nog eens oefenen.”

Mammoet Rallysport klimt op naar podiumplaats
Martin van den Brink heeft uitstekende zaken gedaan in de zesde etappe van de Morocco Desert Challenge. Via een vijfde plaats klom de equipe van Mammoet Rallysport naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Met nog twee etappes te gaan hebben Martin van den Brink, navigator Wouter de Graaff en monteur Daniel Kozlovksy het podium in het vizier. De teameigenaar uit Harskamp keek met gemengde gevoelens terug op de etappe van donderdag. ,,We zijn zeker tevreden met de plaats in het klassement. We hebben vandaag echter opnieuw een storing gehad in de computer van de automatische versnellingsbak. We hadden gehoopt iets meer tijd goed te maken, maar we moeten tevreden zijn. De concurrentie heeft ook tijd verspeeld en zo schuiven we toch op in het klassement.’’

‘We gaan de versnellingsbak vervangen’

De monteurs van Mammoet Rallysport kunnen vanavond nog even aan de bak. Martin van den Brink neemt namelijk geen halve maatregelen. ,,Een storing in de versnellingsbak is heel vervelend. De bak springt dan in de neutrale stand. Je moet stoppen, de computer resetten en weer verder. Het breekt het ritme en kost ook tijd. We gaan daarom de versnellingsbak vervangen en hopen dat daarmee de storing verdwijnt.’’

De zesde etappe eindigde in een één-tweetje voor het MAZ-team. Aliaksei Vishneuski bleef zijn teamgenoot Siarhei Viazovich 2 minuten en 20 seconden voor. Peter Versluis (derde op 15.14) en de verrassende Scania-rijder Karoly Fazekas (vierde op 15.27) bleven de mannen van Mammoet net voor. Martin stuurde de Renault op 16.07 van de winnaar het bivak in Merzouga binnen.

Omdat de de naaste concurrenten in het klassement meer tijd verloren klom de Harskamper naar een derde plaats. Het podium lonkt. De achterstand van Van den Brink op de nummer twee, Roeland Voerman, is bovendien gering. Minder dan twee minuten bedraagt de achterstand van de formatie van Mammoet Rallysport op de MAN-brigade van Voerman.

‘Het was een prachtige etappe’

In de 324 kilometer van Zagora naar Merzouga heeft Martin, op de computerstoring na, geen technische problemen ondervonden. ,,Het was een prachtige etappe. De auto doet het verder uitstekend. Het was een mooie proef met veel duinen en zandpaden. We hebben een groot deel van de proef in de ‘clinch’ gelegen met Ton van Genugten. Dan haalde hij ons weer in en daarna passeerden wij hem weer. Dat ging door totdat hij vast bleef staan op een duin.’’

In de zevende etappe staan er nog behoorlijke duinenpartijen op het programma. ,,Het is tot nu toe een boeiende rally. De proeven zijn zwaar en uitdagend, de concurrentie is hevig. Er wordt stevig doorgereden in de top van het klassement. Ik vind het een Dakar-waardig evenement. Het is fijn om ons hier te meten met de sterke concurrenten. Morgen gaan we weer vol op jacht naar een hoge klassering. We zien dan vanzelf waar we uiteindelijk staan. Ik ben gezien ons uitgangspunt absoluut tevreden met de huidige klassering en vooral de manier van rijden.’’

De zevende etappe gaat vrijdag over 427 kilometer van Merzouga naar Bouarfa. Hoewel Viazovich in een riante zetel lijkt te zitten (30.35 voorsprong op nummer twee) is de Morocco Desert Challenge nog allerminst beslist. ,,In een rally kan er ieder moment iets gebeuren,’’ weet ook Martin van den Brink. Het is op dit moment dus allerminst gedaan met de koopman in Marokko.

Zware crash Van Loon in Marokko
Met nog een kleine dertig kilometer te gaan in de zesde etappe van de Morocco Desert Challenge, crashen Erik van Loon en Wouter Rosegaar in de Toyota Hilux. In een wirwar van allerlei tracks en jumpjes komt de auto los op hoge snelheid en landt deze op het rechtervoorwiel. Van Loon en Rosegaar bouwden virtueel hun leiding in het klassement uit, maar helaas is de rally voorbij.

Van Loon baalt enorm: “We gingen goed en waren twee minuten sneller dan de rest. Maar we worden verrast door een situatie die niet in het roadbook staat. Dan is het terrein in Marokko onvergefelijk en crash je hard. Dit was een harde klapper, maar gelukkig hebben wij verder niets.”

De auto heeft zoveel schade dat het niet meer mogelijk is om nog te starten. “We zullen nog goed kijken naar de auto, maar op het eerste oog lijkt het dat repareren hier onmogelijk is. Er is een wiel afgebroken en het lijkt dat het chassis niet meer helemaal recht is. Zo jammer, ik hoopte zo op die winst in deze rally.”

Credits: video Morocco Desert Challenge, teksten persberichten teams, foto 1 facebookpagina Rainbow, foto 2 Tim Buitenhuis / Rallymaniacs, foto 3 Morocco Desert Challenge, foto 4 & 5 Robin Verheggen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *