[video] terugblik dag 7 Morocco Desert Challenge 2019


Van Genugten revancheert zich met tweede dagzege in MDC
Ton van Genugten heeft vrijdag de zevende en voorlaatste etappe in de Morocco Desert Challenge op zijn naam geschreven. Na een teleurstellend eind in de zesde etappe haalde de coureur van Petronas Team de Rooy Iveco zijn gram in een listige proef van Merzouga naar Bouarfa.

“We moeten in de duinen beginnen en we kwamen goed in de startblokken”, zei Van Genugten. Donderdag ging het in de zesde etappe juist mis in de duinen en werd er nog een half uur verspeeld. “We hebben het er gisteravond nog even over gehad nadat het gisteren helemaal niet liep op een paar kilometer voor de finish, maar vanochtend stonden we weer helder en fris aan de start. Dat ging meteen heel erg goed, zoals het eigenlijk de hele rally wel ging. Het had van mij nog wel wat langer mogen duren.”

Zodoende had Van Genugten bij ‘het broodje’ halverwege al een marge van ruim twee minuten op MAZ-rijder Aliaksei Vishneuski. “In de tweede proef hadden we nog een losse luchtslang en die hebben we nog even vast moeten zetten. Daardoor werd de marge wat kleiner, maar uiteindelijk hadden we aan de finish nog 34 seconden over.” Een tweede dagzege staat mooi op het palmares, maar in het klassement schoot Van Genugten weinig op. “We hebben niet genoeg tijd gewonnen om nog op te schuiven in het klassement, dat is jammer maar daar moet ik me bij neer leggen.”

Ondanks dat staat er nog een relatief korte, maar lastige laatste proef op het programma zaterdag. “Ik gun het niemand, maar ik kan alleen maar hopen dat iemand nog een foutje maakt zodat ik nog wat op kan schuiven”, vervolgde Van Genugten, die direct de positieve punten van de Morocco Desert Challenge aanwees. “We hebben over de auto in ieder geval heel veel geleerd, we zijn een hele ervaring rijker. In het begin was het niet mijn maat, maar langzamerhand begin ik er toch aan te wennen. Het was een geweldige rally, maar we willen ‘m morgen toch nog goed afmaken.”

Zaterdag begint Van Genugten vooraan in het startveld aan de laatste WRC-achtige proef van de 2019-editie van de Morocco Desert Challenge. In het klassement staat de Iveco-rijder op de zesde plaats, vijftig minuten achter MAZ-kopman Siarhei Viazovich.

Mammoet Rallysport rukt op naar tweede plaats in Marokko
Martin van den Brink heeft via een solide etappe opnieuw een plaatsje winst geboekt in het klassement van de Morocco Desert Challenge. De Harskamper staat met nog één etappe voor de boeg tweede in de rangschikking. In de zevende etappe eindigde de equipe van Mammoet Rallysport als derde.

Ton van Genugten won de 435 kilometer lange etappe van Merzouga naar Bouarfa. Aliaksei Vishneuski werd tweede. Martin gaf slechts een kleine drie minuten toe op de dagwinnaar. De mannen van Mammoet Rallysport wonnen wel tijd op de koploper. Siarhei Viazovich verloor namelijk 11 minuten en 10 seconden op de equipe van Martin van den Brink, Wouter de Graaff en Daniel Kozlovsky. ,,We hebben opnieuw een heerlijke etappe gereden.’’

De eerste zes equipes eindigden in de vrij lange etappe door duinen en over zandpaden op minder dan een kwartier afstand van elkaar. De verschillen zijn klein en maken duidelijk dat het deelnemersveld erg sterk is en aan elkaar gewaagd.

Voor Martin en zijn manschappen in de Renault truck gloort er serieuze hoop op een podiumplaats. De laatste etappe gaat over ‘slechts’ 219 kilometer. De afstand lijkt te kort om serieuze verschuivingen te veroorzaken. ,,Maar er kan altijd van alles gebeuren,’’ zei Martin eerder deze rally al.

Viazovich begint met 27.13 voorsprong op Martin aan de laatste rit. ,,Met een tweede plaats zijn we zeker tevreden.’’ De equipe van Mammoet Rallysport wordt op de huid gezeten door Peter Versluis en zijn team. Martin heeft een kleine drie minuten voorsprong op de mannen in de MAN. ,,We zullen allemaal nog één keer serieus aan de bak moeten.’’

Vandaag was het een stabiele dag. De toppers volgden elkaar in het spoor en daardoor bleven de verschillen klein. Alleen Roeland Voerman verloor de nodige tijd. Hij werd het kind van de rekening en verloor de tweede plaats aan Martin van den Brink.

,,We hebben opnieuw een serieuze etappe gereden. Het was een prima dag voor ons. We hadden geen problemen meer met de computer van de automatische versnellingsbak. De wissel van gisteren heeft goed uitgepakt.”’

Volgens de teameigenaar van Mammoet Rallysport werd er in de zevende etappe niets cadeau gedaan. ,,We hebben allemaal geprobeerd zo snel mogelijk te finishen. Wij hebben vandaag heerlijke duels uitgevochten met de MAZ van Vishneuski en de MAN van Peter Versluis. Ik kijk er met genoegen op terug en ben zeer tevreden over het resultaat. We staan tweede algemeen en dat had ik vooraf echt niet durven dromen.’’

Zaterdag is de finish van de rally in Saïdia. ,,We hebben een mooie week gehad. Hopelijk sluiten we dat morgen af op het podium. We hebben een kleine voorsprong op Peter Versluis, de nummer drie. We doen ons best om dat verschil te behouden.’’

Credits: filmpje 1 Morocco Desert Challenge; teksten persberichten teams; foto RallyCool; filmpje 2 Mammoet Rallysport

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *