[video] veel drama in slotetappe Morocco Desert Challenge 2019


De laatste etappe is altijd een speciaal moment en rijk aan emoties, zowel voor de deelnemers als voor de hele organisatie. De laatste 185 kilometers zouden in elke categorie een winnaar aanduiden, voor het hele circus terugging naar kuststad Saïdia voor een laatste gala-avond met prijsuitreiking.

De laatste etappe van de Morocco Desert Challenge is traditioneel korter, maar dat betekent nog niet dat ze te onderschatten is, of dat de leiders in de tussenstand te snel victorie moeten kraaien. Alles kan gebeuren op een snel, golvend parcours. Een moment van onoplettendheid en de rally kan over zijn. Voor deze special trokken de deelnemers naar het Noorden langs een spoor dat ze al meerdere keren hebben gevolgd. Zoals elk jaar is het een pure WRC-route, wat de piloten bijzonder bevalt.

Howes tot de finish, de Optimussen bevestigen
De dagelijkse opvoering tussen Pedrero en Howes heeft dan toch een eindscène gekregen. De snelste motorrijders van het hele veld glimlachten terwijl ze de finishlijn kruisten, trots op zichzelf en het spektakel dat ze dagelijks gebracht hebben. De dagoverwinning ging wel naar de Spanjaard, maar de grootste ruiker bloemen gaat toch naar de Amerikaan. Skyler Howes (# 106 – Husqvarna) was de hele week onder de indruk van de snelheid van de Spanjaard. Uiteindelijk kwam die slechts 4 seconden te kort! En zo wint de jonge Amerikaan – wat een talent! – bij zijn eerste wedstrijd op Afrikaans grondgebied meteen de Morocco Desert Challenge. Paul SPIERINGS (# 105 – Husqvarna) voltooit het podium.

Frankrijk boven bij de SSV’s…
Geen verrassingen bij de SSV’s in het definitieve algemene klassement, zelfs als Kees BOX en Hein VERSCHUUREN (# 225 – Can-am) zichzelf verrasten met de laatste etappeoverwinning. Philippe PINCHEDEZ en Jean BRUCY (# 203 – Can- am) mogen zich dit jaar de grote kampioenen van de Side-by-Side Vehicles noemen. Ze slaagden erin hun voorsprong tijdens de rally te behouden voor hun collega’s van Team Pinchedez, Stéphane CHAMBON en Antoine PAQUE (# 237 – Can-am). De 3e plaats gaat naar de Belg Marc LAUWERS (# 201 – Can-am) die een ontzettend knappe prestatie levert, wetende dat hij helemaal alleen in zijn SSV zit!

… maar ook bij de auto’s
Jean-Pascal BESSON en Sébastien DELAUNAY (# 307 – Peugeot DKR 3008) sloegen na een pechetappe gisteren opnieuw toe. Het was hun 3e overwinning van de rally. Zoals verwacht zijn Rémy VAUTHIER en Jean-Michel POLATO (# 308 – Optimus) de grote winnaars in hun 1ste deelname, voor hun landgenoten Jérome PELICHET en Pascal LARROQUE (# 316 – Optimus). De twee buggy’s arriveerden broederlijk naast elkaar aan de aankomstboog. Heel symbolisch voor de teamspirit werden ze aan de finish opgewacht door het voltallige personeel. Fernando ALVAREZ en Sergio LAFUENTE (# 315 – Volkswagen) behouden hun 3e plaats meer dan 3 uur achterstand op de leider.

MAZ wint, Van den Brink zakt er nog door
De trucks hadden het leuk in deze laatste snelle special. Gert HUZINK (# 514 – Renault Trucks) maakte van de gelegenheid gebruik om een ​​etappe te winnen, net voor Roeland VOERMAN (# 511 – Man). De uiteindelijke overwinning gaat naar Siarhei VIAZOVICH (# 503 – Maz) die erin slaagde om zijn leidersplaats te behouden, voor Peter VERSLUIS (# 516 – Man) die een plaats wint. Het podium wordt vervolledigd door Aliaksei VISHNEUSKI (# 510 – Maz) die ex-MDC-winnaar Martin VD BRINK (# 501 – Renault Trucks) alsnog naar de 4e plaats duwt. Van den Brik duwde ook letterlijk: zijn bandensporen waren bij de finish nog te zien op de zijkant van de MAN van Peter Versluis. Zuurmond en De Groot crashten heftig, waarbij beide trucks zwaar beschadigd raakten en Gerrit Zuurmond zijn sleutelbeen brak. Ton van Genugten viel met zijn De Rooy-Iveco vlak voor de finish nog uit met technische problemen.

Tekst, foto’s en video Morocco Desert Challenge

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *