[video] Het digitaal museum: Tata Nano


Eén van de opvallendste voertuigen die met de Auto- en Motorelfstedentocht 2019 meereed was deze Tata Nano.

In Nederland kennen we Tata vooral van de hoogovens, en de echte liefhebbers kent vast ook nog wel de Tata Telco, een terreinwagen op basis van de Mercedes-Benz 190. In thuisland India is het een gigantisch bedrijf, ook op automotive vlak.

Met de Nano, die ook wel bekend staat als de goedkoopste auto ter wereld (€1.800 voor een nieuwe), wilde Tata een auto maken die net zo veel impact op India zou hebben als de T-Ford op de USA, de kever op Duitsland en de 2cv op Frankrijk. Of dat is gelukt kan ik vanuit Nederland slecht beoordelen, maar een handje vol is ook onze kant op gekomen.

De motor is met zijn 624 cc maar liefst 22 cc groter dan die van een eend. Deze levert 33 pk en brengt je in 8 seconden naar de 60 kilometer per uur (als je niet al te dik bent en geen bagage en passagiers mee hebt).De topsnelheid is (onder dezelfde voorwaarden) 105 kilometer per uur. Geschikt voor verwende westerlingen is de auto dus niet, maar oh zo leuk om er eens een in het echt te zien.
De eigenaar van deze Nano, Jaap Aukema, benaderde mij toevallig direct na de Elfstedentocht: “De Nano kwam ik vorig jaar puur toeval op het spoor. Ik kon de geschiedenis van het model en wist ook dat er 1 of 2 in Nederland moesten zijn. Tijdens een pretritje met een oude CB750 Honda stond ik bij Amsterdam in een tankstation een bakkie te doen. Tijdens het drinken van mn bakkie zat ik wat op MP te rommelen met mijn gsm. Ik zag een karige advertentie van de Tata…notabele in Zwanenburg…10 min van de plek waar ik was vandaan. Direct gebeld en naartoe gegaan. Klein industrie terrein en daar stond hij stof te happen. De auto was min of meer gedumpt door een ondernemer die een poging had gedaan deze autos op de markt te brengen. De verscheping en de individuele keuring door de RDW ket de nodige aanpassingen waren zo duur geworden dat hij het maar bij deze ene heeft gehouden. Nu stond hij daar met een slippende koppeling. Via India heb ik onderdelen besteld en koppeling vervangen, keerring en lager in de bak vervangen. Uitlaat en motorsteun willen we deze week repareren. Verder heeft hij zijn langste rit uit zijn leven van 350km moeiteloos doorstaan. De auto heeft enkele opties als metaallak, wieldoppen en airco. Voor de rest zit er niks op. Hij is begrenst op 110 km per uur.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *