Brand in de trailer als dagelijkse routine

Airsafetytraining.com, een nieuw label van Acaleph Opleiding, Training en Adviezen BV in Geleen verving recent zijn 15 jaar oude Scania R Topline voor een nieuwe R370 met een hoog dak. De trekker staat voor een oplegger waarin een flight rescue simulator is ondergebracht.

Wat geen enkele chauffeur ooit hoopt mee te maken, gebeurt bij Airsafetytraining.com (AST) op dagelijkse basis: brand in de trailer. In de volumetrailer van het veiligheidsinstituut is namelijk een levensechte vliegtuigcabine nagebouwd met stoelen, pantry, WC-ruimte en al. Daarin traint het bedrijf vliegtuigbemanningen op calamiteiten als eerste medische hulp en evacuatie. Dat gebeurt door aan de trailer échte glijgoten van een vliegtuig te hangen. Ook de rest van de opleiding is niet zachtzinnig. Zo kan de instructeur op drie plaatsen écht brand in de trailer laten uitbreken die de bemanning dan moet blussen.

Joey Nijsten van Acaleph vindt dat niet zo bijzonder meer. “Wij trainen al 15 jaar op die manier. Maar nu je het zo weer noemt is het natuurlijk wel heel apart. Want wij hebben de enige trailer in Europa waarmee dit kan. En reken er op dat het heet wordt: tot wel 80ᵒ Celsius.”

Airsafetytraining.com rijdt met de trailer door heel Europa naar vliegvelden, maar voornamelijk naar Zaventem in België. “Daar koppelen we de trailer dan af voor een paar dagen en gaat de chauffeur weer terug. Maar we trainen ook in Italië en Duitsland. Dan slaapt de chauffeur onderweg in de auto en gaat dan ter plaatse het hotel in.

Tot nu reed het bedrijf met een Scania R Topline. “Die was zeker niet versleten, maar wel 15 jaar oud en nog Euro 2. Dat geeft in toenemende mate problemen. Dit nog los van de Maut. Dus besloten we een nieuwe te kopen. We hebben een proef gedaan met twee merken. Maar het werd al gauw duidelijk dat het opnieuw een Scania zou worden. Daar speelt de service van de dealer die we de afgelopen jaren hebben mogen ervaren zeker een rol. Maar we zijn hier ook Scania fan. Mijn vader heeft dat en ik ook. We hebben zelfs even nog overwogen om voor een V8 te gaan. Maar 520 pk voor amper 20 ton? Dat was pure emotie en sloeg zakelijk gezien natuurlijk nergens op. Bovendien zochten we een trekker en geen vliegtuig. Dat hebben we al achterin staan.”

In samenspraak met de dealer viel de keus uiteindelijk op de R370 met een hoog dak. “We wilden eigenlijk van alles wat: een verantwoorde vermogen/gewichtsverhouding, betrouwbaarheid, de juiste uitstraling, een goede uitrusting om er meerdere dagen mee onderweg te zijn én uiteindelijk een voertuig dat over een aantal jaar nog wat waard is”, vertelt Joey. “Wat dat betreft hadden we wellicht beter voor een iets zwaardere motor kunnen kiezen. Aan de andere kant: we hebben nu de nieuwste cabine van de markt en we rijden er slechts rond de 30.000 km per jaar mee. Bovendien blijkt de 370 pk SCR-only motor super zuinig vergeleken bij de vorig auto. Dus een eventuele lagere inruilwaarde in 2000-zoveel compenseren we nu al met met elke kilometer die we rijden. Want als er geen nieuwe milieueisen komen, kunnen we hier nog jaren mee vooruit.”

Qua uitrusting is de Scania R370 voor Acaleph compleet maar niet overdadig gekozen. “Wij zijn trainers, geen transporteurs. Bij ons is de chauffeur niet weken onderweg. Dus kozen we wel voor het LED pakket zodat er fijn en veel licht is. We wilden ook een goede dodehoek beveiliging met een Corner-eye camera want veiligheid is wel onze handel. Een koelkast is ook praktisch en als luxe hebben we dan nog gekozen voor het Driverpakket met het leren stuur en het grote infotainmentsysteem met DAB+ en navigatie.”

Maar de grootste luxe zit volgens Joey ingebakken in het nieuwe model. “Onze chauffeurs zijn helemaal lyrisch over het comfort en de rust. Dat is beter dan in hun eigen luxewagen. Ze vinden de cabine ook veel ruimer dan de vorige en de bedden lekkerder slapen. Dit nog los van het rijkarakter. Want de auto ligt ondanks de kleine wielen van de volumetrailer als een blok op de weg. “Daarmee hebben we met deze aanschaf precies bereikt wat we wilden: een betrouwbare en veilige manier om onze unieke en dus kostbare simulator te vervoeren én een perfecte uitstraling.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *