Martin van den Brink treft sterke concurrenten in Silk Way Rally

HARSKAMP/IRKOETSK – Martin van den Brink begint komend weekend met ‘open vizier’ aan de Silk Way Rally. De Harskamper wil in Rusland en China voortborduren op de Morocco Desert Challenge. ,,We willen vooral het vertrouwen in de truck verder verhogen.”

Na de technische tegenslagen in de Dakar Rally van 2019 pakte het team van Mammoet Rallysport in april de draad weer op. ,,In Marokko ging het goed met de motor. We willen die lijn nu doortrekken. Het sportieve aspect speelt zeker mee in de Silk Way, maar het verder testen van de techniek staat voorop. Het is de belangrijkste test voor de Dakar Rally van 2020.”

De Silk Way Rally start in Irkutsk in het Siberische deel van Rusland. Via bospaden, rivierbeddingen en stoffige paden trekt de karavaan richting de grens met Mongolië. Daar verandert het landschap in bossen, steppes en bergen. De rol van de navigator wordt in dat gebied erg belangrijk. In China bestaat de rally uit zand, canyons, steppes en de enorme duinen van de Gobi woestijn. De finish is op dinsdag 16 juli in het Chinese Dunhuang.

Martin van den Brink (48) vormt een equipe met navigator Wouter de Graaff en zijn zoon Mitchel (17). ,,We zijn op elkaar ingespeeld. Dat geeft vertrouwen. Er is een competitief deelnemersveld. Een plaats in de top vijf zou mooi zijn. De rally ligt ons wel. We hebben vorig jaar ook drie etappes gewonnen.”
De rally in Rusland is volgens Martin vooral een ‘enorme logistieke operatie’. ,,Ik vind het een prachtige rally. De organisatie is heel goed en de route en de proeven zijn erg afwisselend. Voor ons team is het een logistieke uitdaging. De truck is ruim een week onderweg om bij de start in Irkutsk te komen. Dat is ongeveer 6000 kilometer vanaf Harskamp.’’ Die ‘operatie’ wordt na afloop nog eens herhaald en zelfs verdubbeld. ,,Na de finish in Dunhuang wacht onze mannen, die het transport voor hun rekening nemen, een terugreis van 14.500 kilometer. Ik vind het altijd weer bijzonder als onze teamleden dat voor elkaar hebben gekregen.’’

‘Het is een sterk veld’
De silk Way Rally telt tien etappes. De lengte van de rally is 5007 kilometer en daarvan is 2593 kilometer special stage. De mannen van Mammoet Rallysport krijgen onder andere te maken met de Kamaz teams van Andrei Karginov, Airat Mardeev en Anton Shibalov. ,,De Russen willen hoe dan ook de winst in eigen handen houden.” Daarnaast zullen ook de MAZ-rijders Viazovich en Vishneuski en de Japanners van het Hino Team Sugawara hun stempel op de rally willen drukken. ,,Het is een sterk veld. Goed voor de competitie en goed om te zien waar we staan ten opzichte van de Dakar concurrenten.”
Naast het prepareren van de Renault Sherpa heeft het Mammoet team de afgelopen maanden ook aandacht besteed aan haar relaties. ,,We hebben vier dagen gehad voor onze sponsors en relaties. Mitchel heeft veel rondjes gereden in de Renault K520, de fronttruck. Dat was leuk voor de gasten, maar ook prettig voor Mitchel. Hij heeft met het oog op de toekomst op deze manier weer testkilometers kunnen maken.”

De eerste etappe van Irkutsk naar Baikalsk (255 kilometer) heeft een klassementsproef van slechts 50 kilometer. Vanaf maandag worden specials langer. De langste proef is woensdag 10 juli. Dan wordt er maar liefst 470 kilometer tegen de klok gereden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *