Van Holstein neemt Scania R500 én een oldtimer in gebruik

Kassenspecialist Sander van Holstein nam recent een R500 6×2 trekker met een gestuurde naloopas in gebruik. Een bewust gemaakte keuze want Sander wilde én vermogen én een zuinige motor én een truck die probleemloos lang mee kan. De truck kwam tegelijkertijd met de voltooiing van de restauratie van de eerste auto van Sander zijn vader: een 49 jaar oude Scania LBS110.

Het bedrijf van Sander van Holstein staat in de omgeving bekend als ‘transport mét kraan’. En dat is ook precies het specialisme van het bedrijf. “Wij zitten in de kassenbouw en we verhuren containers. In beide gevallen is het van belang dat je het hele transport in één keer kunt afhandelen. Vandaar dat al onze trucks een laadkraan hebben. Dat is efficiënt en snel. Dus toen we in de markt waren voor een nieuwe trekker was het een vereiste dat we er zonder problemen een stevige hijsinrichting op konden plaatsen.”

“Nu werd de keuze voor een nieuw voertuig ook wel degelijk gestuurd door het feit dat Scania wel mijn merk is,” overweegt Sander. “Dat begint al met het goede contact met de dealer in Maasdijk. We zijn wel eens voor de prijs gegaan maar een Scania is uiteindelijk toch goedkoper omdat die bij ons zo probleemloos heel lang meegaat. Daarbij is een Scania standaard al optimaal toegesneden voor de opbouw van een zware kraan. Dat komt omdat hij het laagste chassis uit de markt heeft én over de hele chassislengte een innerliner heeft. Samen met een 10 tons vooras heb je dan een goede basis. Dan mag het ook iets meer kosten.”

Sander liet de auto opbouwen met een 54 ton meter Hiab kraan die een uitschuifbare lengte heeft van 21.8 meter. “Dat is voor ons voldoende, ook als we horizontaal moeten tillen. Belangrijker is dat we overal met de truck kunnen komen. Daarom is de combinatie van een 6×2 met een gestuurde naloopas heel fijn. Zo hebben we voldoende draagvermogen en draaien we toch heel kort.”

“We zijn bewust voor de 500 pk SCR-only zescilinder gegaan. Die combineert een hoog koppel en veel vermogen met een alleszins goed verbruik. Want ook bij ons telt de brandstof. Recent zat ik met mijn brandstofleverancier om tafel. Toen werd mij opnieuw duidelijk dat zelfs één tiende per kilometer minder, op onze 13 trucks over een jaar een enorme plons brandstof scheelt. Daar moet je op blijven letten. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu. De hoge R cabine die we netjes hebben uitgerust met een Driverpakket, LED-pakket en met leren bekleding geeft de chauffeur lekker de ruimte. Al zal deze auto niet zo heel veel in het buitenland zitten. Maar het maakt het wel het paradepaardje van het bedrijf.”

De aflevering van de nieuwe truck viel min of meer samen met een andere feestelijke gebeurtenis bij Van Holstein. “Mijn vader begon ooit op een Scania LBS110. Die is natuurlijk op een gegeven moment verkocht. Maar een paar jaar geleden vonden wij de auto terug in Barneveld. Hij was wel enorm gekannibaliseerd voor onderdelen maar toch heb ik hem gekocht en hem geheel in de oude staat teruggebracht. Daarvoor hebben ook wij overal nog oude LBS 110 wrakken gekocht die als donor konden dienen. Hij was net klaar toen de nieuwe R500 kwam. Het mooiste aan het voertuig vond ik dat de originele motor er nog in stond. Dat is toch het kloppend hart van een truck. Stel je voor: 49 jaar oud en we hoefden hem niet eens uit elkaar te halen want hij loopt nog als een zonnetje! Als eerbetoon aan mijn vader hebben we een afbeelding van de LBS110 op de nieuwe R500 laten airbrushen. Wat ik verder met de oldtimer ga doen? Niets. Gewoon zo nu en dan een lekker stukje toeren aan hetzelfde stuurwiel waar mijn vader ook nog achter gezeten heeft. Prachtig toch?”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *