Germo Logistiek zet Scania G410 LNG in als RMO

Tankvervoerder Germo Logistiek uit Lochem heeft als eerste transporteur in Nederland een Scania G410 4×2 trekker op LNG als rijdende melkontvangst (RMO) in gebruik. De truck wordt in twee shifts ingezet en gaat dit jaar waarschijnlijk rond de 280.000 km afleggen. Daarmee denkt Germo de businesscase voor het voertuig rond te hebben.

“Dat is beter dan we verwacht hadden,” vertelt directeur Emiel Jansen. “We waren uitgegaan van zo’n 200.000 km per jaar. Dat is ongeveer het break even punt en daar waren we al tevreden mee geweest. Want we hebben dit LNG-traject primair ingezet om een verdere invulling te geven aan ons streven om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Dat was ook de wens van Friesland-Campina, onze opdrachtgever.”

Aan de aanschaf van deze auto ging een behoorlijk traject vooraf. “Aanvankelijk kon Scania LNG alleen in combinatie met 340 pk leveren. En we hadden zo onze twijfels of dat vermogen wel zou passen bij de zware gewichten waarmee wij rijden. Dual Fuel zagen we niet zitten. Als we iets gingen doen, moest het toch écht 100 procent op LNG zijn. Pas toen Scania met deze 410 pk kwam, durfden wij het aan. Tenslotte gebruikten we op dat moment al een Scania P410.”

Inmiddels heeft Germo enige ervaring met het voertuig. “De chauffeurs zijn dol enthousiast. Deels zit dat in de grotere cabine. Maar ook het rijden op gas vinden ze prettig. Weliswaar melden ze dat de auto iets minder snel optrekt dan de dieselversie. Maar ze waarderen de rust: de LNG-truck is duidelijk stiller. Dat is een bijkomend gunstig aspect van LNG dat bij ons waarde heeft omdat we tot diep in de nacht op pad zijn.”

De Scania G410 als slaapcabine met de normale dakhoogte heeft, omdat het een LNG-truck is, verplicht een retarder wat de weg vrijmaakt voor ACC. “Dat vinden wij ons werk een duidelijk toegevoegde waarde hebben. Onze chauffeurs zitten bij nacht en ontij op de weg. Dan kun je wel wat extra veiligheid gebruiken. De auto is verder redelijk standaard uitgevoerd. Achter de trekker hangt een RMO-oplegger met een inhoud van 36.000 liter. “Daarmee rijden wij melk van de agrarische bedrijven naar de fabriek. Als hij helemaal vol is, staat de weegschaal nét boven de 50 ton en moet de auto er goed aan trekken. Toch staat het verbruik over de eerste maanden op één kilo gas per 3,1 kilometer. Als ik dat vergelijk met de P410 is dat beter want die kwam niet verder dan 1:2,7. Nu is dat ook wat het plaatje rond moet maken. We hebben in onze routes niet de mogelijkheid om in België te tanken en de Maut speelt voor ons ook geen rol. Het moet dus echt komen van de lagere brandstofprijs, een goed verbruik en veel kilometers.”

Jansen is tevreden over de actieradius van het voertuig. “Scania beloofde ons 1.000 kilometer en die halen we ook. Alleen laten we het er nooit zover op aankomen. We hebben met de chauffeurs afgesproken dat ze toch na elke shift tanken. Dat zou ook één keer per twee shifts kunnen. Maar we willen niet meemaken dat er een keer op een tankstation een storing is en we dan niet meer genoeg gas hebben om naar een ander station te gaan. Die zijn namelijk nog niet dik gezaaid.”

Als bijzonderheid neemt Germo een proef met een luchtgeveerde vooras. “Dat is niet gebruikelijk op een RMO,” vertelt Jansen. “Maar we wilden het toch een keer proberen in verband met het grotere comfort. Bovendien, maar dat wisten we niet vooraf, blijkt één van de vaste chauffeurs last van zijn rug te hebben dus die is er helemaal blij mee. Sowieso zijn de chauffeurs er lyrisch over.”sta

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *