Van de Wiel bouwt zijn droom verder uit met Scania S450

Van huis uit is hij gewend aan Volvo. Maar van de zes trucks die Mike van de Wiel sinds de oprichting van zijn transportbedrijf in 2012 heeft aangeschaft, is het leeuwendeel toch een Scania. Recent kocht Van de wiel een nieuwe Scania S450 4×2 met een normale dakhoogte. Want Mike houdt wel een beetje van Old Skool. En anders zijn chauffeurs wel.

Na 21 jaar bij Van Den Bosch Transporten gewerkt te hebben, hakte Mike in december 2011 de knoop door en begon voor zichzelf. “Met een gebruikte Van den Bosch trekker, dus dan weet je wel wat er op de grille stond. Dus dat was gunstig voor mij want ik kende de geschiedenis van die auto en het is ook eigenlijk mijn merk. Maar op een of andere manier heb ik Bas steeds weer moeten teleurstellen.”

Volgens Mike komt dat vooral omdat de Scania-dealer precies weet wat ik nodig heb en daar heel erg zijn best voor doet. “Ik vind vooral het contact en de service enorm goed en dankzij een goed onderhoudscontract voel ik mij echt ontzorgd.” Dat laatste is niet onbelangrijk voor Van de Wiel want als beginnend transportondernemer waren in het begin lang niet al zijn voertuigen nieuw aangeschaft. “Dan kun je bijna niet zonder een goede back-up. Moet je voorstellen: als je vier auto’s hebt en er valt er één stil, is er meteen 25 procent van je capaciteit weg.”

Dat stilvallen zal met de laatste aanwinst niet zo gauw gebeuren, denkt Van de Wiel. “We hebben bewust weer voor een Scania met een 450 pk motor gekozen. De voorganger van deze SCR-only motor staat ook in mijn R Topline en die is bij ons bijzonder spaarzaam met de brandstof gebleken. En naar wat ik hoor is de nieuwe nog weer een vijf procent zuiniger.”

Van de Wiel rijdt met zijn voertuigen voornamelijk in de bulk maar heeft ook één koeler. “Van de andere auto’s zitten er twee in de silo’s, zeg maar het blaaswerk en drie rijden in het losgestort met een kiptrailer. Dat gaat de nieuwe ook doen.”

Bij Van de Wiel houden ze er wel van een truck een beetje op smaak te brengen. “Nu maak je met een S-cabine natuurlijk wel meteen een goede start. Want die is standaard al behoorlijk compleet. Maar we wilden hem licht retro hebben. Vandaar dus die normale dakhoogte want dan kan er nog een rekje op samen met twee verstralers en drie toplampjes. En ook een classic lichtbak en twee luchthoorns. Deze auto heeft weer ouderwetse spatlappen gekregen. En er komt nog een grotere custom made kastenwand tegen de achterwand met plaats voor een magnetron. Verder gingen we voor ‘Leer en LED’. Maar we hebben er toch geen Alcoa’s op gezet. Vooral de chauffeur vond gespoten velgen mooier net als dat we ook zonneklep in de kleur gespoten hebben. Het antracietgrijs is af fabriek. Dat is een fabriekskleur. Als je héél goed kijkt, is er een heel licht verschil met mijn eigen kleur grijs, maar ik denk dat de meesten het niet zien en ik vond dat er veel te zeggen was om een nieuwe auto meteen af fabriek in de kleur te hebben.”

Met betrekking tot het dashboard vindt Mike vooral de aslastindicator een mooie toevoeging. “Die blijkt behoorlijk nauwkeurig en dat is voor ons belangrijk. Want wij hebben veel adressen waar we zelf eerst moeten laden en dan pas kunnen wegen. Dan wil ik er niet teveel er in hebben en dat kun je zo heel mooi zien. Net als de verdeling over de assen. Ik koos ook voor een retarder en het maakte de weg vrij om ook ACC te kiezen en dat is wel zo veilig.”

Bij Van de Wiel rijden de auto’s tussen de 80.000 en 115.000 per jaar. “Dat is niet extreem veel. Maar bedenk wel dat wij bij onze ritten soms wel twee dagen per week niet langer dan acht kilometer heen en acht kilometer terug pendelen. Ik weet niet wat harder werken is: dat go and stop of gewoon rechtuit kilometers vreten”.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *