DAF vanavond op tv: van truttenschudder tot rally-auto

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden staat op 13 november in het teken van de DAF, een uitvinding van de Brabantse broers Van Doorne. Destijds miskend, nu alom geroemd. “Ze waren hun tijd ver vooruit.”

De introductie van de allereerste DAF personenauto was dé publiektrekker van de Auto-RAI in 1958. Binnen drie jaar hadden de Brabantse gebroeders Van Doorne een revolutionaire automobiel bedacht én geproduceerd. Betaalbaar, ruim en volautomatisch. Een auto waarbij je niet hoefde te schakelen. DAF had het Ei van Columbus ontdekt: het pientere pookje.

‘Echte mannen’ in die tijd wilden laten zien dat ze ingewikkelde auto’s de baas konden en verlangden dus een grote auto met schakelversnellingsbak. Het imago van DAF had er flink onder te lijden. Smalend spraken mannen over het autootje als ‘truttenschudder met jarretelaandrijving’. Dat kwam door het schudden dat hij deed bij het wegrijden en door de rubberen aandrijfriem die met de destijds populaire ‘jarretel’ werd vergeleken.

Meer dan een truttenschudder
Om iets van stoerheid aan DAF toe te voegen koos het bedrijf voor deelname aan rally’s en verscheen op de grote internationale circuits zelfs een Formule 3 race-DAF aan de start. De grootste macho-proef werd in 1968 afgelegd. Om te laten zien dat DAF meer was dan een ‘truttenschudder’ reden twee teams mee in de non-stop monsterrit van Londen naar Sydney. Het doel was om Nederland en de rest van de wereld te laten zien dat DAF zijn mannetje stond tussen de kanonnen van Porsche, Ford, Mercedes en Volvo. Het resultaat was er naar, beide équipes haalden de eindstreep zonder noemenswaardige mankementen.

Heel Nederland leefde mee in die dagen door een slim samenspel van de grootste krant De Telegraaf en de grootste omroep, de AVRO. Op scholen volgden de klassen de verrichtingen van coureurs David van Lennep, Peter Hissink, Rob Slotemaker en Rob Janssen. Een Dakota DC-3 van Martinair begeleidde de rijders onderweg, wat de expeditie nog spectaculairder maakte.

Maf van DAF
In deze aflevering komen twee rijders van toen, David van Lennep en Peter Hissink, weer in actie met hun DAF. We zien een 80-jarige dame uit Den Haag die nog altijd ‘maf’ van DAF is, ruimtevaartdeskundige Piet Smolders die aan boord was van de Dakota en Rob Koch, leider van het DAF racingteam.

Hoewel in de jaren 50 lacherig werd gedaan om deze uitvinding, rijdt tegenwoordig een groot deel van het wereldwijde wagenpark met een traploze automatische transmissie (CVT). Precies dat wat de gebroeders Van Doorne dik zestig jaar geleden in hun Brabantse garage hebben uitgevonden. Piet Smolders: “Ze waren hun tijd ver vooruit.”

Andere Tijden: Het pientere pookje, woensdag 13 november, 21.15 uur, NPO 2.
Regie: Dirk Jan Roeleven.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *