Beste Babette (deel 68): druk bij Kleinzacht


Beste Babette, na een druk weekend waarbij het altijd iets later word dan je van tevoren had voorgenomen, konden we maandag weer aan het werk om lekker tot rust te komen. Samen met een collega zouden we wat vrachten speciaalzand naar een paardenboertje brengen. Op het gemakkie, want in de bak en de longeercirkel stonden een kraantje en een trekker met kilverbak om de boel meteen glad te strijken. Na 3 vrachten kwam er bericht van de planner *smiley die met z’n ogen rolt* het verandert even… Vanuit Heerhugowaard konden we via Alkmaar en Heiloo naar Beverwijk om vervolgens over te steken naar Andijk, een spontaan rondje Noord-Holland werd het. Op de radio werd verteld over babbeltrucs, dat veel mensen van boven de 55 daar slachtoffer van zijn geworden. Het was een rommelig rijtje met cijfers, maar 1 op de 5 ‘ouderen’ is wel eens benaderd door mensen die met een goedlopend verhaal probeerden het huis binnen te dringen en wat geld en andere dure spullen afhandig te maken, bij 1 op de 6 is dat gelukt, maar slechts 1 op de heel weinig durft aangifte te doen, omdat ze zich schamen dat ze erin zijn getrapt. Hoe groot het probleem echt is, werd in het volgende nieuwsbericht verteld: tienduizenden ouderen komen binnenkort in de problemen door de aflossingsvrije hypotheek. Het was al een wat oudere babbeltruc, niet door bij mensen aan de deur te komen maar juist door ze naar een kantoor te halen, een net pak aan te doen waardoor ze de indruk krijgen dat je weet waar je over praat, en ze dan met duizelingwekkende berekeningen een hypotheek aan te smeren waarbij ze alleen wat rente moeten betalen, zonder de hypotheek echt af te lossen. Geniaal product natuurlijk! Alleen had niemand voorspeld dat er na 30 jaar, een paar recessies en een financiële crisis een totaal andere situatie zou zijn. Het huis is niet altijd genoeg waard geworden (of gebleven), verhuizen naar iets kleiners kan niet omdat er een tekort is aan woningen, zeker kleinere woningen voor een kleiner budget, en doordat de inkomens (zoals bijvoorbeeld de pensioenen) minder zijn geworden, mag er bij de bank ook geen nieuwe hypotheek worden afgesloten. Babbeltrucs, of het nu bij ouderen of volwassenen in het algemeen is, zulke praktijken moeten we gewoon uitbannen.

Ook waren er vandaag een aantal boeren en vertegenwoordigers van de belangenorganisaties aangeschoven bij premier Rutte en minister Schouten, om tijdens het ontbijt te praten over hoe het nu verder moet. Dat actie waarbij distributiecentra van supermarkten worden platgelegd, die moesten natuurlijk van tafel. Als niemand boodschappen kan doen, komen er ook geen belastingcenten naar Den Haag toe. Na het ontbijt liet Rutte weten dat ook de opmerking van de voorman van Farmers Defence Force is besproken. Zeggen dat boeren in Nederland net zo worden behandeld als de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, word niet door iedereen gewaardeerd *smiley die achter z’n oor krabt* en volgens mij klopt het ook niet. Op een enkele boer in Ruinerwold na, hoeft niemand onder te duiken. Boeren stappen wel massaal in de trein de laatste tijd, maar dat is om vrijwillig naar het Malieveld af te reizen, niet om gedwongen naar een strafkamp te gaan. Ik heb juist het idee dat de boeren worden behandeld zoals de Joden net voor de oorlog uitbrak. In de berichtgeving word telkens herhaald dat de boeren schuldig zijn, nee sterker nog, de grote schuldige zijn in het stikstofprobleem. Net zoals de slechte economie in Duitsland de schuld was van de Joden. Dat boerenbedrijven juist stikstof opnemen en Joden graag handel drijven in mooie spullen en de kinderen naar de universiteit sturen, dat word nergens verteld. Door boeren steeds op een bepaalde manier in beeld te brengen bij de nieuwsberichten, door soms zelfs ‘per ongeluk’ verkeerde foto’s te gebruiken, door hier en daar wat geweld uit te lokken met wegblokkades en te weigeren als volwassenen in gesprek te gaan, worden boeren in de media neergezet als wereldvreemde bierdrinkers die graag een potje knokken. Net voor de Tweede Wereldoorlog was er minder media, internet bestond niet en mensen moesten hun nieuws uit kranten en van de radio halen, toen was het voor de overheid een stuk makkelijker om de Joden in een kwaad daglicht te zetten en zo het volk alvast wat tegen hen te keren, zodat minder mensen er problemen mee zouden hebben wanneer die complete bevolkingsgroep uiteindelijk zou worden opgepakt. Gelukkig hebben de boeren nu meer tv- en radio-zenders tot hun beschikking om te kunnen vertellen hoe het zit, en worden er via sociale media massaal foto’s en filmpjes gedeeld met positieve berichten over de agrarische sector, zodat de boeren niet hoeven te eindigen als Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dinsdag mochten we ons weer melden in Schagen, nu voor gewoon zand, dat naar een stukje nieuwbouw in Noord-Scharwoude moest. Voorheen was het een soort industrieterreintje, daarvoor deed het dienst als groenteveiling, de laatste tijd verschijnen er veel woningen en zit er een grote supermarkt en Welkoop bij, om toch dat gevoel dat je in agrarisch gebied woont een beetje vast te houden. Voor de zekerheid dus maar even de uitvoerder bellen, waar we precies moesten wezen. Hij nam op met de woorden “lig je al onder in dat donkere gat?”, nee nog niet, maar waar kan ik dat gat precies vinden voordat ik weer ergens overenthousiast in duik? Na een duidelijke uitleg vonden we het gat, waar het inderdaad stikkedonker was, aan de achterkant van de supermarkt. Voor de grote grossier langs rijden was geen optie, want daar werd aan de weg gewerkt. Veel mensen hadden dat niet verwacht, af en toe stonden we letterlijk in de file, het laatste stukje naar het werk toe, omdat de verkeersregelaars aan iedereen persoonlijk probeerden uit te leggen hoe ze om konden rijden. Wat betekende dat het in het straatje waar wij moesten keren en achteruit het werk oprijden, soms best even druk was. Het was een dag van kleine ergernissen, we reden over de Stress3 waar we regelmatig rood licht kregen, jij was aan het knoeien met de automaat omdat je stug volhield dat we in 1 moesten wegrijden, zelfs wanneer ik handmatig naar 2 tikte, en mensen waren zo verbaasd dat ze moesten omrijden naar de supermarkt, dat ze spontaan vergaten richting aan te geven, en langs ons probeerden te kruipen wanneer we achteruit en dwars over de weg het hek in manoeuvreerden *smiley die z’n schouders ophaalt* wat eigenlijk niks voorstelt, wanneer je de berichten hoort over de ouders die wel of geen recht hadden op toeslagen van de belastingdienst, voor het betalen van de kinderopvang. Tienduizenden euro’s moesten plotseling en in zeer korte tijd worden terugbetaald, omdat de ouders onterecht voor fraudeurs werden aangezien. Op 20 mensen na die schijnbaar wel gefraudeerd hadden, krijgen de ouders nu dat geld weer terug. Nog voor de Kerst moet het op de rekening staan *smiley die met z’n ogen rolt* het is te hopen dat de ouders nog wat zelfbeheersing over hebben, want met een kapot huwelijk en kinderen die gigantisch aan het puberen zijn, kunnen die 20.000 tot 60.000 euro wel eens gebruikt worden als uitlaatklep voor alle stress. Met een megakater tot gevolg. Na 11 vrachten was onze werkdag voorbij, en kon jij weer in de rusthouding.

’s Avond keken Wingman en ik nog even naar het nieuws, en het was nogal verwarrend allemaal. De rechter had tijdens een kort geding besloten dat boeren de distributiecentra niet mochten bezetten. Protesteren mag wel, maar mensen verhinderen hun werk te doen gaat wat te ver. Ook omdat er bijvoorbeeld verzorgingstehuizen worden bevoorraad, en de oudjes hebben het al zo moeilijk in Nederland. Het Farmers Defence Force riep vervolgens op om dan helemaal niet te gaan protesteren, ook omdat een spoed-hoger beroep niet meer ging lukken voor Oud&Nieuw. Op veesboek echter kwam het bericht voorbij dat boeren onopvallend, dus niet in hun traditionele kiel en vierlaagse rokken, wel moesten gaan demonstreren bij de grote DC’s. En dan kwam op de tv weer het bericht voorbij dat er wel langzaamaan acties gehouden zouden worden door de bouwsector, omdat zij de boeren dan weer wilden steunen. Op diverse snelwegen zouden vrachtwagens met nog lagere snelheid gaan rijden, omdat de actiegroep Grond in Verzet “geen gas terug wil nemen met het actievoeren.” *smiley die achter z’n oor krabt* ik snap het niet meer, geen gas terug nemen, maar wel langzaam gaan rijden? Wel of niet de DC’s blokkeren?

Woensdag had ik er weinig last van. Zonder file reed ik naar Oma toe, om haar te helpen met het huis in kerststemming te brengen. Daarna nog even bij Tante langs en vervolgens nog een bakkie doen bij Vader en Moeder. Ja er waren wel hele lange filemeldingen geweest op de radio, en Moeder vertelde dat er rondom het Tata-terrein ook langzaam werd gereden met trekkers. In de krant had ook iets gestaan dat er jarenlang verkeerde cijfers waren gebruikt, waardoor de lokale wethouders niet doorhadden dat de hoogovens eigenlijk meer vuiligheid uitstoten dan al die tijd op papier had gestaan. Dat is juist wat de boeren dwars zit, zij worden aangekeken op een probleem waar ze al jarenlang mee bezig zijn om het op te lossen, terwijl andere bedrijven er een zooitje van maken, veels te veel uitstoten en vervuilen, vervolgens word er ‘sorry’ gemompeld, de schouders nog een keer opgehaald, een wethouder op een dagje uit getrakteerd en mogen ze gewoon doorgaan met stikstof en andere narigheid uit te stoten. Een beetje zoals de Joden voor de Tweede Wereldoorlog, die niet zomaar overal boodschappen mochten doen (terwijl anderen zonder geld wel dingen op de pof mochten kopen) en die van school werden getrapt (terwijl anderen lagere cijfers haalden). Het is geen meten met 2 maten, het zijn totaal andere meetlinten waar men langs word gelegd.

Donderdag mochten we zand rijden, weer vanuit Schagen, dit keer naar het computerbedrijf Kleinzacht *smiley die lacht om z’n eigen woordgrap* dat is Microsoft natuurlijk! Het blijft kunstig hoe men op zo’n groot terrein, er zo’n knusse bedoening van weet te maken. In het epileptie-veroorzakende flikkerlicht van de zwaailampen rijd je door een soort doolhof van hekjes en roodwitte plastic barriers. Te pas en te onpas staan er voertuigen en machines stil, maar rijd er niet zomaar langs *smiley die op z’n vingers word getikt* want misschien staat er wel ergens een verkeersregelaar te wijzen dat je ergens stil moet gaan, omdat er verderop een heistelling bezig is die om zou kunnen vallen *smiley die met z’n ogen rolt* dan is het wel te hopen dat ie de goede kant op omvalt, anders ligt de boel bovenop de shovel die er gewoon nog omheen draait. Maar goed, zand rijden dus. Eenmaal weer van het drukke terrein af, konden we op de radio horen dat staatssecretaris Snel aftreed vanwege de wantoestanden bij de belastingdienst. Na alle ongein met de kindertoeslagen had hij een motie van wantrouwen overleeft, nu langzaam duidelijk begon te worden hoeveel reorganisatie en cultuurverandering er nodig is om de belastingdienst weer netjes en correct te laten werken, pakt hij zijn verlies (of juist zijn winst?) en gaat hij er vandoor *smiley die z’n stropdas losknoopt en naar buiten huppelt* laat die enorme chaos maar door een ander worden opgelost. Ook stonden er gisteren weer honderden kilometers file, onder andere door protestacties van boeren en bouwers. Er zullen ongetwijfeld ook wat ongelukken zijn geweest met haastige forenzen die op de linkerbaan een kopstaartbotsing krijgen, maar voor het gemak schuiven we alles op langzaam rijdende vrachtwagens en trekkers af. In navolging daarop kwam minister Van Veldhoven vandaag met een wijs besluit: ze wil producten die PFAS bevatten gaan verbieden, door het Europees aan te pakken *smiley die terugbladert* had ze dat een paar weken terug ook al niet gezegd? Nouja voor degene die het hadden gemist dus nog een keer: niet-essentiële producten die PFAS bevatten moeten ofwel verbannen worden uit de winkels, ofwel aangepast worden zodat ze geen PFAS meer bevatten. Dan moet je denken aan pannen, regenjassen, pizzadozen, dat soort simpel spul. Essentiële spullen zoals brandschuim, waar mogelijk (nog) geen alternatief is voor de PFAS die erin zit, mogen met een uitzonderingsregel dan wel gebruikt blijven worden. Ook moet de import vanuit China aan banden gelegd worden, zodat er niet via die weg alsnog grote bergen PFAS ons schone Europa binnenkomt. En om de boel wat te versnellen, gaat ze niet elk van de 6000 stofjes apart aanpakken, maar wil ze PFAS als groep zien en uitbannen. Ze hoopt over een jaar of 5 ook daadwerkelijk progressie te hebben geboekt in Europa. Iets (deels) Europees wat een stuk sneller is gegaan, is de fusie tussen FCA en PSA. Als ik het goed heb begrepen, hebben beiden 50% aandeel in elkaar. FCA staat voor de samenwerking tussen Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Lancia, Alfa Romeo en Maserati. PSA behelst Peugeot, Citroën, DS en Opel. FCA heeft al een dealernetwerk in Amerika, waar Peugeot graag heen wil, ze hebben de achterlichten van de Mustang alvast op de 508 geplakt. PSA heeft met het kopen van Opel wat kennis en kunde over electrische auto’s in huis gehaald, waar FCA graag gebruik van wilt maken, want de omgebouwde 500 die in Amerika electrisch rondrijd word met dik verlies verkocht. Voor mensen die het allemaal niks boeit: er zit een Nederlands tintje aan dit bericht *smileys die confetti strooien* want het hoofdkantoor komt in ons land te zitten! Het is slechts een brievenbusconstructie, die een paar jaar geleden al door FCA was opgezet, maar toch is het leuk om te kunnen zeggen dat de op 3 na grootste autobouwer van de wereld in Nederland huist.

Vrijdag mochten we weer van Schagen naar Kleinzacht. Een paar rondjes, want ze stopten daar ergens rond de lunch. Zoals verwacht werd dat natuurlijk ruim voor de tweede schaft. Overal was het wat rustiger, want de planner had niks anders meer voor ons. In de garage heb ik jouw kleppen nog even gesmeerd, zodat je lekker vettig de vakantie in gaat, maar meer tijd rekken lukte echt niet meer. Naar huis dan maar, even opfrissen, lekker schminken, warm wollen jurkje aan en terug naar de zaak voor de kerstborrel *smiley die in z’n handen wrijft* ik probeerde een semi-bescheiden entree te maken, zoals alleen vrouwen in korte jurkjes dat kunnen maken, maar helaas bleek opeens de zool van mijn schoen los te zitten, waardoor mijn entree erop neerkwam dat ik sloffend bij de chef garage kwam vragen of hij misschien nog wat lijm ergens had staan. Met PVC-lijm, rode linten en plakband werd de schoen gered, en kon ik eindelijk de garage in waar het al gezellig druk was. Nouja de rest van de middag en avond laat zich raden *smiley die aan de bar hangt* behalve bier was er ook een frietkar, een viskraampje en stonden er grote schalen met salades, dus we kwamen niks tekort. Pratend over werk en privé, over de plannen voor de vakantie en over leuke anekdotes, werd het langzaam aan wat rustiger in de garage. De groep dunde uit, de bar werd ontmanteld, er kwam geen nieuw vaatje aan de tap maar opeens doken er wel wat blikjes op, wat voor sommigen het teken was om de kroeg op te gaan zoeken. Wingman en ik bleven nog even aan de laatste statafels hangen, tot het echt mooi was geweest en ik mijn fiets op mocht zoeken om hem naar huis te brengen.

Zaterdag. Kater. Nee kater is een groot woord. Kitten. Hele dag op de bank, vieren dat de vakantie is begonnen.

Zondag weer uitslapen, stukje typen terwijl de wasmachine staat te rammelen en Wingman nog lekker boven ligt *smiley die zich nog eens uitrekt* lekker niks doen, voordat we straks 2 dagen in de nette kledij moeten zitten. Bij deze wens ik iedereen alvast fijne feestdagen, geniet ervan op welke manier dan ook, of het nu met familie is, met vrienden of met netfliks. Het is geen witte kerst zoals we van de foto’s en Amerikaanse films zijn gewend, eerlijk gezegd heb ik meer een herfst-gevoel dan een kerst-gevoel op dit moment, ondanks het kerststukje op tafel. Maar dat maakt niet uit, want tradities zijn niet meer zo in beton gegoten als vroeger, tegenwoordig mag je alles op je eigen manier vieren *smileys die confetti strooien* dus doe dat dan ook lekker!

Tekst en foto Martha de Boer.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *