Beste Babette (deel 80) *smiley die met een serieus gezicht in de camera kijkt*


Beste Babette, maandag konden we fris gewassen weer aan de gang. Jouw rode plaatwerk glom in het opkomende zonnetje, toen we in Hoorn het bekende rondje reden van de loswal naar het nieuwbouwtje bij de sauna. Er was zelfs een bulldozer bij gekomen als versterking, zo’n slagveld was het na een weekendje regenachtig weer. En dan raakte ik ook nog eens mijn mojo kwijt *smiley die met z’n ogen rolt* het was de bedoeling dat we vooruit naar boven het zandplateau op reden, dan volgas door de sporen, even tot rust komen op een paar rijplaten die de machinist op een tactische plek had neergelegd, om vervolgens volgas achteruit te rijden naar de plek waar het zand ongeveer moest liggen. Tot driemaal toe strandden we in de zandbaan, amper een metertje voor de rustplaats *smiley die aan het stuur knaagt* die bulldozer kwam dus goed van pas vandaag.

Op de radio gaat het nog wel eens over stroom. Er komt een tekort aan electriciteit, zeker als het ook nog groen moet zijn. De ene keer is het de schuld van de electrische auto, laatst hoorden we dat het schuld is van de consument die steeds meer kattenfilmpjes en selfies in de klout opslaat. Vandaag hoorde ik een oplossing, hoe we het tekort een beetje kunnen inperken: stop met wiet roken! Vorig jaar zijn er veel illegale wietkwekerijen opgerold, volgens berekeningen liep de overheid daardoor ongeveer 130 miljoen euro aan energiebelasting mis, maar belangrijker nog: al die stroom word illegaal afgetapt en naar schuren en zolders geleid, dat kunnen we dus niet gebruiken voor onze auto’s en datacenters. De netbeheerder schatte dat er nu ongeveer net zo veel stroom weglekt in het schimmige circuit, als dat een grote stad zoals Rotterdam normaal gesproken gebruikt *smiley met opengesperde ogen* stoppen dus met dat gerook, want we hebben die stroom hard nodig om het dagelijks leven draaiende te houden.

In het kader van ‘verspil nooit een goede crisis’, was er nog eens gekeken naar bosbranden, en dan vooral de invloed die dieren daarop hebben. Ten eerste moet je beginnen met een juiste aanplant van gewassen en de daarbij passende grazers, want vee zoals koeien of neushoorns eten de boel kaal zodat het niet in de fik kan vliegen. Maar ze eten ook vaak de planten die toch al niet goed branden, terwijl ze brandbare struiken laten staan. Insecten en vogels heb je ook nodig. Sommige insecten eten planten, die planten gaan stofjes uitscheiden om de insecten weg te jagen, en worden daardoor minder brandbaar. Andere insecten scharrelen samen met vogels op de grond, en verwerken daar afgevallen bladeren en takjes. Ze eten het op of maken er een nest van, in ieder geval ligt het dan niet meer op te grond brandbaar te wezen. Olifanten lopen steeds over hetzelfde paadje door het bos, en creëren daardoor brandgangen omdat alles op hun weg word plat gestampt, waardoor het vuur moeilijker van het ene stuk naar het andere stuk bos kan overspringen. Bevers knagen aan de bomen langs waterranden en maken dammen, je kan dat mooi zien in natuurfilms over Yellowstone Park ergens in Amerika en volgens mij kwamen ze ook voorbij in de film Natuur in de Delta. Door dat bouwen van dammen veranderen ze de stroom van watergangen, maar het water word door de opstopping ook in de oeverranden geduwd, waardoor die minder brandbaar worden. Termieten, ook insecten maar dan van het soort dat we kennen van de termietenheuvels, zorgen met voedzame stoffen in de heuvel voor veel verkeer van andere diersoorten, waardoor een kale plek rondom die heuvel ontstaat, wat een beetje hetzelfde effect heeft als de brandgangen van de olifanten. Om duinbranden te voorkomen stel ik voor dat we niet alleen runderen, paardjes, schapen en wandelaars loslaten in de natuurgebieden rond de kust, we hebben ook neushoorns, olifanten, bevers, vogels en verschillende soorten insecten *smiley die in z’n handen wrijft* dan kan het nog wel eens heel interessant gaan worden in de kustgebieden. Alleen de Zwarte Wouw moeten we wegsturen, dat is een vogel die geniet van bosbranden, omdat ie dan rustig langs de rand afwacht tot prooidieren in paniek het bos uitrennen en met dezelfde snelheid in zijn scherpe klauwen terecht komen. Om zijn jachtgebied nog wat te vergroten, pakt ie brandende takjes op en gooit die verderop ergens neer, waardoor de brand zich snel kan verspreiden, over brandgangen en rivieren heen.

Na het werk fietste ik nog even langs de supermarkt. In het weekend had ik er gewoon geen zin in, dus moest het nu maar gebeuren *smiley die wit wegtrekt* struinend voor de 12 vierkante meter aan crackers, kon ik mijn matzes niet vinden. Matzes zijn kleine ronde crackertjes met maar 2 ingrediënten, een stuk beter dan al die dure crackers die volgens de verpakking mega-gezond moeten zijn maar ondertussen wel een lange ingrediëntenlijst hebben. Er lagen nog wel grote matzes, maar die passen niet in mijn broodtrommeltje. Nadat 2 vakkenvullers het ook niet konden vinden, werd de manager erbij gehaald. Die wist te vertellen dat matzes een seizoensproduct zijn, en straks rond Pasen weer in de schappen liggen *smiley die achter z’n oor krabt* vreemd, want ik eet die dingen al het hele jaar door, en een maand voor Pasen, terwijl de eitjes alweer in de winkel liggen, is het opeens het een seizoensproduct? Eerstewereldproblemen *smiley die diep zucht* ze maken het leven zo verwarrend.

Dinsdag kreeg ik een lift van Wingman *smiley die een kushandje doet* gisteren was het nog een zonnige dag geweest, vandaag begon druilerig en winderig. Of het door het weer kwam, of omdat het gewoon niet zo lekker liep bij de trechter, ik weet het niet. Gisteren brachten we 25 vrachten weg, vandaag bleef de teller hangen op 24. Maar we hebben wel gelachen met z’n allen, dat is ook belangrijk.

Woensdag mochten we weer aan de gang, omdat ik mijn vrije dag even naar donderdag had verschoven voor een uitje. En dat kwam goed uit, want de planner had een mooie dag voor ons geregeld in Hoorn *smiley die in z’n handen wrijft* pas na 7:00 hoefden we te laden, en we zouden als enige auto rijden. Niet met gewoon zand maar met drainagezand, dus elk rondje laden met de shovel. Voor de zekerheid had ik een extra boekie in de tas gedaan. De reden dat het zo rustig ging, was omdat de drainagemachine erbij was gehaald. Op het werk lag niet alleen een meter zand, daar bovenop lag ook nog een halve meter water. Hoe de machinist ook aan het schuiven was, het liep niet weg naar de randen. Sterker nog, zodra we iets te vaak door een spoortje reden, zag je het water gewoon omhoog komen. Het enige wat je dan nog kan doen is een bedrijf bellen dat een nogal obscuur apparaat op rupsen heeft, waarmee afwateringsleidingen worden aangelegd onder de grond (of zand). Nee dat zeg ik verkeerd, dat is niet het enige wat je kan doen. Je zou ook geultjes kunnen uitgraven en daar de drainagepijpen in leggen. Of je had die rollen uitgestrekt over de grond, voordat wij er zand overheen zouden kiepen. In ieder geval was dit nu de makkelijkste oplossing. En hadden wij een mooi rustig dagje.

Natuurlijk gaat het al een paar dagen onafgebroken over Corona, de epidemie verandert langzaam in een massahysterie *smiley die een hand voor z’n mond slaat* ik bedoel in een pandemie, een wereldwijde epidemie. De baas van Duitsland, mevrouw Merkel, voorspelde dat 70% van de bevolking (van de Duitsers dus) besmet zou raken. Op zich makkelijk te verklaren, want het is een nieuwe ziekte, er zijn (nog) geen mensen die van nature antistoffen aanmaken, zoals ons lichaam wel doet bij de griep en andere huis-, tuin- en keukenziektes. Misschien is het daarom juist wel goed dat zo’n groot deel van de bevolking besmet raakt, want als het lichaam ermee in contact komt, kan het ook antistoffen gaan aanmaken. Zo vertelde Oma laatst over de A-griep, waar in haar jeugd veel om te doen was geweest. Nouja veel… Er raakten mensen mee besmet en sommigen gingen er ook dood aan, maar het stond niet uitgebreid in alle kranten ofzo, dat niet. En zonder veel bombarie verdween die ziekte ook weer uit het straatbeeld. Doordat mensen na besmetting zelf antistoffen hadden aangemaakt? Oma had geen flauw idee, daar had ze niet voor doorgeleerd, maar nu Corona zo allesoverheersend in het nieuws kwam, deed het haar wel denken aan ziektes van vroeger waar je toen weinig over hoorde en nu helemaal niks meer. Voor het aanmaken van die antistoffen krijgen we tegenwoordig hulp in de vorm van vaccins. We besmetten babies met allerlei ziektes zoals rode hond, bof en mazelen, zodat hun kleine lijfje antistoffen aanmaakt en ze er niet ziek van worden als er later in de klas iemand met zo’n ziekte naast hun zit. Hetzelfde geld voor de griep en de griepprik. Wat er nu eigenlijk gebeurt, is een natuurlijke vaccinatie. Mensen in aanraking laten komen met een vreemde ziekte, zodat het lichaam erop kan reageren. Net zoals bij de griepprik kun je er flink beroerd van worden, en als je al een sterk verminderde weerstand hebt, kan Corona of een griepprik je net over het randje duwen.

Iets anders wat mij te binnen schoot na de opmerking van mevrouw Merkel, was dat discriminatie, racisme en het aanhangen van Hitlers ‘geloof’, wat in Duitsland nog veel schijnt te gebeuren, misschien helemaal zo gek nog niet is. Vroeger, en dan bedoel ik in de tijd dat we nog in grotten en boomhutten woonden, was er ook racisme. Je hoorde bij een stam, commune, groep of kudde, of hoe ze dat noemen, en die had een bepaalde manier van kleden (niet te vergelijken met hedendaagse mode, je moet het meer zien als dierenhuiden die op een bepaalde manier werden gedragen, en een soort gezichtsverf of andere uiterlijke verfraaiingen), een bepaalde manier van met elkaar omgaan, bepaalde rituelen en gewoontes, maar ook bepaalde ziektes die binnen die groep normaal waren, en waaraan de zwakkeren dood gingen zodat de sterkere met de goede weerstand en juiste antistoffen bleven leven. Andere stammen en groepen kon je makkelijk herkennen omdat die er anders uitzagen, hun bont anders droegen, andere kleuren op het gezicht schilderden. Dan wist je dat je uit de buurt moest blijven, omdat ze vaak vijandig waren en eten en vrouwen stalen van andere communes (om de bloedlijn weer een beetje op te frissen, anders krijg je inteelt en verzwakt je kudde). Maar die andere stammen hadden ook andere ziektes, voor hun niet dodelijk door de antistoffen, voor de commune die ze overvielen wel, omdat die geen antistoffen of kruidenmengsels hadden om het te bestrijden. In hoeverre de prefrontale cortex in die tijd al was ontwikkeld, en of mensen het ook bewust doorhadden van die ziektes, daar heb ik nog weinig over gelezen, maar zoals dieren instinctief reageren, zo reageerden mensen toentertijd ook in onbewuste reflexen wanneer ze iemand met een ander uiterlijk tegenkwamen. Dat zit nog steeds in ons brein geprogrammeerd. We zijn dan wel doorontwikkeld van grotten naar gemetselde huizen, van een commune van 100 mensen naar een stad met duizenden of miljoenen inwoners, onze hersenen kunnen zo snel niet veranderen. Daarom reageren we nog steeds een beetje racistisch wanneer we iemand tegenkomen met andere uiterlijke kenmerken dan onszelf. Als je dat van jezelf weet, kun je er bewust mee omgaan, dus ga er niet zo krampachtig over lopen doen. Sla eens een Asterix en Obelix open, wanneer zij op reis gaan worden de inwoners van verschillende gebieden ook uitgebeeld met streekgebonden uiterlijke kenmerken. En op de Romeinen na, kunnen ze het met eigenlijk iedereen wel goed vinden, zodra ze mekaar een beetje leren kennen.

Punt wat ik wil maken, is dat die snuiters die denken dat ze Hitlerjugend zijn, nu wel een soort van gelijk krijgen. In plaats van dat iedereen in z’n eigen land en binnen de eigen commune blijft wonen, gaan mensen met verschillende uiterlijke kenmerken de hele wereld over. En nemen daarbij allerlei ziektes mee die normaal gesproken niet in de gebieden voorkomen waar ze naartoe reizen. Als ik het goed heb begrepen is Corona een mutatie die voortborduurt op SARS en MERS, en komt het uit Chinese vleermuizen vandaan. Als we nog in grotten en boomhutten hadden gewoond, in kleine communes die niet verder reizen dan noodzakelijk is om eten te vergaren, met gesloten grenzen tussen die gebieden, dan hadden we niet alleen series zoals Vikings en Asterix en Obelix moeten missen, maar dan waren er ook heel veel landen niet getroffen door Corona.

Donderdag had ik dus een vrije dag vanwege een leuk uitje *smiley die begint te tandenknarsen* wat niet door ging vanwege Corona. Nu kan ik niet zeggen ‘waar zijn gesloten landsgrenzen als je ze nodig hebt’, want het ging om een Frans merk, dus dan had ik daar sowieso al niet mee kunnen rijden. Toevallig was Zusje precies vandaag jarig, en waren zij en Zwager vrij, en hadden Vader en Moeder besloten om dan even langs te gaan, dus kon ik mooi meeliften. Taart eten, thee drinken, rondje wandelen, lunchen, nog meer taart eten en weer op huis aan.

’s Avonds samen met Wingman voor de tv om het nieuws te kijken, want er was een persconferentie geweest vanwege het Corona-gebeuren. De minister-president liet weten dat in heel Nederland de evenementen met meer dan 100 aanwezigen niet door mochten gaan, er werd afgeraden om de horeca te bezoeken, ga zoveel mogelijk thuis werken en sluit jezelf op als je je een beetje ziekig begint te voelen, ga de huisartsen alleen lastig vallen met vragen als je een stevige koorts hebt, en nog wat van die dingen. Maarrrr…. *smiley die met een serieus gezicht in de camera kijkt* de scholen blijven wel open! Alle scholen, van basis- tot middelbaar tot universiteit. Want stel je toch eens voor dat alle kinderen thuis moeten blijven, dan moeten al die ouders ook thuis blijven, en die ouders zijn juist hard nodig in de zorg, bij de politie en brandweer, en om de economie draaiende te houden *smiley die achter z’n oor krabt* oftewel: scholen zijn veredelde kinderopvangs/kinderopvangen, leuk dat ze een beetje pedagogisch lopen te doen, maar het gaat er dus vooral om dat de ouders van die kinderen tijd hebben om iets nuttigs te doen voor het land. Ik begon bijna kale plekken te krijgen, zoveel zat ik achter mijn oren te krabben. Dit laat volgens mij juist zien waar het in Nederland (onder andere) fout gaat, dat de economie al zover is doorgedraaid en iedereen zo word meegesleept in die race naar de top, dat zelfs tijdens de basisschoolleeftijd, nee erger nog, voordat kinderen naar de basisschool gaan, er al niet eens meer 1 ouder standaard thuis is. We zijn al zo koekoek in dit land dat niemand er gek van op kijkt, dat je kleine kinderen hebt die 24 uur per dag zorg nodig hebben (het schijnt dat ze af en toe ook slapen, maar zodra je zelf in slaap valt, beginnen ze te huilen. Om niks. Of om een vieze luier of iets anders wat ook wel een uurtje kan wachten) en dat ondertussen de beide ouders voltijd werken. Niet dat er 1 ouder thuis blijft, niet dat allebei de ouders voor de helft gaan werken, nee gewoon werken, zoveel mogelijk, om de economie draaiende te houden. En je kinderen ondertussen te laten opvoeden door een systeem waarin nog steeds word bezuinigd. Hoe zit het ook alweer met die loden leidingen in Utrechtse scholen en kinderopvangs?

Vrijdag mochten we naar Beverwijk, waar vandaan we zand reden naar Alkmaar. Niet vanaf de loswal in Alkmaar inderdaad, maar dat kwam wel mooi uit, hoefden we ons niet steeds door het weifelende verkeer te wurmen langs de werkzaamheden bij de Leeghwaterbrug. Lekker toeren over de snelweg en dan nog een klein stukje de stad in, naar een parkeerplaats tussen het ziekenhuis en het voormalig bejaardentehuis in. Of hoe heette dat vroeger, een rusthuis ofzo. Het was in ieder geval lekker rustig op de weg, want Nederland werkte massaal thuis. Ook bij de filemeldingen op de radio kwamen ze niet verder dan een tiental kilometers, en daar moest eerst nog een ongeluk voor gebeuren *smiley die in z’n handen wrijft* wat mij betreft mag de Coronacrisis wel wat langer duren.

Alhoewel niet iedereen het daarmee eens is, want op de radio werd ook veel gepraat met mensen uit de horeca, waar het een bloedbad lijkt te gaan worden. Mensen gaan slechts mondjesmaat naar de bioscoop of de kroeg, uit eten is een stuk minder populair geworden, maar ook bijvoorbeeld bedrijvenlunches hoeven niet meer gecateraard te worden. En begin niet over afgelaste evenementen, want iedereen word keihard geraakt. Voetballers die nu niet weten waarvoor ze aan het trainen zijn, de standbouwers die hun personeel naar huis moeten sturen, de uitzendkrachten die nu geen kaartjes kunnen knippen bij de ingang, Indoor Brabant kon alle ruiters en amazones afbellen, artiesten die geen optredens hebben, de technische mensen en bands die samen met de artiesten van podium naar podium zouden reizen, ook allemaal werkeloos thuis. De recessie staat al aan de poort te rammelen. Terwijl het verzuimpercentage vergelijkbaar is met de periodes waarin gewoon griep heerst *smiley die op het stuur trommelt* kunnen we dan bij een volgende griepepidemie mensen ook niet massaal aanraden om thuis te werken? Want de transportsector lijkt te floreren. Ja er komen wat minder goederen uit het buitenland vandaan, maar er moeten extra vrachten naar supermarkten gebracht worden, omdat mensen massaal beginnen te hamsteren *smiley die tegen z’n voorhoofd tikt* koekoek! Alsof iedereen van Corona opeens diarree krijgt, en we straks wc-papier te kort komen.

Wacht even, het verzuimpercentage is hetzelfde als bij een gewone griepepidemie? Donderdag verklaarde Rutte nog dat de scholen open moeten blijven, zodat mensen ongestoord thuis kunnen werken en de economie draaiende kunnen houden. Maar tijdens een gewone griepgolf is het al lastig om genoeg leerkrachten te vinden, aangezien volwassenen die in een klas met 30 onopgevoede kinderen staan, waarbij de hele dag door in het wilde weg word gehoest en geniest, iets vaker ziek zijn dan mensen die ongestoord thuis kunnen werken. En nu hebben we dus een griepgolf, met daarbij de oproep om thuis te blijven wanneer de klachten een beetje beginnen (terwijl iedereen voorheen gewoon doorwerkte wanneer de klachten nog niet zo erg waren), en nu denkt het de minister-president wel dat er genoeg onderwijzers zullen zijn om de scholen draaiende te houden? Misschien dat er een paar werkloze barmannen beschikbaar zijn om voor de klas te staan. Niet dat ze heel goed zijn in wiskunde of biologie, maar ze hebben altijd een paar wijze levenslessen waar je wat van opsteekt. Of dat de cateraars van de bedrijfslunches het eten verzorgen op scholen, zodat de koters (en de leraren die nog niet ziek zijn) in ieder geval iets gezonds krijgen, zonder lood erin. Of dat de sporters gymles gaan geven, blijven ze zelf ook een beetje in beweging bij het apekooien, en kunnen ze die obese propjes eens flink laten zweten *smiley die halleluja roept* volgens mij heb ik zojuist het probleem opgelost dat Rutte heeft gecreëerd. En dat vanuit de quarantaine. Is dat typen aan de eettafel toch nog ergens goed voor.

Zaterdag was het uitslapen. Voor mij eventjes, daarna was draaien en bladiebla, de normale weekendtraditie. Wingman sliep wat langer uit en ging na een paar uurtjes bankhangen weer terug naar boven *smiley die wit wegtrekt* een beetje ziekig, maar nog geen koorts boven de 42 graden, dus geen reden om de huisarts mee lastig te vallen. Kon ik ondertussen rustig douchen en uitgebreid optutten, want ’s avonds hadden we wel een feestje. Vriend heeft besloten om Nederland achter zich te laten, en wilden nog een laatste maal met iedereen in een Hollandse kroeg staan zuipen. Wingman bleef thuis met hoofdpijn, ik ging de hort op *smiley die in de lampen hangt* lekker vrolijk van alle cola en cassis, vloog de avond voorbij. Tijd om afscheid te nemen, zonder al teveel drama, want het is een goede reden om nog eens naar het verre buitenland te vliegen *smileys die knuffelen* maar toch is het gek om doei te zeggen, met het idee dat je niet zomaar even een belletje kan doen om over onzin te babbelen, omdat je eerst het tijdsverschil moet uitrekenen.

Na een paar uur staren naar de gordijnen (bewegen ze nu wel of niet) heb ik toch nog even kunnen slapen. Om vervolgens wakker te worden van Wingman die opvallend vroeg al naast het bed stond. Lekker samen op de bankhangen, voor de zekerheid nog een dagje in quarantaine blijven, want wie weet wat ik de avond ervoor heb opgepikt? Nu nog even kijken of de lokale pizzaboer wel open is, want het schijnt dat scholen en kroegen vanaf vandaag dicht moeten blijven. Fijn voor al die sporters en cateraars, hoeven die nu niet voor de klas te gaan staan. Maar goed dat ik gister nog op stap ben geweest, wie weet hoe lang het zal duren… *smiley die wit wegtrekt* verdorie! Als dit maar niet betekent dat straks de schappen met alcoholische versnaperingen ook leeg zijn in de supermarkt! Na alle foto’s van lege schappen en koelvakken, gaan we nu de volgende fase van massahysterie en totale koekoek in! Daarom wens ik iedereen vanuit de thuis-isolatie een beetje gezond verstand, want alcohol heb je nog minder nodig dan wcpapier, dus blijf vooral kalm en laat een kratje staan voor de volgende klant. Dankuwel!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *