Het Digitaal Museum: Ranger

Ranger was een kortstondig bestaand automerk van General Motors die in België, Zwitserland en Zuid-Afrika gebouwd werden. Aanvankelijk was de Ranger een Zuid-Afrikaans automerk dat vanaf 1968 een op de Opel Rekord (Rekord C) gebaseerde auto bouwde met Chevrolet 2,1 en 2,5-liter viercilindermotoren. Het Ranger-logo was een steenbok, een van nature voorkomende diersoort uit Zuid-Afrika. In 1970 werd dan in het Zwitserse Biel en bij de Opel-fabriek in Antwerpen hetzelfde model gebouwd, maar dan met een 1,9 viercylindermotor van de Opel Rekord alsmede 2,5 liter motoren uit de Opel Commodore. Ze werden verkocht via Vauxhall-dealers. Tot de jaren ’70 waren Vauxhall en Opel immers min of meer onafhankelijke automerken die verschillende modellen bouwden.

Later kwam een nieuw model Ranger, die op basis van de Opel Rekord (D) gebouwd werd. In Zuid-Afrika werd deze niet meer als Ranger verkocht, maar als Chevrolet, daar waar in Europa de merknaam Ranger behouden bleef. Aangeboden werden de volgende modellen: 1700 (83 pk), 1900 (97 pk), 2500 (115 pk) en 2500 GTS (130 pk), op wens was er ook 2800 GTS (140 pk). De productie van de Ranger in Zwitserland stopte in 1975, in België ging de productie voort tot 1978. Er kwam geen derde model Ranger. De afgebeelde Ranger 1700 is de Ranger II en werd in 2008 gefotografeerd in Amsterdam
Tekst: Jan Clevering.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *