Van A.L.F.A. Romeo tot Zündapp: 272 namen van merken verklaard

Er is één ding wat alle merken gemeen hebben: ze hebben allemaal een merknaam. Vaak de achternaam van de oprichter of een afkorting, maar er zijn ook bedrijven met verrassend originele namen. Laten we eens een aantal bekende en minder bekende merknamen op een rij zetten in een alfabetisch etymologisch overzicht.

Alfa Romeo 4C
ALFA Romeo
De Società Anonima Italiana Darracq wordt in 1906 door het Franse Darracq opgericht als Italiaanse tak van het bedrijf. In 1909 volgt een management buy-out waarop men in 1910 de naam verandert naar Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (Anonieme Autofabriek uit Lombardije), omdat Darracq een slechte naam heeft in Italië. In 1916 verkoopt de familie Darracq haar laatste aandelen aan de bank, die ze doorverkoopt aan Nicola Romeo, wiens bedrijf floreert door de oorlogsindustrie. Nog voor het einde van de Eerste Wereldoorlog heet het bedrijf ALFA Romeo, alhoewel er in deze periode geen auto’s worden gebouwd.

ARO onbekend/overig
ARO
Auto România, oftewel Auto Roemenië.

Ashok Leyland onbekend/overig
Ashok Leyland
Ashok wordt in 1948 opgericht om Austin auto’s in India te assembleren. Het bedrijf wordt genoemd naar Ashok Saran, de enige zoon van de oprichter Raghunandan Saran. In 1954 wordt Leyland aandeelhouder en het voorbeeld van de producten, waarna de naam van de Britse gigant achter de eigen naam wordt geplakt. Persfoto.

Asia Rocsta
Asia
Asia is kort voor Asia Motor Industries oftewel Azië Motor Industrie. Er zijn wel meer fabrikanten naar plaatsen en regio’s genoemd, maar naar een heel continent is wel heel on-specifiek.

Astra HD7
Astra
Anonima Sarda TRAsporti, oftewel Anoniem Sardinisch TRAnsportbedrijf. Dat het woord astra ook ster betekent is natuurlijk geen toeval.

Atkinson Black Knight
Atkinson
Het bedrijf wordt opgericht door de broers Edward en Henry Birch Atkinson.

Atlas onbekend/overig
Atlas
Atlas is een figuur uit de Griekse mythologie die de hemel op zijn schouders draagt.

Audi A6
Audi
Luister eens, nadat August Horch de autofabrikant die zijn naam draagt verlaat, en een nieuwe fabriek opstart, moet hij natuurlijk over een nieuwe naam na gaan denken. Zijn naam, Horch!, is letterlijk naar het Nederlands vertaald ‘Luister!’ En als je hetzelfde naar het Latijn vertaalt krijg je… Audi! Horch en Audi komen later, samen met onder andere NSU en Wanderer, weer samen in de Auto Union (auto unie), waarmee we meteen ook die naam en de vier ringen hebben verklaard.

Austin onbekend/overig
Austin
Dit bedrijf wordt opgericht door Herbert Austin.

Autocar DC-serie
Autocar
Als de Pittsburgh Motor Vehicle Company in 1899 naar buiten Pittsburgh verhuist, moest er een nieuwe naam komen: Autocar Company. Al vroeg in haar bestaan concentreert het bedrijf zich echter helemaal niet meer op auto’s, maar op bedrijfswagens, dus ze hadden destijds beter even iets langer na kunnen denken.

Barkas B1000
Barkas
Hannibal Barkas was een Carthaagse generaal, vooral bekend geworden omdat hij met olifanten tegen de Romeinen vocht. Waar The A-team de voornaam van deze generaal gebruikte, besluit de Oost-Duitse regering de achternaam te lenen, waarmee het één van de weinige communistische merken met een familienaam is.

Barreiros onbekend/overig
Barreiros
Deze Spaanse truckfabriek wordt opgericht door Eduardo Barreiros. Foto Jan Korte.

Batavus driewieler
Batavus
Een Friese fabrikant, niet met een Friese naam, maar de verromeinste naam van de west-germaanse stam van de Bataven.

Bedford TK
Bedford
Bedford was de bedrijfswagentak van het in Bedfordshire gevestigde merk Vauxhall.

Ben Hur aanhangwagen
Ben Hur
Ben-Hur: A Tale of the Christ’ is een meermaals verfilmde historische roman uit 1880 van Lewis Wallace.


Bentley
Deze huidige Volkswagendochter wordt in 1919 opgericht door Walter Owen Bentley.

Benz onbekend/overig
Benz
Karl Friedrich Michael Vaillant verandert op een gegeven moment zijn naam naar Carl Friedrich Benz. Hij is een buitenechtelijk kind, maar neemt hiermee toch de naam van zijn vader aan. Het deel wat hij laat vallen is later nog inspiratie geworden voor een stripreeks. Carl plakt zijn achternaam op zijn grootste uitvinding, de automobiel met verbrandingsmotor. Ook zijn vrouw Bertha, de eerste autodief én eerste automotive marketeer ter wereld, neemt zijn achternaam aan.

Berkhof Axial
Berkhof
Deze busfabrikant wordt in 1970 in Valkenswaard opgericht door vader Arthur Gerardus en zoon Henk Berkhof.

Berliet onbekend/overig
Berliet
In 1894 bouwt Marius Berliet (spreek uit Berljee) zijn eerste functionerende auto met verbrandingsmotor.

Berna 2VM
Berna
Berna wordt in 1902 opgericht door Joseph Wyss in het Zwitserse Bern. Het bedrijf wordt aanvankelijk Schweizerische Automobil Fabrik Berna genoemd, in 1906 werd dat Moterwerke Berna AG

Bharat-Benz 3723
BharatBenz
De eerste Indische Daimler truck wordt in januari 2012 onthuld onder het merk BharatBenz. Bhārat is in het Hindi de naam voor India.

Blue Bird bus
Blue Bird
De Engelse naam voor het vogelgeslacht Sialia is bluebird. Als een Ford dealer in 1925 onder die naam voor het eerst een schoolbus op T-Ford-chassis bouwt heeft ze nog geen idee dat er in 1939 besloten zal worden dat Amerikaanse schoolbussen voortaan geel moeten zijn.

BMC Tugra
BMC
Het Turkse BMC wordt in 1964 opgericht door de British Motor Corporation. Alhoewel het bedrijf al sinds 1989 volledig Turks is en sinds 2013 zelfs een staatsbedrijf, draagt het nog steeds de naam van het voormalig, al lang verdwenen, moederbedrijf.

BMW 5-serie
BMW
Bayerische Motoren Werke betekent in het Nederlands Beierse Motorenfabriek. Het is de opvolger van de vliegtuigfabrieken Rapp en Bayerische Flugzeug Werke.


Bobcat
Een rode lynx heet in het Engels een Bobcat. Een vrij gedrongen maar oersterke katachtige.

Borgward B555
Borgward
Autofabrikant Borgward was onderdeel van het door Carl Friedrich Wilhelm Borgward opgerichte Borgward-concern.

Bosch Vision X
Bosch
In 1886 start Robert Bosch zijn bedrijf.

Bova Futura
Bova
Simon Bots uit Valkenswaard gebruikt voor de houthandel van zijn vader Jacob in 1910 voor het eerst de naam BOVA: Bots Valkenswaard.

Bremach GR
Bremach
In 1956 gaan de gebroeders Brenna driewielers van motorfietsfabrikant Aermacchi in licentie bouwen onder de naam Bremach. In 2018 gaat het bedrijf helaas failliet, nadat in 2015 de productierechten van de T-Rex al aan Tekne verkocht waren.

Bristol Lodekka
Bristol
De fabrikant van bussen en trucks was gevestigd in de stad Bristol.

Brockway N776LL
Brockway
In 1875 start William Brockway een fabriek voor rijtuigjes. Foto Jos Gijsbers.

Broshuis oplegger
Broshuis
In 1885 wordt Broshuis opgericht door de familie Broshuis. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een familiebedrijf.


Buick
In 1899 start de Schot David Dunbar Buick in Detroit een autobedrijf.

Büssing BS
Büssing
In 1903 wordt door Heinrich Büssing zijn ‘Specialfabrik für Motorlastwagen, Motoromnibusse und Motoren’ aan de Elmstraße in Braunschweig opgericht.

Cadillac onbekend/overig
Cadillac
Het oudste nog bestaande Amerikaanse automerk is genoemd naar de stichter van de stad Detroit: Antoine de la Mothe Cadillac.

Caterpillar 777D
Caterpillar
Een rups noemen ze in het Engels een caterpillar. Dat komt mooi uit als je, net zoals Holt en Best als ze in 1925 fuseren, best veel rupsvoertuigen in je assortiment hebt.

CCC M915
CCC
Crane Carrier Company, oftewel kraanonderwagenbedrijf.

Chevrolet Avalanche
Chevrolet
William Durant gebruikt, nadat hij bij het door hem opgerichte General Motors er uit is gezet, niet alleen de marketingwaarde, maar daarmee ook de naam van de bekende Zwitserse autocoureur Louis Chevrolet bij het opzetten van een nieuw automerk. Dit wordt zo succesvol dat Durant later General Motors weer terug kan kopen en Chevrolet als meest succesvolle merk aan dat concern toe kon voegen.

Chrysler Voyager
Chrysler
Nadat hij met wisselend succes bij diverse autobedrijven directeur is geweest, koopt Walter Percy Chrysler in de jaren ’20 van de vorige eeuw Maxwell op en geeft het zijn eigen naam. Tegenwoordig is de kleinste van ‘de grote drie’ autofabrikanten uit de USA deel van het FIAT concern.

Citroën C15
Citroën
De Amsterdamse juweliersknecht Barend Limoenman zijn schoonvader had een probleem: zijn dochter wilde trouwen met iemand met een lelijke achternaam. Barend veranderde die daarom maar in Citroen. Barend’s zoon Levie vertrok samen met zijn Poolse vrouw naar Parijs. Hun zoon André vond Citroen nog steeds te boers en maakte van de e een ë, om zo een vanuit Nederlands perspectief ietwat aanstellerige uitspraak van de naam te creëren. In 1919 bouwt André Citroën zijn eerste auto.

CNHTC Sinotruk Howo 336
CNHTC
China National Heavy Duty Truck Group, oftewel China Nationale Zware Truck Groep.

Commer Walk-Thru
Commer
Commer was onderdeel van Commercial Cars Limited, oftewel ‘bedrijfswagenbedrijf’.

Dacia Duster
Dacia
Dacië (Latijn: Dacia) is een oude benaming van een land wat ruwweg op de plek ligt van Roemenië. Dacië was ook anderhalve eeuw een Romeinse provincie.

Daewoo onbekend/overig
Daewoo
Daewoo is Koreaans voor ‘Groot Universum’, een passende naam want voor haar faillissement was het een megaconcern.

DAF 3300
DAF
Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek, later Van Doorne’s Automobiel Fabriek.

Daihatsu Rocky
Daihatsu
Door de eerste tekens van de woorden voor ‘Osaka’ (de thuisstad van het merk) en ‘motor’ aan elkaar te koppelen krijg je (doordat je ineens de O als Dai uitspreekt, vraag me niet waarom, ik kan geen Japans) Daihatsu.

Daimler Motor-Geschäftswagen
Daimler
Gottlieb Wilhelm Daimler is met een heleboel dingen de eerste. Onder andere met de vrachtwagen met verbrandingsmoor die zijn achternaam draagt in 1896. De naam zien we ook terug bij bedrijven die in den beginne Daimler producten in licentie bouwden, zoals de Britse Jaguar-dochter en Steyr-Daimler-Puch.

Datsun Patrol
Datsun
Toen de Japanse autofabrikant DAT een klein model lanceerde in 1931, noemde men dat ‘Datson’, zoon van DAT. Als Nissan het automerk in 1934 koopt, wordt de naam naar Datsun veranderd, want in het Japans heeft ‘son’ ook de betekenis ‘verlies’.

De Dion-Bouton onbekend/overig
De Dion-Bouton
Als markies Jules-Albert van Dion, Georges Bouton en Charles Trépardoux (de zwager van Georges) in 1883 samen een bedrijf oprichten, noemen ze dit De Dion-Bouton.

Demag AC700
DEMAG
Deutsche Maschinenfabrik AG, oftewel Duitse machinefabriek NV.

Den Oudsten Alliance
Den Oudsten
Deze busfabriek wordt in 1926 opgericht door Marinus den Oudsten en Floris Domburg.

Dennis Trident
Dennis
In 1895 starten de broers John Cawsey en (Herbert) Raymond Dennis samen een bedrijf.

Diamond T 980
Diamond T
In 1905 richt C.A. Tilt Diamond T op. De naam is echter al ouder: zijn vader, een schoenmaker, gebruikte al een diamant (symbool voor kracht en duurzaamheid) met een T (van Tilt) er in als logo.

DKW Munga
DKW
In 1916 start de Deen Rasmussen in Duitsland een fabriek voor stoommachines. Eén van zijn projecten is het bouwen van een door stoom aangedreven auto, de Dampf-Kraft-Wagen (stoomauto). Als dat project mislukt neemt hij een tweetaktmotor Des Knaben Wunsch (de wens van de knaap) in productie. In een motorfiets ingebouwd, wordt dat ‘Das Kleine Wunder’ (het kleine wonder).

Dodge Ram
Dodge
De broers John Francis en Horace Elgin Dodge richten dit bedrijf op.

DRACO aanhangwagen
DRACO
Douma Rijpkema Aanhangwagens Carrosserieën Opleggers. Draco is begonnen op 1 januari 1885. In 1919 is vanuit Draco Douma Staal ontstaan.

DRAF aanhangwagen
DRAF
De Rooy Aanhangwagen Fabriek.

Ebro E60
Ebro
De Ebro is de langste rivier die volledig in Spanje ligt.

Emergency One crashtender
Emergency One
Emergency One
is Engels voor Noodgeval Één.

ERF ECX
ERF
Terwijl de rest van de familie Foden zwoer bij stoomtrucks, zag Edwin Richard Foden meer in de toekomst van de diesel. Blijkbaar was een nieuwe fabriek beginnen, in dezelfde straat in Sandbach als zijn familie, gemakkelijker dan hen overtuigen van hun ongelijk.

Estepe EOPL 24-41
Estepe
In 1984 beginnen Toon van Genugten en Martin van Heertum in Heesch een bedrijf om trucks aan te passen: Special Truck Product, oftewel STP, en dat spreek je dan weer uit als EsTePe.

ESVE TAD 12 12 2L
ESVE
Op 8 maart 1920 richten Hendrikus Schrör en Wicher Vriend samen een bedrijf op: Schrör & Vriend, oftewel S.V., wat je uitspreekt als ESVE.

Euclid dumper
Euclid
Euclid
van Alexandrië was in de derde eeuw voor Christus een belangrijke filosoof en wiskundige.


Excalibur
In Fryslân hadden we het zwaard van Grutte Pier, de Britse Arthur had zijn zwaard ‘Excalibur‘ uit een steen getrokken, waarop hij koning werd. Zoals Monty Python terecht al opmerkte, niet een hele sterke basis voor een monarchie. Fun fact: in het verleden heb ik stripscenario’s geschreven onder de naam Alex Calibur.

FAP 2640
FAP
Fappen is internet-slang voor masturberen, maar dat heeft niets te maken met Fabrika Automobila Priboj, oftewel autofabriek in Priboj.

Faun L 908
Faun
Officieel is FAUN de afkorting van Fahrzeugfabriken Ansbach und Nürnberg AG, maar dat het ook kort is voor Fahrzeugbau-Unternehmens én een mythologisch figuur is, is natuurlijk geen toeval.

FBW onbekend/overig
FBW
Franz Brozincevic & Cie. in Wetzikon (Zwitserland), de afkorting voor de oprichter en de zetel van het bedrijf dus.


Ferrari
Ferrari is in het noorden van Italië een net zo algemene naam als De Vries bij ons. Ene Enzo Ferrari nam het autosportteam van Alfa Romeo over en had vroeger successen in de Formule 1.

Fiat Ducato
FIAT
Fabbrica Italiana Automobili Torino, oftewel Italiaanse Autofabriek in Turijn.

Fleur de Lys Newark
Fleur de Lys
De Fleur de Lys, oftewel de lelie, is het symbool van Frankrijk. Foto Jaco Terlouw.

FMC M113A1
FMC
Food Machinery Corporation, oftewel voedselmachinebedrijf. Foto Jan Korte.

FN 63C
FN
Fabrique Nationale d’Armes de Guerre S.A, oftewel Nationale Oorlogswapensfabriek. Foto Jan Clevering.

Foden 4000-serie
Foden
Edwin Foden neemt na de pensionering van zijn werkgever diens landbouwwerktuigenfabriek over en hernoemt het Edwin Foden Sons & Co Ltd.

Ford Ranger
Ford
Dit bedrijf werd opgericht door Henry Ford nummer 1.

Fordson Thames
Fordson
De Britse agrarische tak van Ford was Fordson (zoon van Ford). Later bouwde men ook trucks en busjes onder deze naam.

Freightliner Econic SD
Freightliner
Freightliner kun je ruw vertalen als vrachtlijner.

FSO Polonez Analog
FSO
Fabryka Samochodów Osobowych is Pools voor personenwagenfabriek.

FTF F-8.20D
FTF
Floor Truck Fabriek, inderdaad, die van de trailers en de Mack-import.

Fuso Canter
Fuso
Fuso
is een oudere benaming voor Japan.

FWD onbekend/overig
FWD
De voertuigen in van The Four Wheel Drive Auto Company hebben in het begin daadwerkelijk stuk voor stuk vier wielen die dan ook allemaal aangedreven worden.

GAZ GAZon Next
GAZ
Gorkovsky Avtomobilny Zavod, oftewel autofabriek in Gorki.

GINAF F276GINAF
Van Ginkel’s Automobiel Fabriek.

GMC CCKW-353 (Jimmy)
GMC
General Motors Company, oftewel Algemeen Motorvoertuigen Bedrijf.


Goggomobil
Als Hans Glas dwergauto’s gaat bouwen, noemt hij die naar de bijnaam van één van zijn kleinkinderen: Goggo.

Goldhofer oplegger
Goldhofer
De familie Goldhofer begint al in 1705 met een smederij.

Goliath GD750
Goliath
Goliath is een reus uit de Joodse mythologie.

GS Meppel aanhangwagen
GS Meppel
Gebroeders Sterenberg Meppel.

Guy Big J4
Guy
Bedrijf opgericht door Sydney Guy.

Hägglunds Bandvagn 206
Hägglunds
Hägglunds
is niet alleen de achternaam van de oprichter, maar ook die van zijn zonen.

Hainje HD-8,2/3,7 VV
Hainje
De busfabriek wordt op 11 november 1907 opgericht door Bartele Hainje.

Hanomag AL28
Hanomag
Hannoversche Machinenfabrik AG, oftewel Hannoverse machinefabriek NV.

Happy Trailer GTI-12-18T
Happy Trailer
Happy Trailer is Engels voor vrolijke oplegger.

Harley-Davidson Servi-Car
Harley-Davidson
Jeugdvrienden William S. Harley en Arthur Davidson ontwikkelen rond hun twintigste samen een motorfiets.

Heiwo laadbak
Heiwo
Heida Wolvega.

Henschel HS22
Henschel
Georg Christian Carl Henschel verhuist in 1777 naar Kassel waar hij aandeelhouder van een kannonnengieterij wordt.

Hino Ranger
Hino
Hino
is een voorstad van Tokio.


Hitachi
Naast het Chinese karakter voor zonsopgang is Hitachi ook een stad in Japan.

Hogra H7
Hogra
Van Hoek en Gravelaar.


Holden
James Holden is vanuit Engeland naar Australië geëmigreerd om daar een autofabriek te beginnen.


Honda
Dit bedrijf is opgericht door Soichiro Honda.

Hoogstaal verkoopwagen
Hoogstaal
Dit bedrijf ontstaat als de vestiging in Hoogeveen van Spijkstaal failliet gaat.

Hotchkiss Gazogene
Hotchkiss
Er zijn heel wat autofabrikanten opgericht door Franse emigranten in de USA. Maar andersom kan ook: Benjamin Berkeley Hotchkiss emigreerde juist vanuit de Verenigde Staten van Amerika naar Frankrijk voor hij zijn wapenfabriek begon.

Hummer H1
Hummer
High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle wordt afgekort tot HMMWV, wat je (als je een Amerikaanse soldaat bent) uitspreekt als Humvee. De civiele versie daarvan werd Hummer genoemd.

Hyundai H150
Hyundai
Hyundai
is het Koreaanse woord voor moderniteit.

IFA W50
IFA
Industrieverband Fahrzeugbau, oftewel Samenwerkende voertuigbouwers.

Ikarus onbekend/overig
Ikarus
De Griekse mythologische figuur Daedalus ging samen met zijn zoon Icarus een stukje te vliegen, zonder al te veel succes helaas, Icarus wordt arrogant, vliegt te dicht naar de zon en stort in de zee zijn dood tegemoet als zijn vleugels smelten. Op het eerste gezicht een rare naam voor een busfabrikant, maar deze werd aangenomen nadat met met vliegtuigfabrikant Ikarus fuseerde. Zou jij in een vliegtuig stappen wiens naam vooral met neerstorten verbonden is?

International 9000-serie cabover
International
De truckafdeling van the International Harvester Company (het internationale oogstmachine bedrijf) werd kortweg International genoemd. Heel internationaal.

Irisbus Crossway
Irisbus
Over het merk Irisbus, wat slechts 10 jaar bestaan heeft, ben ik, in tegenstelling tot de andere verhalen in dit artikel, niet helemaal zeker over de herkomst van de naam. Het bedrijf is voortgekomen uit een fusie van de personenvervoer divisies van Iveco en Renault, dus Iveco Renault is bus zou een logische verklaring zijn. De iris is natuurlijk ook het middelste deel van een oog. Het logo lijkt ook op een oog, maar is een dolfijn die in zijn eigen staart bijt.

Isuzu D-Max
Isuzu
Vijftig harmonieus en vierend rinkelende bellen. Nee, ik ben niet dronken, dat is écht wat Isuzu betekent. Het is afgeleid van de rivier Isuzugawa, die eerder al als modelnaam werd gebruikt door Tokyo Automobile Industries Company, zoals het bedrijf eerst heette.

Iveco Powerstar
Iveco
I
ndustrial Vehicle Corporation, oftewel Industriële voertuigen coörporatie.

Jaguar XJS
Jaguar
Swallow Sidecars was bekend onder de afkorting SS, maar in de jaren ’40 bleek dat niet een heel goed idee. In 1945 wordt de naam daarom naar Jaguar verandert, het katachtige roofdier dat eerder al vaak als modelnaam was gebruikt.


Jawa
Toen František Janeček de motorfietsenbouw-afdeling van Wanderer kocht, ontstond Jawa.

JCB onbekend/overig
JCB
Joseph Cyril Bamford begint in 1945 een fabriek voor (land)bouwmachines. De familie Bamford is nog steeds eigenaar van het concern.

Jeep Grand Cherokee
Jeep
Er zijn meerdere verhalen over de herkomst van de merknaam ‘Jeep’, persoonlijk denk ik dat het verhaal dat het bij de afkorting GP (general purpose, algemeen gebruik) hoort. Dit was bij Ford de modelnaam en spreek je, als je een Amerikaanse soldaat bent, uit als dzjiep. Wat sowieso een feit is, is dat deze naam na de oorlog al snel bekender was dan die van Willy’s, waarop ze hun naam maar veranderd hebben.

Jonckheere touringcar
Jonckheere
In 1881 start Henri Jonckheere een koetsenatelier.

Jumbo Helmond aanhangwagen
Jumbo
Jumbo was een gigantische olifant met een triest leven. Gevangen genomen in Sudan, opgesloten in dierentuinen in Parijs en London, waar mensen op hem mochten zitten en vervolgens verkocht aan een Amerikaans circus. De naam Jumbo is volgens wikipedia waarschijnlijk een verbastering van twee woorden uit het Swahili, jambo, dat “hallo” betekent en jumbe, dat “de leider” betekent. Het is tegenwoordig synoniem aan groot, wat naast een supermarkt en een spelletjesfabriek ook diverse voertuigfabrikanten inspireerde deze naam te gebruiken.

Jungheinrich heftruck
Jungheinrich
Op 7 augustus 1953 richt Friedrich Jungheinrich een machinefabriek op.

Kaelble dumper
Kaelble
In 1884 beginnen Caroline en Gottfried Kaelble een reparatiewerkplaats voor leerlooierij- en stoommachines.

Kalmar terminaltrekker
Kalmar
Kalmar is een stad, gemeente, provincie en water in Zweden.

Kamag Wiesel
Kamag
In 1969 richten Franz Xaver Kögel (van de trailerfabriek inderdaad) en Karl Weinmann de Karlsdorfer Maschinenbau Gesellschaft (Machinebouwbedrijf uit Karlsdorf) op.

Kamaz onbekend/overig
KamAZ
Kamski Avtomobilny Zavod, oftewel Kaamse autofabriek. De fabriek is aan de rivier Kama gelegen.

Kässbohrer PistenBully 400
Kässbohrer
De diverse diverse firma’s met de naam Kässbohrer zijn allen aan de breinen van de familie Kässbohrer ontsproten, vooral Karl Heinrich, Karl en Otto Kässbohrer zijn het vermelden waard.

Kawasaki onbekend/overig
Kawasaki
Shozo Kawasaki begint in 1878 met het bouwen van schepen. Later zouden daar nog vele andere producten bij komen, zoals motorfietsen, quads, jetski’s, vrachtauto’s, bussen, treinen, vliegtuigen, industriële robots en satellieten.

Keestrack Zeefmachine
Keestrack
Eén van de weinige voornamen in dit lijstje, Kees Hoogendoorn en zijn vrouw Annet Schoenmaker richten dit bedrijf in 1996 op. De machines staan steevast op rupsbanden, vandaar het ‘track‘ gedeelte van de naam.

Kenworth K100
Kenworth
Harry Kent en Edgar Worthington waren de eigenaren van Gersix, de door de gebroeders Gerlinger opgerichtte trucksfabriek. In 1923 vinden ze het tijd om het bedrijf naar zichzelf te noemen.

KIA Sorento
KIA
Bij ons mag Kia dan uit 3 letters bestaan, in Korea heeft het maar twee tekens, maar wel direct met een eigen betekenis. Het karakter Ki betekent opkomende zon, A staat voor Azië. Je kunt dus met een Opkomende zon uit Azië de opkomende zon in Azië tegemoet rijden. Eventueel zelfs in een Picanto terwijl je een picanto eet, alhoewel ik het consumeren van pas gefrituurd voedsel tijdens het bedienen van een voertuig ten strengste afraad.

Kobelco CKE2500G
Kobelco
Kobelco is de handelsnaam van Kobe Steel, een staalfabrikant uit de stad Kobe. De eigen rugbyclub heet al sinds 1928 de Kobelco Steelers.

Kögel oplegger
Kögel
Franz Xaver Kögel, die we al eerder bij Kamag tegen kwamen, richt in 1934 een trailerfabriek op.

Kooi Aap meeneemheftruck
Kooi Aap
Hessel Kooi is de bedenker van de Kooi aap, de meeneemheftruck die als een aap achter een truck aan hangt.

KrAZ onbekend/overig
KrAZ
Kremenchutskyi Avtomobilnyi Zavod, oftewel autofabriek uit Krementsjoek.

Kromhout onbekend/overig
Kromhout
De vrouw van Doede Janzn. Kromhout had er schijnbaar genoeg van dat haar man thuis zat, ze koopt in 1757 een terrein waar Doede een scheepswerf kan beginnen. Deze werf wordt 110 jaar later door Daniël Goedkoop gekocht. Omdat Goedkoop wellicht niet de beste naam voor kwaliteitsproducten is, blijft men de oude naam gebruiken.

Krone oplegger
Krone
In 1906 richten Bernhard en Anna Krone een bedrijf op dat tegenwoordig groot is in getrokken materieel en landbouwmachines.

Krupp KF 380
Krupp
De familie Krupp is al bijna een half millennium wereldberoemd, dit behoeft denk ik geen uitleg. Als het zich rond 1840 besloot volledig op het vervaardigen van wapens toe te leggen is het al snel het grootste bedrijf ter wereld.

Kubota RTV
Kubota
In 1890 start Gonshiro Kubota zijn bedrijf in Osaka.

Lada Niva (VAZ-2121)
Lada
VAZ verkoopt haar auto’s onder de merknaam Lada, dit is afgeleid van de Lad‘ya, een vikingschip replica wat over de Wolga voer. Deze boot is ook het logo van het merk.


Lamborghini
In 1949 start Ferruccio Lamborghini zijn tractorfabriek.


Lancia
In 1907 bouwt Vincenzo Lancia zijn eerste auto, de Lancia Alpha.

Land Rover FC
Land Rover
Omdat men dacht dat de 4×4 van Rover vooral gebruikt zou worden door boeren op hun land, geven ze de auto die naam maar mee.

LDV Convoy
LDV
Na het faillissement van DAF gaat de bestelbustak zelfstandig verder als Leyland DAF Vans.

Leyland Cruiser
Leyland
In 1896 begint Lancashire Steam Motor met de bouw van stoomtrucks in de stad Leyland. Als men in 1907 Coulthards overneemt, wordt de naam naar Leyland veranderd.

LIAZ onbekend/overig
LIAZ
Li
berecké Automobilové Závody, oftewel autofabriek in Liberec. Het is belangrijk LIAZ niet te verwisselen met busfabrikant LiAZ (Likinskiy Avtobusnyi Zavod).

Liebherr LTM1500
Liebherr
In 1949 bouwt Hans Liebherr zijn eerste torenkraan.


Lincoln
Lincoln is, net als haar grootste concurrent Cadillac, opgericht door Henry Leland. Henry noemt dit bedrijf naar Abraham Lincoln, de eerste Amerikaanse president op wie hij ooit gestemd heeft.

Linde transporttrekkertje
Linde
Het door Carl von Linde opgerichte gasbedrijf, was ook eigenaar van de heftruckfabriek (alsmede van Still en OM Pimespo, maar dat terzijde)

Link-Belt telescoopkraan
Link-Belt
Link belt is de Engelse benaming voor een bepaald type kettingaandrijving.

Lokomo telescoopkraan
Lokomo
Het Finse Lokomo bouwde niet alleen kranen, maar vooral locomotieven voor de spoorwegen. Foto Marco Havers.

mack F-serie
Mack
De broers John, Augustus en William Mack beginnen in 1900 samen een busfabriek, die later ook trucks gaat bouwen. De broers zijn (net als bijvoorbeeld Walter Chrysler) van Duitse komaf. In de regio waar mijn vrouw vandaan komt is de naam Mack heel algemeen, zo heb ik al heerlijk Mack aardbeigebak gegeten en is een neef van mijn vrouw zelfs met een Mack getrouwd.

Magirus Deutz Eckhauber 3rd gen
Magirus-Deutz
Conrad Dietrich Magirus was de allereerste commandant van de vrijwillige brandweer van Ulm én de oprichter van een fabriek voor brandweergereedschap. Begin jaren dertig wordt het bedrijf verkocht aan de Kölner Humboldt-Deutz motorenfabriek. Deze motorenfabriek is op dat moment gevestigd in Keulen, maar ten tijde van de oprichting was dat in de toen nog zelfstandige stad Deutz, die later door Keulen op werd gegeten.

MAN Fulda truck
MAN
Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg. De N van MAN staat dus voor exact hetzelfde als de N van FAUN.


Maserati
Carlo, Bindo, Alfieri, Mario, Ettore en Ernesto Maserati beginnen in 1914 een fabriek voor bougies en bobines.

Maybach Bandsäge
Maybach
Ferdinand Graf von Zeppelin en Wilhelm Maybach beginnen in 1909 samen een fabriek voor Zeppelinmotoren.

MAZ onbekend/overig
MAZ
M
inski Autamabilny Zavod, oftewel autofabriek in Minsk.

Mazda B-serie
Mazda
Autofabrikant Jujiro Matsuda vond het wel vermakelijk dat zijn naam lijkt op die van de Perzische oppergod Ahura Mazda.

Mercedes-Benz do Brasil
Mercedes-Benz
Hoe Benz aan haar naam kam heb je al gelezen, de samengestelde naam kwam bij de fusie in 1926. Rest ons alleen nog te vertellen waarom we je hier niet klakkeloos hoeven te verwijzen naar het stukje over Daimler. De Oostenrijks-Hongaarse consul Emil Jellinek racete met Daimler auto’s. Waarom wordt betwist, maar vast staat dat hij op een gegeven moment een Daimler auto onder de naam van zijn dochter inschreef, Mercédès Adrienne Ramona Manuela Jellinek, of in het kort, Mercedes. Dit werd op termijn zo’n groot succes dat niet alleen Daimler Mercedes werd genoemd, maar Jellinek veranderde zelfs zijn eigen achternaam naar Mercedes. Of zijn dochter die integraal over heeft genomen weet ik niet, maar ik kan me er na twee mislukte huwelijken wel wat bij voorstellen.

Mergam 8x6
Mergam
Van Gorp’s Automobiel Maatschappij was Hanomag importeur en later Mercedes-Benz dealer. Begin jaren ’80 bouwt ze Mercedes trucks om naar vierassers die onder eigen merknaam verkocht worden. Foto Kees de Groot.


MG
Morris Garages.

Minerva onbekend/overig
Minerva
Minerva is de personificatie van de goddelijke macht van het verstand, van de vindingrijkheid, van de menselijke geest en van de wijsheid. Ze werd door de Romeinen vereerd. Als het christendom haar intrede doet, verdwijnt de wijsheid blijkbaar, behalve bij deze Belgische fabrikant. Foto Jan Clevering.

Mini 1000 Van
Mini
De auto die we als Mini kennen kwam aanvankelijk als Austin Seven en de Morris Mini Minor op de markt. Dat de auto klein is, is wiedes. De reden dat van de duizenden synoniemen voor klein voor het woord ‘mini’ is gekozen heeft alles te maken met de populariteit van de minirok begin jaren ’60.

Mitsubishi Pajero
Mitsubishi
Mitsu is Japans voor drie, hishi betekent diamant. Snap je het logo meteen ook.

Mol HF8066
Mol
In 1944 beginnen Gerard en Remi Mol met het bouwen van aanhangwagens en landbouwvoertuigen.

Morris FG
Morris
Motorfietsfabrikant William Morris vindt het in 1912 wel tijd om ook eens een auto te bouwen.

Mowag T1
MOWAG
Mo
torwagenfabrik AG, oftewel gemotoriseerde wagen fabriek NV.

NEBIM Volvo F616
Nebim
De Nederlandsche Bedrijfsauto-import Mij.

NEKAF M38A1
NEKAF
Nederlandsche Kaiser-Frazer Fabrieken NV

Neoplan N138 Jumbocruiser
Neoplan
Als Auwärter haar eerste bus met zelfdragende carrosserie bouwt krijgt dit model de naam Neoplan: Neuzeitliche Omnibus-Planung, oftewel nieuwerwetse busplanning. Later wordt dit de merknaam.

Netam VR 10-10
Netam
Ne
derlandsche Tank, Apparaten en Machinefabriek.

Nissan Pathfinder
Nissan
Nihon Sangyo Corporation, oftewel ‘Japanse industrie’. Auto’s waren overigens maar bijzaak voor de Nissan-groep, men verdiende veel meer met het verkopen en verhuren van gebouwen.

Nooteboom dieplader
Nooteboom
In 1881 begint Willem Nooteboom een smidse in Kethel.

NSU Kettenrad
NSU
NSU komt uit Neckarsulm, net als bijvoorbeeld de Lidl.

ÖAF F90
ÖAF
Eerst Österreichische Austro-Fiat, later Österreichische Automobil-Fabrik.

O&K onbekend/overig
O & K
O
renstein & Koppel.

Oldsmobile Custom Cruiser
Oldsmobile
Deze fabrikant is opgericht door Ransom Eli Olds. Deze naam goed onthouden, die komt straks nog een keer voorbij.

OM 80
OM
O
fficine Meccaniche, oftewel mechanische werkplaatsen.


Opel
In 1862 maakt Adam Opel zijn eerste naaimachine.

Oshkosh MTVR
Oshkosh
Vanaf 1827 tot zijn dood in 1858 was Oshkosh het opperhoofd van de Menominee stam, zijn naam betekent ‘klauw’. In Wisconsin wordt er een stad naar hem genoemd, en naar die stad wordt een truckfabriek genoemd.

Pegaso Troner
Pegaso
Spaans voor Pegasus, het mythologische vliegende paard. Alweer een logo verklaard. Anno 2020 gebruikt DAF nog steeds cabines die in de basis uit de samenwerking met dit merk stammen.

Peterbilt 362
Peterbilt
T.A. Peterman kon zijn vers gekapte bomen niet snel genoeg bij de zagerij krijgen. Dan maar zelf een truck bouwen, zal hij gedacht hebben.


Peugeot
Al in 1810 start de familie Peugeot haar bedrijf, waar ze in de 210 jaar daarna onder andere zoutmolens, fietsen, scooters, staal, gereedschap en de Peugeot 1007 maken.

Piaggio onbekend/overig
Piaggio
In 1884 begint Rinaldo Piaggio een bedrijf voor de inrichting van luxe zeeschepen.

PKA aanhangwagen
PKA
Piet Kampen Aanhangwagen.

Plymouth De Luxe
Plymouth
Volgens Chrysler: “Als product van Chrysler’s techniek en vakmanschap werd Plymouth alzo genoemd vanwege de duurzaamheid en de kracht, de ruwheid en de onbeperktheid, die de eerste Amerikaanse kolonisten zo typeerde.” Dat is veel Amerikaanse blabla waarbij ze ook nog eens vergeten te vertellen dat Plymouth de naam van een stad in Engeland is. De dik 20 Amerikaanse steden met dezelfde naam, inclusief de Plymouth Colony die erg belangrijk is in de Amerikaanse kolonisatie-mythologie, zijn naar deze stad genoemd.

Polaris onbekend/overig
Polaris
De Poolster wordt ook wel Polaris genoemd.

Pontiac Trans Sport
Pontiac
Een beetje hetzelfde verhaal als bij Oshkosh: een stad wordt naar een opperhoofd genoemd en een auto naar de stad Pontiac.

Porsche Cayenne
Porsche
Volgens mij weet iedereen wel dat dit bedrijf is opgericht door Ferdinand Porsche, maar ik grijp elk excuus aan om mijn foto van de auto van de bedrijfsarts van Porsche nog eens te posten.

Ppm C380
PPM
P
otain, Poclain Manutention

Praga UV 80
Praga
Omdat het Tsjechisch met heel veel naamvallen werkt, kun je de naam van de stad Praag op een stuk of 20 manieren spellen. Praga is daar één van.

Puch G
Puch
De Sloveen Janez Puh (of op zijn Duits Johann Puch) start in 1899 een fietsfabriek.

RABA onbekend/overig
Rába
Het truckmerk Rába is genoemd naar de rivier de Rába.

RAF aanhangwagen
RAF
R
ondaan Aanhangwagen Fabriek.

Ram 4500
Ram
Door veel mensen onterecht nog Dodge Ram genoemd, maar de bedrijfswagentak van het merk is al weer jaren verzelfstandigd. Net als in het Nederlands is een ram in het Engels ook een mannelijk schaap. Denk hierbij niet aan een mak lam, maar aan een koppig exemplaar met flinke hoorns, zoals in het logo.

RAVO onbekend/overig
RAVO
Van Raaij Voertuigen BV.

Reliant Ant TW9
Reliant
Volgens de Van Dale: “vertrouwend: be reliant on s.o. vertrouwen stellen in iem.”

Renault Megane
Renault
In 1898 bouwt Louis Renault zijn De Dion-Bouton driewieler om naar een vierwieler.

Rengocar Optima
Rengocar
Frans Kuijpers: “Rengocar is de samensmelting van Renders en de Goede Cars. De Goede zat vroeger ook in GOva en is na onenigheid daar uitgestapt en met Tinus Renders Rengocar begonnen. Tinus Renders is nog steeds eigenaar.”

REO M-truck
REO
Dit bedrijf is, net als Oldsmobile, opgericht door Ransom Eli Olds.

Robur LO
Robur
Robur
is Latijn voor ondersteuning. Volgens Google translate dan, volgens de regering van de DDR, die Phänomen van de vorige, onteigende, eigenaar van naam moest veranderen betekent het kracht of sterkte.


Rolls-Royce
Henry Royce had relatief weinig geld en kon daarom alleen een slechte auto kopen. Daar ergert hij zich zo aan, dat hij besluit dan maar zelf een perfecte auto te bouwen. Dit verhaal wordt gefinancierd door Charles Rolls, die ook de exclusieve rechten voor de verkoop krijgt.

Roman onbekend/overig
Roman
Als de Roemeense locomotieffabriek ROMLOC MAN trucks in licentie gaat bouwen, worden deze onder de merknaam Roman verkocht. Een deel van de productie wordt ook onder het DAC (Diesel Auto Camion merk) verkocht. Foto Martin Oosterman


Rover
Fietsfabriek Starley & Sutton Co. is de uitvinder van de fiets met wielen van gelijke grootte, deze kregen de modelnaam rover. Dit werd een groot succes, jij hebt waarschijnlijk ook één of meerdere fietsen met wielen van gelijke grootte in de schuur staan. Van het typenaam werd maar de merknaam gemaakt. In Polen heet een fiets rower, in Wit-Rusland rovar en in het westen van Oekraïne rover. Deze zijn allemaal naar het Britse merk genoemd.

Saab 9-3
Saab
Svenska Aeroplan Aktiebolaget, oftewel Zweedse vliegtuigfabriek NV.


Samsung
Samsung
is Koreaans voor drie sterren, vandaar ook dat het logo… een cirkel met de naam er in is!? Foute keus gemaakt in 1993, Samsung management… De naam werd gekozen door oprichter Lee Byung-chull omdat hij wilde dat zijn bedrijf lang zou bestaan, net als de sterren aan de hemel.

Santana onbekend/overig
Santana
Metalúrgica de Santa Ana, wat dat eerste stuk betekent weet ik niet, ziet er uit als heavy metal, maar de Santa Ana is een wind, waar bijvoorbeeld ook de VW Santana naar genoemd is.

Saurer D290
Saurer
In 1853 richt Franz Saurer een metaalgieterij op. In 1869 verhuist men naar Arbon en begint men met de bouw van naaimachines. Het bedrijf is nog steeds een grote speler op de textielmachinemarkt.

Saviem onbekend/overig
Saviem
Société anonyme de véhicules industriels et d’équipement mécaniques, oftewel naamloze vennootschap van industriële voertuigen en mechanische uitrusting.

Scammell onbekend/overig
Scammell
George Scammell start samen met zijn neefjes en achterneefjes een koetsenfabriek aan het eind van de 19e eeuw.

Scania 112
Scania
Scania
is de Latijnse naam voor de regio Skåne. Het bedrijf begin met het in licentie bouwen van Rover fietsen.

Scheuerle TMT90
Scheuerle
In 1869 koopt Christian Scheuerle een smederij in Pfedelbach.

Schmitz oplegger
Schmitz Cargobull
In 1892 bouwt Heinrich Schmitz in de smidse van zijn familie zijn eerste kar. Cargobull betekent zo veel als vrachtstier, waarbij de stier in dit geval niet een koe met een piemel is maar een mannetjes-olifant.

Seagrave HT-070C
Seagrave
In 1881 bouwt Fredric Seagrave zijn eerste brandweertoebehoren.


SEAT
In 1950 wordt Sociedad Española de Automóviles de Turismo door FIAT opgericht. De naam is bijna hetzelfde als die van FIAT, maar dan naar de Spaanse situatie omgezet en Turijn is een toerist geworden.

Seddon 13-4
Seddon
Slagerszonen Robert en Herbert Seddon beginnen direct na de Eerste Wereldoorlog een busbedrijfje. Al snel komt er een reparatiewerkplaats bij en van het een komt het ander.

Sentinel stoomtruck
Sentinel
Een sentinel is een soldaat die op de wacht staat.

Setra lijnbus
Setra
Bij Neoplan lazen we al dat daar de naam veranderd word op het moment dat Auwärter zelfdragende bussen gaat bouwen. Kässbohrer kiest voor dezelfde strategie, de naam staat dan ook voor selbsttragend oftewel zelfdragend.


Simca
Société Industrielle de Mécanique et de Carrosserie Automobile, oftewel industrieel bedrijf van mechanica en carrosserie

Sisu onbekend/overigSisu
Sisu is Fins voor doorzettingsvermogen, volharding, een ijzeren wil om een bepaalde, vaak langdurige taak te voltooien.

Skoda Fabia
Škoda
In 1869 koopt Emil Škoda een machinefabriek. Hij zal zijn naam geven aan onder andere auto’s, trucks, bussen, trams, locomotieven, wapens en nucleaire reactoren.

Smart ForTwo
smart
Er zit bij het bedenken van deze naam duidelijk geen Nederlander in het marketingteam. Ze bedoelen dus het engelse smart, wat voor slim staat.

Smit MercuriusSmit
In 1917 neemt Jan Alexander Smit de failliete koetsenfabriek van een familielid in Joure over.

Solaris Urbino 15
Solaris
Solange Olszewska: “My husband and I were looking for a name that would evoke positive connotations in all languages, that would be easy to pronounce and would be related to the future. We were unable to find anything suitable. Then, among hundreds of words, we noticed “solaris” – a simple name, bringing to mind positive associations with sunshine and beginning with the same letter as my first name.” Solaris was een Pools science fiction boek uit 1961.

Somua halftrack
Somua
S
ociété d’Outillage Mécanique et d’Usinage d’Artillerie, oftewel bedrijf van mechanische gereedschappen en artilleriebewerking.

SOR C 9.5
SOR
S
družení opravárenství a rozvoje, oftewel vereniging voor reparatie en ontwikkeling.

Spierings SK599-AT5
Spierings
Dit bedrijf wordt opgericht door Leo Spierings. Als Leo’s vrouw Tiny in 2001 plots komt te overlijden wordt er een model naar haar genoemd: de Mighty Tiny.

Spijkstaal rijdende winkel
Spijkstaal
Gerrit Neuteboom was de dorpssmit van Spijkenisse.

Spyker 18 pk
Spyker
Hendrik-Jan en Jacobus Spijker waren smeden en koetsbouwers in Hilversum. De Gouden Koets is hun bekendste creatie.

SsangYong onbekend/overig
SsangYong
In de oosterse mythologie komt een dubbele draak voor die naar de naam SsangYong luistert. Deze term kun je dus ook gebruiken als je twee vervelende schoonmoeders hebt.

Steyr 91
Steyr
In de stad Steyr, aan de rivier de Steyr, werden wapens gemaakt onder de naam Steyr. Veel bejaarden noemen dit merk foutief Steyer. NIET DOEN!!!

Studebaker onbekend/overig
Studebaker
Henri Studebaker was een boer die zijn eigen wagens maakte.

Subaru Impreza
Subaru
Subaru
is de Japanse naam voor de Pleiaden (het Zevengesternte), alweer een logo verklaard.

Südwerke onbekend/overig
Südwerke
Omdat de naam Krupp in de oorlog best een vieze smaak heeft gekregen, worden de trucks van dit merk tussen 1946 en 1954 onder de naam Südwerke (zuidelijke fabriek) verkocht.

Suzuki Samurai
Suzuki
In 1909 richt Michio Suzuki een fabriek in wapens en weefgetouwen op. Later stapt zijn schoonzoon, die de achternaam van zijn vrouw aan heeft genomen en dus ook Suzuki heet, ook in.

Talbot Express
Talbot
In 1903 financiert Charles Chetwynd-Talbot een fabriek die auto’s voor Clément Bayard gaat assembleren.

TAM onbekend/overig
TAM
Tovarna Automobilov Maribor, oftewel autofabriek Maribor.

Tata Telcoline
Tata
In 1868 richt Jamsetji Tata een bedrijf op.

Tatra T815
Tatra
De Nesseldorfer Werke was één van de eerste auto en truckfabrikanten ter wereld, gevestigd in Nesselsdorf. Als Oostenrijk-Hongarije na de Eerste Wereldoorlog ophoud te bestaan, heet Nesselsdorf ineens Kopřivnice en ligt het in Tsjechoslowakije. De naam is haar geografische betekenis verloren, waarop een nieuwe naam wordt gekozen. Weer een geografische, men nam het Tatragebergte als voorbeeld. Dat ligt niet echt in de buurt van Kopřivnice, maar je moet wel heel sterk zijn door die bergen heen te komen. Zoals bijvoorbeeld een Tatra dat kan.

Terberg FL1350
Terberg
In 1869 opent Johannes Bernardus Terberg een smidse in Benschop. Deze smidse bestaat nog steeds en is als soort museum in de Terberg-fabriek geïntegreerd, de eigen oldtimers van het merk staan er voor de deur.

Terex TA30
Terex
Samentrekking van de Latijnse woorden terra (aarde) en rex (koning).

Thornycroft onbekend/overig
Thornycroft
In 1862 bouwt John Isaac Thornycroft zijn eerste stoomwagen.

Titan Z64-600F
Titan
Een Titan is een mythologische reus. Deze naam inspireerde meerdere fabrikanten. Zo worden er in ons buurdorp Jelsum aanhangwagens gebouwd onder deze naam. Het voertuig op de foto hierboven is in het buurdorp van mijn schoonvader gebouwd. Verschil moet er zijn!

Toyota Landcruiser
Toyota
Aan het eind van de 19e eeuw vind Sakichi Toyoda een weefmachine uit die automatisch stopt als de draad breekt. Een Europees bedrijf geeft Sakichi een zak geld om deze machines ook te mogen bouwen. Dat geld is het startkapitaal van de autofabriek van Sakichi’s zoon, Kiichiro Toyoda. De eerste auto wordt in 1936 gebouwd, in 1937 verandert de naam van de fabriek naar Toyota. D/t-fouten zijn dus niet typisch Nederlands (in dit artikel staan er vast ook een paar, spaar ze allemaal!).


Trabant
Volgens Wikipedia: De naam is in 1957 gekozen na een prijsvraag nadat de auto eerst slechts onder zijn typeaanduiding verkocht werd. De naam is erg toepasselijk: enerzijds betekent het zoveel als ‘maatje’: veel mensen beschouwden hun Trabant als deel van hun familie. Anderzijds verwijst de naam naar Erdtrabant, oftewel satelliet. De auto moest tonen dat de DDR meeging in de technologische vooruitgang die in 1957 in de Sovjet-Unie de eerste satelliet leverde.

UAZ Patriot
UAZ
U
ljanovski Avtomobilny Zavod, oftewel autofabriek Oeljanovsk.

UMM Entrepeneur
UMM
U
nião Metalo-Mecânica, oftewel metaal-mechanische unie.

Unic onbekend/overig
Unic
Deze Franse fabrikant was vastbesloten unieke voertuigen te bouwen. Georges Richard heeft zich waarschijnlijk omgedraaid in zijn graf op het moment dat het door hem gestichte bedrijf alleen nog maar FIATs met een ander typeplaatje ging bouwen.

Unimog U5023
Unimog
Uni
versal Motor Gerät, oftewel universeel motorgereedschap. Als de naam niet al bezet was geweest had Dremel zich dus ook zo kunnen noemen.

Ural 4320
Ural
Deze merknaam is kort voor UralAZ (waar de AZ voor staat hoef ik ondertussen niet meer uit te leggen hoop ik), waarbij Ural voor het Oeralgebergte staat waar de fabriek gevestigd is.

Vabis schilderij
Vabis
V
agnfabriks Aktiebolaget i Södertelge, oftewel wagenfabriek NV in Södertalje.

Van Hool TD927 Astromega
Van Hool
In 1947 richt Bernard van Hool zijn bedrijf op.

Vauxhall Frontera
Vauxhall
Wikipedia: De merknaam is afgeleid van Falkes de Breauté, hoofd van huurlingen van koning Jan zonder Land, die een groot huis bewoonde ten zuiden van de Theems (rond 1216). Dit huis kreeg de naam Fa(u)lke’s Hall wat later verbasterde via Foxhall naar uiteindelijk Vauxhall. Het gebied werd algemeen bekend door de opening van de Vauxhall Pleasure Gardens.

VDL Citea
VDL
In 1953 start Pieter van der Leegte senior een constructiewerkplaats. Het begin loopt niet heel lekker en zoon Wim heeft in de praktijk op 19-jarige leeftijd al de leiding in handen, terwijl zijn vader overspannen thuis zit. VDL maakt en maakte een gigantische verscheidenheid aan producten: bussen, Mini’s, elektrische DAFs, wasmachines, vuilniswagenopbouwen, kettingkasten, bedkruiken, eierdopjes, botervlootjes, zonnebanken, dakkoffers en veersystemen zijn nog niet eens het topje van de ijsberg.

Veldhuizen oplegger
Veldhuizen
Het bedrijf van Pieter Veldhuizen is gespecialiseerd in de mazen van de wet opzoeken en daar een nichémarkt van proberen te maken.

Verheul bus
Verheul
Dirk Verheul begint na de eerste wereldoorlog met de bouw van koetswerken.

VW Constellation
Volkswagen
In navolging van het T-Ford succes wilde Hitler ook voor de Duitsers een auto regelen. Een wagen voor het volk dus.

Volvo F12
Volvo
‘Ik rol’ in Latijn is Volvo. Een mooie naam voor een rollagerfabriek.

Vomag onbekend/overig
VOMAG
Vo
gtländische Maschinenfabrik AG, oftewel machinefabriek in Vogtland NV.

Wabco truck
Wabco
Westinghouse Air Brake Company, oftewel Westinghouse lucht rem bedrijf.


Wartburg
Dit merk is vernoemd naar kasteel Wartburg bij Eisenach in de buurt.

Webasto model
Webasto
Wilhelm Baier Stockdorf

Werklust WD3
Werklust
Iemand die zin heeft om te werken, heeft werklust. Verder krijgen mensen met slechte oren vaak ‘Of je werklust!?’ te horen als ze iets niet verstaan en om verduidelijking vragen. Denk ik, ik hoor dat nooit zo goed.

Western Star 4900
Western Star
De naam betekent ster uit het westen. Niet alleen bij rappers is er een oostkust tegen westkust cultuur in de USA, ook bij trucks. Oostelijke fabrikant White wilde graag een graantje meepikken van de westelijke markt met het merk White Western Star, wat later verzelfstandigd werd.

White Road Xpeditor
White
Thomas H. White kocht een matig functionerende stoomauto in 1898. Zijn zoon Rollin (wat een naam!!) White verbetert het ontwerp van die auto en vraagt daar patent op aan.

Winnebago camper
Winnebago
De Winnebago is een stam oorspronkelijke bewoners van Amerika, waar diverse plaatsen naar genoemd zijn, waaronder ook de county waar deze camperfabriek zit.

WOT oplegger
WOT
W
ichgers Oplegger Techniek. Ik snap waarom ze niet voor WAF zijn gegaan…

Yamaha golfkar
Yamaha
In 1889 begint Torakusu Yamaha zijn bedrijf, wat dan kopieën van Europese muziekinstrumenten maakt. Het logo is drie in elkaar gestoken stemvorken.

ZIL 130
ZIL
Z
avod imeni Likhachyova oftewel fabriek genoemd naar Likhachev.

ZIS 151
ZIS
Z
avod imeni Stalina oftewel fabriek genoemd naar Stalin. Foto the junktimers.

Zuk onbekend/overig
Żuk
Een kever (het dier, niet per sé de auto) noemen ze in Polen Żuk.

Zündapp KS750
Zündapp
Zünd
er-Apparatebau-Gesellschaft m.b.H., oftewel ontsteker apparatenbouw bv.

Mis je nog iemand? Meld het gerust, wellicht komt er nog een deel twee. Sowieso heb ik dit keer landbouwvoertuigen overgeslagen, die kunnen daar ook in.

8 Comments

 1. Martin Vonk 3 mei 2020 Reply
  • Alex Miedema 3 mei 2020 Reply
 2. Lucas Ensing 3 mei 2020 Reply
 3. Yvonne 3 mei 2020 Reply
 4. Pieter 4 mei 2020 Reply
  • Alex Miedema 4 mei 2020 Reply
 5. ed hageman 5 mei 2020 Reply
  • Alex Miedema 7 mei 2020 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *