De levens van BX-01-PZ

DAF 3600
Op 29 juni 1987 werd het kenteken BX-01-PZ ingeschreven in het register van de RdW. De eerste eigenaar van de DAF FA3605DKZ475 was Bergings Centrale Amsterdam (BCA).

Het ‘kale’ DAF FA chassis werd in Zweden bij EKÅ opgebouwd. Daarna werd truck met bergingsopbouw op de boot naar Nederland gezet en na aankomst in ons land in de bedrijfskleuren van BCA gespoten. Het aanvankelijke plan was om de DAF in de kleuren van DAF International Truck Service te spuiten, maar uiteindelijk koos men voor RAL1021 ‘bergersgeel’.

Bij een GVW van 11360 kg heeft de truck, op kenteken, een laadvermogen van 6740 kg. Voor een bergingswagen is dit een academische waarde. De 367pk van de DAF 6-cilinder DKZ motor wordt veelal aangewend voor het bergen van afslepen van gestrande trucks en autobussen.

DAF 3600

Tijdens het actieve leven bij BCA werd de SpaceCab van de F241 verwijderd. De reden dat het dak van de DAF verlaagd werd, was dat BCA een busmaatschappij als klant had. De garage van dit bedrijf was niet hoog genoeg om de bussen met de bergingswagen binnen te kunnen zetten. De ombouw heeft plaatsgevonden bij DAF Amstel in Amsterdam.

Ik [Jaco Terlouw, red] kon de bergingswagen fotograferen tijdens het evenement Militaire Truckersdag en Internationale Behendigheidswedstrijden Militaire Chauffeurs op het Kamp van Zeist te Soesterberg in 1987.

Bergingsbedrijf Bob den Dijker uit Reeuwijk werd de volgende eigenaar van de DAF. De nog steeds in RAL1021 gespoten bergingstruck kreeg de bedrijfsnaam en wat groene strepen op cabine en bergingsopbouw.

MAN TGA

Uiteindelijk ontfermde Johan van der Zand zich over de bejaarde DAF. Op 27 januari 2016 werd het kenteken overgeschreven naar de sympathieke ondernemer in het Gelderse Buren. Zowel Alex Miedema als ikzelf fotografeerden Johan’s 3600 tijdens de DAF Museumdagen op 30 september 2017.

DAF 3600DAF 3600DAF 3600DAF 3600

De DAF ziet er tegenwoordig uit zoals je van een Van der Zand auto verwacht. Netjes, strak en goed onderhouden kan de historische DAF bergingswagen nog vele jaren mee!

Liefhebber van de ‘levens van’-blogs? Alle vorige en volgende blogs uit deze categorie vind je hier.

One Response

  1. Tjalling Heuvel 6 juni 2020 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *