URO VAMTAC: de Spaanse Hummer

URO VAMTAC
De Hummer met haar lage brede vormen vormde nogal wat inspiratie voor andere legervoertuigen. Zo ook voor de URO Vamtac. Dit exemplaar wat ik op de Bauma van 2010 spotte is het enige exemplaar wat ik ooit heb gezien, een VAMTAC S3. Volgens mij ook één van de weinige civiele exemplaren, alle foto’s die ik van de Vamtac ken die niét op de Bauma gemaakt zijn, zijn in leger-outfit.
URO VAMTAC
URO is het Spaanse en Galicische woord voor oeros. Het is in 1981 opgericht door voormalig IPV medewerkers. Drie jaar later leverden ze voor het eerst aan het Spaanse leger, sindsdien hun grootste klant. Andere landen met VAMTACs in hun leger zijn Marokko, Portugal, Dominicaanse Republiek, Ghana, Singapore, Indonesié, Irak, Maleisië, Roemenië en Saudi-Arabië.
URO VAMTAC
De naam VAMTAC staat voor Vehículo de Alta Movilidad Táctico, vrijwel een letterlijke vertaling van HMMWV naar het Spaans dus. De S3 werd tussen 2004 en 2010 gebouwd, eerst nog onder de naam T5, in zowel gepantserde als ‘softskin’-versie. URO VAMTACURO VAMTAC

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *