Beste Babette (deel 111) al Strippend door Hoorn


Beste Babette, maandag gingen we gewoon weer verder waar we vrijdag gestopt waren; zand laden naast de sauna in Hoorn, om daarna een kwartiertje verderop te kiepen langs De Strip. Omdat het allemaal een beetje knus was, en de stratenmakers al waren begonnen met hoogtes en stoepbandjes uit te zetten waardoor we dat zijstraatje niet meer konden gebruiken, draaiden we achteruit De Strip over. Een banaantje bij de doorsteek, even kijken of die auto achter je de combinatie van zwaailampen en knipperlicht snapte en niet pal achter je bumper stil staat, dan de betonplaten op, over de schouder kijken of er geen verkeer van de andere kant komt en vervolgens het werk in. Soms proberen auto’s nog even snel tussen jou en de stoeprand door te rijden, omdat het omschakelen van voor- naar achteruit te lang duurt. Soms duiken auto’s het gat in aan jouw linkerkant, wanneer we vooruit de doorsteek opdraaien, met het knipperlicht aan naar links maar dan wel met een ruime bocht over rechts omdat we anders de draai niet kunnen maken *smiley die met z’n ogen rolt* nu werden we bij de eerste ronde al verrast door een auto die ons nog voor het werk inhaalde. Via de linksaffer bij het verkeerslichtje erlangs en er dan voor kruipen *smiley die op het stuur trommelt* terwijl we toch net met 50 km/h door de bebouwde kom zijn gereden, zo langzaam ging het toch niet? Nouja, haastige hufters die vervolgens niet met piepende bandjes wegtrekken wanneer het licht dan eindelijk op groen springt, vind je blijkbaar in elke omgeving en op elke snelheid.

Op de radio was goed nieuws, want onder de dikke laag van de corona-crisis zitten we ook nog steeds met een bouw-crisis, die zwaar leunt op de PFAS-crisis. Nu is er een bedrijf dat een grondwasser heeft ontwikkeld die PFAS uit de grond kan halen *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* fijn, kunnen we de troep opruimen en weer verder met bouwen. Ervan uitgaande natuurlijk dat er eerdaags een minister besluit om alle spullen waar PFAS (de verzamelnaam voor 6000 chemische stofjes die niet afbreken in de natuur) nog in zit, uit de schappen te halen. Want we eten nog steeds uit PFAS-pannen, poetsen onze tanden met tandPFASta, huppelen door de regen in PFAS-jassen en als we geen zin hebben om te koken, bestellen we een pizza della pfazzioni. Als ik het goed begreep, kost het wel 40 tot 60 euro per ton om de grond weer schoon te krijgen. Met een rugzak van 30 ton komt dat neer op 1200 tot 1800 euro per vracht *smiley die aan z’n kin krabt* maar met huizenprijzen die beginnen bij 385.000 voor een ‘starterswoning’ zullen die extra projectkosten geen probleem zijn toch? Want de volksgezondheid is nou eenmaal het allerbelangrijkste *smiley die een bordje CYNISME omhoog houd*

Misschien dat er binnenkort ook een waterwasser ontwikkeld kan worden? Het RIVM kwam met een rapport dat de hoeveelheid medicijnresten in open water steeds hoger word. En alles wat in open water ronddobbert in Nederland, sijpelt langzaam maar zeker door naar ons drinkwater. Er zijn grenswaardes vastgesteld, daaronder heeft het geen effect op je lichaam, wanneer je die restjes binnenkrijgt met het eten en drinken, daarboven heeft het wel effect op de gezondheid. Het RIVM heeft de hoeveelheid van die stofjes berekent aan de hand van de hoeveelheid medicijnen die volgens receptuur zijn uitgeschreven. Natuurlijk kunnen we alles met een korreltje zout nemen *smiley die gerustgesteld achterover leunt* het RIVM heeft met de stikstofmetingen en wat cijfers rondom corona wel laten zien dat ze vooral goed zijn in dingen zo uit te rekenen, dat het past bij wat de opdrachtgever wil horen *smiley die opspringt uit z’n stoel* maar wacht even! Welke overheid wil er nu weten dat het water wat z’n volk drinkt, lichtelijk vervuild is? Dan had het RIVM wel uitgelegd dat de hoeveelheid medicijnen nog onder de grenswaardes zaten. Om het nog erger te maken: de rioolwaterzuiveringinstallaties (RWZI) doen ook metingen. Niet op basis van wat volgens de administratie word verkocht, zij meten op basis van wat ze daadwerkelijk in het water vinden. Gek genoeg worden er dan opeens heel veel resten van aspirine en ibruprofen gevonden *smiley die tegen z’n voorhoofd slaat* je weet wel, die pijnstillers die je in grote verpakkingen bij de supermarkt en drogisterij kunt kopen, zonder recept en dus zonder dat het RIVM weet hoeveel er daarvan word verkocht.

Ik bleef aan de luisterbuis gekluisterd, hier zou toch wel meer over gesproken gaan worden? #zegnueenseerlijk als we het hebben over gezondheid, preventief zorgen dat mensen niet ziek worden zodat de ziekenhuizen niet overbelast raken, dan is dit toch belangrijk nieuws? Dan moeten mensen toch weten dat je niet te pas en te onpas pijnstillers moet slikken, omdat we dan straks collectief aan het pijnstiller-water zitten? Dat als je vreemde klachten hebt en geen deskundige weet waar het vandaan komt, het misschien wel uit het drinkwater kan komen? Dat als je het niet vertrouwt, je het water 3 minuten kunt koken voordat je het drinkt, want dat helpt ook om E-coli-bacteriën dood te koken? Gek genoeg hoorde ik de rest van de dag niks meer over de kwaliteit van ons open water en drinkwater. Wel werd elk halfuur herhaald hoe het met president Trump ging en dat een Rotterdamse burgemeester besmet was met corona. Alsof we daar gezonder van worden.

Dinsdag ging het iets anders. We begonnen met een bakkie thee in dezelfde keet als waar we inmiddels al ruim een week aan de thee zaten, daarna stonden we te laden onder dezelfde kraan, maar vervolgens reden we als een kieptrailer achter 2 knikdumpers aan naar een ander werk. Wel via De Strip, alleen reden we nu iets verder door naar Zevenhuis, dat nieuwe industrieterrein waarvoor al die fruitbomen moesten wijken. Sinds de vorige keer is het aardig opgeknapt, het rabberige asfalt van de tijdelijke werkweg is vervangen door glanzend zwarte voorsorteerstroken met helder witte haaientanden om de voorrangssituatie te regelen *smiley die achter z’n oor krabt* tenminste, dat zagen we toen het licht begon te worden en de grote reclameborden van de cluster van wegrestaurants ons niet meer zo verblindden. Het verkeer waar je voorrang aan mag verlenen komt ook achter zo’n bord vandaan, het zou me niks verbazen als er daar nog eens iemand gruwelijk ge-T-boned wordt, zoals ze dat in Formule 1 vakjargon zeggen. Nouja dan kan je bij het invullen van het schadeformulier wel vermelden dat de doorrijhoogte 4 meter is, want dat is het enige wat je van die kant af hebt zien komen. Terwijl de shovelmachinist aan het stoeien was met rijplaten om te zorgen dat de trekkers niet vast kwamen te zitten in het zand, reden wij de hoekjes buiten de platen een beetje vol.

Op de radio werd verteld over de persconferentie die vanavond weer op tv zou komen. Alle maatregelen leken al te zijn uitgelekt en werden uitvoerig besproken. Het ideale moment, zo moet minister Schouten hebben gedacht, om het nieuwe stikstofakkoord te presenteren *smiley die in z’n handen wrijft* het woord ‘akkoord’ insinueert dat er met diverse partijen is gesproken en dat er tussen al die eisen en voorwaarden een middelste punt is gevonden waarmee iedereen iets geeft en iets krijgt.

Ondanks de bouw-crisis waar we nog steeds in zitten, die is omgeturnd tot een boeren-crisis door sommige partijen, ging het vooral over de mogelijke nieuwe coronamaatregelen en wat de gevolgen zouden zijn *smiley die met z’n ogen rolt* even opletten mensen! Leg die glazen bol aan de kant, er was ook ander nieuws. Zo wil meer dan 90% van de burgers van het gas af. Lekker stoken en koken op electriciteit, pelletkachels, zonneboilers en dat soort dingen. Vraag je echter aan consumenten of zij bereid zijn hun huis te verbouwen en aan te passen om zonder gas te kunnen wonen, dan voelt amper 20% zich geroepen om er iets aan te doen. Een beetje hetzelfde als burgers die koeien en varkens in de wei willen zien, en consumenten die zonder twijfel, schaamte en geweten het goedkoopste stuk vlees en pak melk uit de schappen graaien. Misschien dat het tijd word voor een campagne die meer duidelijkheid geeft, zoals nu met biodiversiteit gaat gebeuren. Want iedereen wil biodiversiteit in z’n omgeving, als er maar wel eerst word uitgelegd wat het betekent. Meer afwisseling van groen en bebouwing, meer ruimte voor plantjes en de insecten die daar op af komen, daardoor ook een bodem met meer ruimte voor wurmen, schimmels en dat soort organismen. Juist nu we in een gezondheids-crisis zitten, is het belangrijk om te laten zien hoe goed een groene omgeving is voor je welzijn. Onbewust weten mensen dat ook wel, waarom denk je dat de stranden, bossen en duinen tijdens de lockdown zo druk waren, maar er opvallend weinig mensen door binnensteden wandelden? Dankzij de campagne moeten we ons daar meer bewust van worden, zodat we er ook naar kunnen handelen. Minder bestrating en meer planten in de tuin, de baas bestoken met ideeën voor een groendak op de fietsenstalling, dat soort simpele dingen kunnen een groot verschil maken als het op veel plekken tegelijk gebeurt.

Oja het stikstofakkoord *smiley die langs de microfoon rent* de komende jaren worden er miljarden uitgetrokken om de boel weer op de rit te krijgen. Er zijn miljoenen beschikbaar om boeren uit te kopen, natuurgebieden moeten meer ruimte krijgen en *smiley die in z’n handen wrijft* er gaan wat miljoenen naar de bouw om machines om te bouwen naar electrisch en bij aanbestedingen moet meer nadruk liggen op ‘duurzaam’ in plaats van ‘de goedkoopste’. Fijn dat het nog even niet helemaal duidelijk is, maar op de achtergrond hoorde je de journalisten al draven want alle aandacht ging natuurlijk naar de persconferentie met premier Rutte en minister De Jonge. #zegnueenseerlijk minister Schouten, is dat zo gepland of is dat puur toeval?

Woensdag even geen zand. Met een kadootje en wat lekkers voor bij de thee, toerde ik naar Nicht toe. Neefje, haar zoon, was laatst jarig en dit was een mooi moment om na alle drukte van thuiswerken en aangepaste vakanties weer eens bij te praten *smiley die achter z’n oor krabt* al kwam ik er snel achter dat ik eigenlijk 2 kadootjes had moeten kopen, want kleine Neefje zag al die vrolijk gekleurde technische dingen bij zijn grote broer, en moest dus steeds alles pakken wat de ander net nodig had. Gezelligheid alom. Dan snap je ook waarom kinderen altijd zo gillen, die proberen de grote mensen te overstemmen die steeds harder gaan praten omdat de kinderen zoveel herrie maken met hun speelgoed en samenspel. Voordeel was wel dat ik ’s middags een stuk minder overprikkeld uit de supermarkt vandaan kwam, dan ik normaal gesproken doe. In het juiste perspectief is boodschappen doen helemaal niet zo’n stressvolle bezigheid.

Donderdag mochten we weer naar Hoorn, weer van de sauna naar Zevenhuis. Dit keer niet met trailers, die rijden dan wel goedkoop maar je hebt er eigenlijk net niks aan, dus mochten de 10x8en het afmaken *smiley die in z’n handen wrijft* rijplaten aan de kant en volgas tegen het kluffie op, lekker als je zo kan werken.

Waar al jaren niet meer zo lekker word gewerkt, is in de zorg. Een beroepsorganisatie liet weten dat vandaag een meldpunt geopend zou worden, waar je door kan geven dat er iets mis is met de persoonlijke beschermingsmiddelen in het ziekenhuis of de zorginstelling waar je werkt. Want na de waarschuwende eerste golf, de relatief rustige zomer en de voorspelling van de tweede golf, schijnen er nog steeds te weinig mondkapjes, beschermende pakken en dergelijke te zijn. En wat er wel is, is niet altijd van een goede kwaliteit *smiley die aan het stuur knaagt* wat misschien nog wel het ergste was van het hele bericht, was de toevoeging dat het ministerie van volksgezondheid zegt dat er geen tekorten zijn en dat alles van de juiste kwaliteit is, dat er niks aan de hand is.

*pauze om het even te laten bezinken*

Op de radio werd druk gediscussieerd over een debat gisteren, waar Rutte zei dat er teveel word gediscussieerd in de talkshows op tv. In plaats van de maatregelen die tijdens een persconferentie worden verteld nog eens uit te leggen in de taal van de doelgroep van die talkshow, word er maar gepraat met en over deskundigen, die er net iets anders over denken dan Rutte net daarvoor heeft zitten vertellen. Eindelijk heeft Rutte door wat er gebeurt, want precies dat soort dingen zorgen voor de hesjtek dat mensen niet meer meedoen en de illegale feesten terwijl er van alles op slot moet zodat mensen niet bij elkaar komen. Een premier die aanraadt om vaak handen te wassen en een mondkapje te dragen, terwijl een deskundige glashard vertelt dat zowel medische als niet-medische mondkapjes toch niet werken. Een premier die vertelt dat helaas helaas, jammerdebammer, feestjes voorlopig niet door kunnen gaan, terwijl in talkshows en nieuwsbulletins foto’s opduiken van de bruiloft van een minister waarbij mensen schouder aan schouder staan voor de fotograaf. Een minister van volksgezondheid die stug volhoudt dat er genoeg mondkapjes voorhanden zijn, terwijl iedereen die in de zorg werkt ziet dat er een tekort is. #zegnueenseerlijk zie je het verband tussen de berichten? Kun je je voorstellen dat mensen zich niet gedragen zoals een premier (die niet de baas wil spelen) zou willen, omdat de ministers en deskundigen om hem heen het tegenovergestelde zeggen of doen? Vergeet de bouw-crisis, PFAS, stikstof, Schouten-crisis, woningtekort-crisis, kapot bezuinigde zorg-crisis, we zitten met een leiderschaps-crisis in dit land. Op veesboek komen wel eens berichten voorbij, dat we in een dictatuur leven met al die maatregelen. Nou nee hoor, want in een dictatuur is er wel duidelijk een baas en krijgen we geen tegenstrijdige signalen, omdat die deskundigen en ministers die zich niet aan de regels van de baas houden, uit hun functie worden gezet. Wat dat aangaat is een dictatuur nog niet zo’n slecht idee *smiley die aan z’n kin krabt* het is misschien geen fijn leven met voedseltekorten en weinig inkomen, terwijl de baas zich laaft aan delicatessen en straaljagervliegtuigen, maar het is in ieder geval duidelijk waar je aan toe bent.

Vrijdag, jawel *smiley die zich uitrekt* nog een keertje van Hoorn naar Hoorn. Of Zwaag. Of hoe heet dat dorpje waar Hoorn gewoon overheen is gegroeid? Samen met 2 collega’s langs het vorige werk toeren, waar de stratenmakers al druk bezig waren op de plek waar we een week eerder nog stonden te kiepen. Langs de schaapskudde die druk bezig was om de brede middenberm een beetje op te knappen, waardoor iedereen opeens kon zien hoeveel troep er neer was gegooid, nu de blikjes en ander afval niet meer verscholen lagen tussen het lange gras *smiley die wit wegtrekt* het is te hopen dat die schapen een beetje getraind zijn, anders lopen er straks een hoop met darmperforaties en maagaandoeningen van al dat spul wat mensen achteloos uit hun auto gooien.

In Utrecht is de volgende ziekte opgedoken; het Westnijlvirus. Overdraagbaar via vogels die gestoken worden door muggen, waarna die muggen dan weer mensen steken. Geen reden tot mondkapjes en handen wassen dus, wel voor het slapen gaan even de slaapkamer controleren op ongedierte. Gisteren was er een man zo ziek van geworden dat ie opgenomen moest worden in het ziekenhuis, maar meestal word je er niet zo erg ziek van. Of nouja, dat zeggen ze nu tenminste. Voor de zekerheid ging de bloedbank wel het bloed van alle donoren in de omgeving van Utrecht controleren, zodat mensen in ieder geval niet via een transfusie besmet raken.

Om de wereld een stukje mooier te maken, hebben de films van Walt Disney tegenwoordig een waarschuwing in de intro zitten. Sprookjesverhalen zoals Peter Pan, Assepoester, Doornroosje, Sneeuwwitje en noem ze allemaal maar op, bevatten subtiele (en soms wat minder subtiele) grappen die racistisch en/of discriminerend zouden kunnen zijn *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* fijn! Word het voor de jonge generatie eindelijk duidelijk dat het niet normaal is dat meisjes altijd zo hulpeloos en een beetje dommig zijn, en continu gered moeten worden door heldhaftige snaken. Gek genoeg werden op het nieuws voorbeelden genoemd als de dommige Indianen van Peter Pan, en overdreven accenten of aangedikte, stereotypische uiterlijke kenmerken die moeten aangeven dat een karakter ‘buitenlands’ is *smiley die achter z’n oor krabt* waarmee 50% van de wereldbevolking dus even word gediscrimineerd, want blijkbaar is het nog niemand opgevallen dat vrouwen altijd de zwakkere zijn die geholpen moeten worden in de films.

Terwijl de kinderen dus worden gewaarschuwd dat typetjes in de film niet verward moet worden met vooroordelen die we in het dagelijks leven hebben, is ondertussen bij de grote mensen de serie Emily in Paris enorm populair op netfliks. De Amerikaanse Emily gaat als arbeidsmigrant voor een marketingbureau in Frankrijk aan de gang, en terwijl zij daar in alle verbazing rondhuppelt in haar fashion faux pas (want Amerikanen weten niet wat mode is), continu verbaast over de stad Parijs (want Amerikanen geloven niet dat er een wereld buiten Amerika is) en ondertussen proberend het werk wat te veramerikaniseren (want Amerikanen kennen maar 1 manier van werken, en dat is hun manier). Dat doet ze in een omgeving vol veels te knappe mannen die continu bezig zijn met vreemd gaan (want Franse mannen zijn knapper dan Amerikaanse, en ze gaan ook allemaal vreemd), terwijl ze alleen maar baret dragende mensen ziet (want dat draagt iedereen in Frankrijk) die stokbroden eten (vanzelfsprekend), de hele dag door wijn wegslobberen (een glaasje water drinken ze daar blijkbaar niet meer) en kettingroken. Of zoals daar nog steeds in reclamespotjes word verteld: fumez raisonnablement, fumez du Camel, comme le médecin. In goed Nederlands is dat ‘rook verstandig, rook Camel, zoals de dokter doet’. Dat reclamespotje hoorde je vaak op de radio. In de jaren ’50…. Want kinderen moeten we waarschuwen voor onbewuste beeldvorming en aanzetten tot ongezond gedrag, wat er plaats vindt via tekenfilms, maar bij de volwassenen is dat blijkbaar geen enkel probleem meer.

Aan het einde van de werkdag hadden we niet ons wekelijkse ritueel met kleppen smeren en vloermatje uitkloppen, ik mocht jou bij de dealergarage achterlaten *smiley die in z’n handen wrijft* daar gaan ze weer iets inbouwen, en ik heb meteen maar een lijstje met andere punten op de balie gelegd, want na 2 weken bokkend door Hoorn te hebben gereden, vind ik wel dat die snelheidsbegrenzer ook maar eens opgeknapt moet worden. Net als jouw harkerige manier van optrekken vanuit stilstand, al zullen ze wel zeggen dat het aan mijn manier van gasgeven ligt. Wat een verademing was de handbak in het carpoolautootje *smiley die zit te glunderen in z’n tuigje* het was wel heel verleidelijk om met een omweggetje terug naar de zaak te rijden, zodat ik nog wat langer met de pook door de versnellingen kon roeren.

Toch is het dan zomaar weer weekend geworden. Lekker in de badjas en in thuis-isolatie. Geurkaarsjes en de tv aan. Rustig afwachten tot het weer veilig is om naar buiten te gaan. Iedereen een fijne, crisis-vrije, biodiverse en vooral rustgevende zonnigdag gewenst!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *