De Truckspotter & De RTV-gay – DAF FA1700 Omroepbedrijf Rotterdam

Omroepbedrijf Rotterdam kocht aan het begin van de jaren ’90 een OBV (Outside Broadcast Van) op basis van een DAF FA1700 chassis. Smit Carrosseriefabriek in Oud-Beijerland verzorgde in samenspraak met het omroepbedrijf de carrosserie van de truck, waarna Sony Professional de inrichting op zich nam. Ik (Jaco Terlouw, red) fotografeerde de omroepwagen tijdens de 1992 editie van de Open Havendagen in Rotterdam.

DAF 1700
Na het faillissement van Omroepbedrijf Rotterdam in februari 1993 kwam de DAF bij het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) terecht. Met de wagen zijn veel registraties gemaakt, zoals een dramaserie voor de VARA , veel live sportwedstrijden voor Eurosport en de AVRO, talkshows voor de RVU, concerten voor Veronica, MTV en RTL, etc. Toch was het werken in de wagen geen pretje, aldus diverse oud-medewerkers van het NOB. Het bleek dat de lokaal in en voor Rotterdam afgestemde inrichting behoorlijk afweek van wat de standaard was in Hilversum. Daarnaast liet ook de wendbaarheid van de wagen flink te wensen over. Het NOB heeft de DAF, compleet met inrichting, verkocht aan een buitenlandse omroep of productiebedrijf.
DAF 1700
De DAF was op doordeweekse dagen in gebruik tijdens de uitzendingen van StadsTV Rotterdam. Hiervoor had de truck een vaste standplaats aan de Leuvehaven in Rotterdam, pal naast het (inmiddels gesloopte) IMAX theater.
DAF 1700
DAF 1700
DAF 1700
Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking tussen René Henkes en Jaco Terlouw.

One Response

  1. Maarten 10 september 2023 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *