De kerstpakkettenbibliotheek: ons eigen verhaal

Diverse landelijke en regionale media hebben al over de kerstpakkettenbibliotheek in onze voortuin bericht, maar ik heb er zelf nog niks over geschreven. Laat ik dat dan vandaag maar doen, de dag dat de meeste mensen hun kerstpakket krijgen.

Het idee van de kerstpakkettenbibliotheek kwam begin november toen ik op bed lag na te denken. Meestal komt daar niet veel goeds van, dit keer wel. Iedereen die een kerstpakket krijgt heeft er wel dingen in zitten die hij of zij eigenlijk niet heel erg lekker vind. In ons geval verdwijnen die dan in de voorraadkast, waar ze na een tijd over datum raken en weggegooid worden. Dat zal bij veel andere mensen niet anders zijn. Wat zou het dan mooi zijn als je dat met elkaar uit kunt wisselen? Ineens moest ik aan onze ‘lytse bieb’ denken, een afgeschreven kapotte horeca-koelkast in onze voortuin, vol met boeken. Wat met boeken kan, moet toch ook met onderdelen van je kerstpakket kunnen? En mensen die helemaal geen kerstpakket krijgen of het gewoon niet zo breed hebben mogen er iets uit halen zonder wat terug te zetten. De dag er na plaatste ik direct een oproep in de facebookgroep van ons dorp (klik), en deelde het vanaf daar verder, onder andere ook op twitter. Diezelfde avond al stonden er twee tassen vul spul van een anonieme donateur voor de deur. Niet veel later stonden we al in Gehoord en Gezien, een rubriek in de Leeuwarder Courant, die het op twitter opgepikt hadden.

De drijfveren voor deze actie zijn divers. Zo voorkomt het verspilling, maar het is ook een manier om spul bij mensen te krijgen die zelf niet veel te besteden hebben. Onvoorwaardelijk, wij hoeven niet (zoals de voedselbank wel) je rekening in te zien. Geen drempels. Zelf ben ik (volgens het CBS dan) ook jarenlang arm geweest en ben ik afhankelijk geweest van het eten wat anderen me gaven. Een andere factor is dat mijn vrouw en ik beiden autistisch zijn, en daardoor helaas niet in staat zijn in het rijke verenigingsleven van onze tweelingdorpen Koarnjum en Jelsum te participeren. Op deze manier kunnen wij toch ons steentje bijdragen aan de lokale ‘mienskip’.

Het plan was aanvankelijk om hem deze week ‘om te bouwen’, maar om twee redenen hebben we dat eerder gedaan. De eerste is dat een buurvrouw, destijds nog niet lid van de dorpsfacebookgroep, bij ons langs kwam en vertelde over een initiatief van minibiebs met het weggeven van sinterklaaskadootjes. Dat sloot niet helemaal bij onze ideeën aan, maar we hebben wel een aantal sinterklaaskadootjes gekocht en er de eerste dagen van december elke dag een mooi spel of leuk setje Lego in gedaan.


Een andere reden was dat Eric van der Molen, iemand waar ik onderhand al een kleine 20 jaar contact mee heb via diverse sites op het wereldwijde web, het idee ook op had gepikt. Hij heeft bij een buurvrouw een kast geregeld, die verbouwd en direct in zijn tuin in Andijk gezet, waarmee hij dus eigenlijk de wereldprimeur had, wij kwamen pas een paar dagen later.

23 november 2020 ging hij bij ons open, uiteraard direct weer een bericht gezet in de facebookgroep van onze dorpen (klik), en die op twitter gezet én wat bekende Friezen getagt aldaar. Nog geen half uur later had ik een privébericht van Simone Scheffer, of ik even met de Omrop wilde bellen hier over. Nou, nee, ik bel niet… Maar met een microfoon voor mijn snufferd heb ik geen enkel probleem. Niet veel later kwam Willem Wâldpyk langs om een item op te nemen voor de volgende ochtend bij Omrop Fryslân op de radio en internet. Erg leuk! En vanaf daar ging het balletje verder rollen. EditieNL / rtl nieuws zette het op de website, NPO Radio 2, Radio Veronica en Q Music hebben er ook uitgebreid over bericht. NPO Radio 1 (Stax&Toine) en NPO Radio 5 (Goeiedag Haandrikman!) wilde het ook graag in de uitzendig, maar die wilden per sé bellen. Jammer, maar ach, het heeft ook wel wat, wie kan er nu zeggen dat hij Dionne Stax af heeft gewezen? 😉 Later kwam er nog een paginavullend artikel met foto in de Trouw.

Normaal ben ik wel gek op aandacht, maar blijf ik liever achter de schermen van die aandacht. Als marketeer zet ik graag een ander in de spotlight. Dat de aandacht nu eens op mij en Hanna, mijn vrouw, gericht was, was een noodzakelijk ‘kwaad’ om het idee verder uit te dragen. Wel grappig om een keer mee te maken trouwens. Het heeft me mijn vakantie gekost, maar was het dat absoluut waard! Hopelijk zijn er volgend jaar nog veel meer kerstpakkettenbibliotheken te vinden door heel Nederland! Nummer drie is in ieder geval al een feit, Kleyn Trucks bood spontaan een koelkastje aan (nota bene degene die voorheen onder mijn bureau stond), die we afgelopen maandag naar bekende truckspotter Derk Beekman in Hoogkerk hebben gebracht.

Naast Kleyn en wij zelf hebben diverse andere mensen gedoneerd, al dan niet anoniem. Mijn zus en haar gezin (mijn neef die vorige maand zijn rijbewijs heeft gehaald had nog net geen lijndienst tussen onze huizen), tante Zwaantje, René Henkes, een lieve mevrouw uit Bergen, veganistische bakker Mister Woodrope. En vooral heel veel mensen uit onze dorpen zelf.

Regels hebben we niet, we gaan er nog steeds van uit dat iedereen zelf na kan denken. Dus geen spul er in wat ver over de datum is, of wat überhaupt illegaal is. En dat je er dingen in kunt zetten die je zelf niet hoeft wil niet zeggen dat het een prullenbak is. Gelukkig wordt er tot nu toe vooral heel veel mooi en lekker spul in gezet!Deel gesponsord door de veganistische bakker, die voor de 10 euro die we van de mevrouw uit Bergen hadden gekregen een erg mooi pakketje samenstelde.

In de dorpskrant!

Mijn sinterklaaskado van Kleyn verdween ook direct de kerstpakkettenbibliotheek in.


Het begin was nog erg pril.

Afdeling non-food op dag 1.

Onderweg even naar de super voor een snel broodje.. en natuurlijk meteen wat spul halen om weer weg te geven. Vooral de mayolijn gaat altijd snel! Het is dan ook erg lekker.

Dezelfde mevrouw die me in vroeger jaren een paar keer een kerstpakket van de kerk aan had geboden (een actie die ik zodra het kon ook direct ben gaan steunen!) kwam nu een kaartje langsbrengen. Lief!!

Divers aanbod, voor elk wat wils.

Pakketje van René, in de binnenstad van Alkmaar een kerstpakkettenbibliotheek opzetten is misschien geen optie, maar dit wel. Grootste deel was zomaar weer opgehaald!

Zo ontzettend lief dit!!
De laatste drie foto’s was de stand van zaken gistermiddag. Inmiddels een tweede Action-krat er bij voor de non-food zaken.

Het plan WAS om wat overblijft naar de voedselbank dan wel kringloopwinkel te brengen. Maar omdat het zo’n succes is willen we eigenlijk wel jaarrond met name voedsel weg blijven geven (en uitwisselen). Hoe precies weten we nog niet. Misschien heeft iemand nog een afgeschreven koelkast met glazen deur staan? Dan hebben we straks 1 voor boeken en 1 voor etenswaren.

De locatie? Martenawei 57 in Koarnjum! Direct onder de lantaarnpaal, tegenover de velden van de DTD. Je hoeft niet aan te bellen of wat dan ook, lekker anoniem ophalen en/of aanvullen.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *