Artcar: mijn Citroën ZX beschilderd door Aisha

Op 28 mei 2011 kocht ik een Citroën ZX met 1.9 diesel motor. Ook toen al hadden mijn auto’s belachelijke bijnamen, in dit geval diesletje. Leuke auto, maar saai en niet mooi. Dus het plan was al vanaf dag 1 hem te laten beschilderen. Met meerdere kunstenaars in mijn vriendenkring geen lastige opgave. Mijn eerste keus was Aisha (aka fleur noire) , die gelukkig wel wilde! Ze kreeg van mij de volledig vrije hand, kunstenaars moet je niet beperken.

Van voor naar achter: chrome, bosgroen, goudgeel, signaalrood, chocoladebruin, glanszwart, diepglanszwart, Rustoleum (matzwart), afplak en was spul.

Eerste keer afgeplakt. Iets te voorbarig bleek toen… Het ging namelijk regenen. Voor poging twee toen direct een schuur gereserveerd.

Ik ben best lu… euh… bijzonder gedreven zo efficiënt mogelijk te werken. Dus wat kon blijven zitten heb ik laten zitten.

En zo vond ik hem toen aan het eind van een werkdag weer terug bij mijn werkgever op de parking. Collega’s met humor! Dit was in de periode van de vermeende snelwegschutter bij Rotterdam.

Euh…

Zaterdagmiddag 8 oktober Aisha van het station gehaald, nog snel wat laatste spuitbussen verf gekocht, in de schapenschuur geparkeerd en het eerste afplakken gedaan. We waren nog kranten vergeten, dus de ramen eerst gelaten voor wat het was.

Zondagochtend al vroeg uit bed, en de ramen afgeplakt.

Eerst matzwart.

Afplakken in blaadjesvorm.

Plaats delict.

Groen!

Aisha haar schoenen konden ook wel wat mooier.

Motorkap open om wat detail bij te werken.

Wieldoppen worden chocoladebruin.

Blaadjes afplakken.

Blaadjes spuiten.

Van binnen is ze nog steeds wit…

Signeren!

Het eindresultaat.

De artiest en haar creatie.

Maar het project is nog niet af. Er moet nog een Green Man op de motorkap komen, wat Aisha in haar thuisatelier gaat doen.

Bij de Lada Club Nederland herfstrit van 2011.

In Opglabbeek.

Circuit Zolder.

Nürburgring. Fun fact: dit was de eerste keer dat ik zelf achter het stuur de Nordschleife over ging.

Le Havre, bij het inschepen voor Dakar 2012.

Liesbeth zat graag op de motorkap.

Phantasium 2012. Ik ben er nog niet uit of de auto een vrouwenmagneet was, of dat ik dat zelf was…

Tweede Maasvlakte.

Sisi had rij-angst dus mocht in Fryslân rustig in de auto haar rondjes rijden om er weer aan te wennen.

Oost-Dordrecht.

Trommelen achter het stuur, die was wel meteen goed van haar rij-angst af! Gelukkig is dit op een veerboot…

Juni 2012 had ik geen diesel meer nodig en deed de mijn Lada Niva het weer, dus diesletje werd geschorst.

Augustus 2012 gaf de Niva de pijp dan (voor mij) definitief aan Maarten, dus de ZX maar weer uit de schorsing gehaald.

Marinka haar ZX kwam niet meer door de APK. Ik heb van haar een hoedenplank (had ik niet), ruitenwisser (altijd handig), stuur (kan mijn bijrijder leuk meesturen) en motorkap gekregen. Die laatste zodat degene die er tot vandaag bij mij op zat naar Aisha kan zodat die in alle rust er een mooie schildering op kan zetten 🙂 Zoals op de fotos te zien is heeft Elmer zich die 5e oktober van 2012 goed uitgeleefd bij het demonteren…. De sloper die hem ophaalde vond het niet heel grappig dat we het stuur er uit hadden gehaald trouwens, ergens op een industrieterrein in Groningen…

De motorkap kon natuurlijk van alles mee gebeuren nu! Zo kreeg ik van René Henkes een zak vol jaren ’70 en ’80 stickers en maakte de toenmalig social media marketeer van Kleyn (wie had toen kunnen weten dat ik die baan ooit zelf zou gaan doen?) er een grote tekening op.

Voor de kerk in Hoogkerk.

Dezelfde officiële stickers die de Dakar deelnemers van 2013 er ook op hadden.

Negen december 2012 ging de originele motorkap er weer op!

De sticker-motorkap staat anno 2021 nog steeds in mijn achtertuin!

Voorheen in mijn huiskamer overigens, maar toen ik ging samenwonen moest die er uit, heel apart.

Artwork van deze CD komt ook van Aisha.

En toen kreeg ik ineens een vriendin in Duitsland… (Ondertussen mijn ex-vrouw)

Op 25 juli 2013 heb ik de auto rijdend naar de sloop van Ketellapper gebracht, het ontbrak me aan geld om de auto door de APK te krijgen op dat moment… De motorkap is mee naar huis gegaan, dus ik heb nog steeds twee ZX motorkappen in de tuin staan, ook al zijn die nu flink verpauperd.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *