Bucher komt met een lijn volledig elektrische veegmachines

Bucher V65e
Onlangs heeft Bucher de eerste twee modellen van haar nieuwe reeks volledig elektrische voertuigen gepresenteerd. Waar je bij menig fabrikant dan eerst jaren verlekkerd naar een paar digitale schetsen mag staren, heeft Bucher direct een aantal voertuigen daadwerkelijk gebouwd: de kleine Bucher CityCat V20e en de grote Bucher V65e. De getallen in de naam staan voor de bakinhoud: 2 en 6,5 kubieke meter. Onlangs was het duo bij de Nederlandse importeur Terberg Matec, voor een tour door Nederland. Toen ze tussendoor even een paar uur in IJsselstein bij Terberg waren, was ik welkom om het tweetal eens wat beter te bekijken.
Bucher V65e
Bucher V65e
We beginnen met de V65e. Daarvan zijn er op het moment van mijn bezoek maar liefst twee stuks aanwezig: de eerste voor Europa wordt afleverklaar gemaakt voor Van Doorn uit Geldermalsen. Op de grille prijkt trots Bucher, men is met dit model aan de rij fabrikanten van zware voertuigen toegetreden. De basis van het voertuig wordt bij de Leyland fabriek gebouwd, waarna hij naar de Britse Bucher fabriek wordt verscheept. Daar wordt hij, met behulp van Emoss technieken, omgebouwd naar elektrisch én wordt de elektrische opbouw geplaatst. Gebouwd in Groot-Brittannië, maar met veel Brabantse engineering dus.
Bucher V65e
Bij elektrische voertuigen is vaak de vraag, hoe lang kan ik er mee werken? De V65e heeft vaak aan 40% veegvermogen al genoeg om de weg goed schoon te krijgen. Bij gemeentewerk kun je dan zomaar twee dagen op één batterijlading doen. In de wegenbouw wordt het iets lastiger, maar ook daar is hij goed in te zetten. Het laadsysteem zit in de machine zelf ingebouwd, dus als je hem tijdens de pauze even inplugt in een krachtstroom-aansluiting red je het eind van de dag ook.
Bucher CityCat V20e
Bucher CityCat V20e
Uniek aan de CityCat V20e is dat hij compleet nieuw is ontworpen, als volledig elektrisch voertuig. Het is dus géén omgebouwd voertuig met verbrandingsmotor! Voor de liefhebbers worden die motoren op dit type overigens wel ook leverbaar. Door de knikbesturing is hij ontzettend wendbaar én een stuk eenvoudiger te besturen dan een machine met vierwielbesturing. Welke extra voordelen dat meebrengt hoef ik denk ik niet te vertellen. Ondanks dat het een compacte machine is, pas je ook als Nederlander, vaak toch wat langer en breder dan de gemiddelde wereldburger, met gemak én comfort in de cabine. Tijdens het rijden kan de complete bediening met de rechterhand gebeuren, de instrumenten zijn intuïtief gebouwd.
Bucher V65e
Smoothflow
Een grote innovatie op de nieuwe elektrische voertuigreeks van Bucher is de Smoothflow Air Technology. Dankzij dit nieuwe systeem met grotere ventilator en luchtgeleidingssysteem zijn de machines 20% efficiënter, hebben ze 30% minder energieverbruik, 40% grotere zuigcapaciteit én is het 2 decibel stiller dan haar voorganger.

Geluid
Normaal hoor je een veegmachine van verre aankomen, met een dieselmotor voor de aandrijving en luide stofzuigers. Dat is bij de elektrische Buchers allemaal een stuk minder. Prettig voor machinist en omgeving, maar als deze modellen straks gemeengoed zijn, moeten de talen en dialecten waar ze deze machines ‘huilbezems’ noemen wellicht op zoek naar een nieuw woord. Fluisterbezem wellicht?
Bucher V65e
Snel leverbaar
Bij specialistische machines als dit kunnen levertijd al snel oplopen. Bij Terberg Matec en Bucher houden ze graag de vaart er in: 15 weken nadat je je handtekening onder het koopcontract zet, kan de machine al afgeleverd worden. In Engeland staan alle onderdelen al klaar en kunnen ze dus vrijwel direct beginnen met bouwen zodra de opdracht er is.
Bucher V65e
Specificaties V65e

Specificaties CityCat V20e


Interieurbeelden V65e
Bucher V65e
Bucher V65eBucher V65eBucher V65e
Interieurbeelden CityCat V20e
Bucher CityCat V20eBucher CityCat V20eBucher CityCat V20eBucher CityCat V20eBucher CityCat V20e
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Terberg Matec. Voor meer informatie kunt u zich tot hen wenden. We sluiten af met nog een reeks foto’s! Bucher CityCat V20eBucher CityCat V20eBucher CityCat V20eBucher CityCat V20eBucher CityCat V20eBucher CityCat V20eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65eBucher V65e

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *