Beste Babette (deel 140) Racemoederdag


Beste Babette, maandag hoefden we niet heel vroeg op, we hoefden pas om 7:00 te laden naast het AZ-stadion in Alkmaar, waar 2 collega’s al stonden om het paadje te verkennen. De machinist had een mooie platenbaan tot zijn beschikking, waar we makkelijk op en af konden draaien, de hele boel was vrijdag al klaar gezet *smiley die met z’n ogen rolt* jammer dat er dan op maandagochtend opeens een mannetje tevoorschijn komt die zegt dat we niet over die rijplaten mogen rijden, omdat ze straks worden opgehaald. Via een krap draaitje, rakelings langs de neuzen van geparkeerde auto’s, draaiden we naar de kraan toe om zand te laden. Dat ging vervolgens naar het terrein van Garbage City, waar de boel is afgegraven om een waterdichte laag onder het opgeslagen afval en constructies voor de verwerking te maken. Op die manier hoeven we niet bang te zijn dat, mocht er iets tussen zitten dat gaat lekken, het niet naar het grondwater doorsijpelt. Bij het AZ-stadion moet ik altijd denken aan een reclame van het radioprogramma Bouwmeesters, die ik vet grappig vond. Het was iets in de trant van *overdreven showmaster mannenstem* groeit je stad uit z’n voegen? Is je stadion ingestort? *overdreven geschokte vrouwenstem* oh nee! Wat moet ik nu doen? *mannenstem* luisteren naar Bouwmeesters natuurlijk *smiley die achter z’n oor krabt* als je het hoort, is ie grappiger.

Op de radio werd verteld dat er een stuk minder mensen, in vergelijking met vorig jaar, een vakantie hebben geboekt. Een reis naar het buitenland is nogal onzeker, want krijg je je geld wel terug als het toch nog word geannuleerd? *smiley die met z’n ogen rolt* ben ik dan zo’n simpel provinciaaltje? Wat is er toch mis met Nederland? Je hoeft niet lang te zoeken om wat oude stadjes te vinden, het stikt van de musea als je op googel kijkt. Je kunt een dagje rondlopen op de Zaanse Schans, in Giethoorn, of door de ingegraven bunkers die Zeeland moeten beschermen tegen een volgende watersnoodramp.

Boek eens een reisje in Nederland en ga in dat land ook je geld uitgeven, want de economie loopt er niet heel erg lekker op het moment. Het leek een oud bericht maar werd nu toch als ‘nieuws’ gebracht: we hebben alweer meer gespaard dan de vorige periode. Komt voor een groot gedeelte natuurlijk omdat we het niet uit kunnen geven aan etentjes, uitjes en reizen. Het was vorig jaar ook al in het nieuws, maar dit keer kwam er de toevoeging bij dat 1 op de 5 mensen juist helemaal geen spaargeld meer heeft. Dankzij de maatregelen rondom corona zijn ze werkloos geworden, of hebben ze alles in hun bedrijf gestopt in de hoop dat het overeind blijft.
Na een dagje binnendoor rijden over industrieterrein Boekelermeer, mochten we aan het einde van de dag de benen strekken op de provinciale weg terug naar huis *smiley die strak in z’n tuigje hangt* al was het van korte duur, want een paar forenzen en/of dagjesmensen waren op elkaar geklapt, waardoor we midden in de spitstijd ook nog eens moesten aansluiten in de file.

Dinsdag begon onstuimig, er stond een flinke woei en ’s nachts had ik de regen tegen de ramen horen slaan, gelukkig kon ik wel droog overkomen naar jou toe, en viel het de rest van de dag mee met de buien. We reden wederom van AZ naar helemaal achterin beneden bij het vuilstort, nu met 5 auto’s in een rijtje, want het moest vandaag weg zijn. Tijdens het laden zagen we hoe de matrixborden boven de A9 begonnen te knipperen en het verkeer langzamer moest rijden, volgens de filemeldingen was er verderop een dak van een stacaravan afgewaaid. Ook waren er hier en daar corona-teststraten dicht omdat ze in grote tenten zaten, en waren er wat problemen op het spoor. En dat terwijl er geeneens een kleurcode was afgegeven *smiley met opengesperde ogen* nu moesten we helemaal voor onszelf denken! En dan lieten Bill en Melinda Gates, zo ongeveer het rijkste koppel ter wereld, ook nog weten dat ze gingen scheiden. Wat een dag, wat een dag…

Oja en het was 4 mei, de dag van de Dodenherdenking, dat we stilstaan bij de vele slachtoffers die er in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Al was er ook een groep mensen die vond dat de vrijheidsjaren na de oorlog, vorig jaar weer gestopt zijn door de maatregelen rondom corona. Dat viel nogal verkeerd bij veel mensen, de oorlog is zo ongeveer heilig verklaard en mag niet zomaar met van alles en nog wat vergeleken worden, zeker niet met dingen die niet half zo erg zijn als wat er toen in de oorlog gebeurde. Zelf heb ik wel eens de vergelijking gemaakt tussen hoe het nieuws in de huidige tijd word gebracht, en hoe dat in de periode vóór de Tweede Wereldoorlog werd gedaan, om te laten zien dat we volgens mij nog steeds te maken hebben met propaganda *smiley die tegen z’n voorhoofd slaat* propaganda! Duh… Dat woord zocht ik. Nog steeds worden bepaalde groepen in slecht of juist heel goed daglicht gezet, door het nieuws wat te verdraaien of niet alle feiten erbij te vermelden, en ik hoop zo erg dat het niet gaat uitlopen op iets wat dan wel vergelijkbaar is met wat er tijdens de oorlog is gebeurd.

Nou heb ik wel wat boeken gelezen en films gezien over de oorlog, gebaseerd op waargebeurde verhalen waar voor de kijkcijfers dan nog een dramatisch liefdesverhaal of heroïsche overwinning in verwerkt zit. Hoe het echt is gegaan in de oorlog, kan ik niet met zekerheid zeggen, maar die halfslachtige poging tot thuiswerken, wat we vorig jaar nog uitlegden als ‘intelligente lockdown’, vergelijken met hoe het er in de oorlog aan toe ging? *smiley die aan z’n kin krabt* ik heb geen verhalen gehoord over kinderen van 16 die, bij gebrek aan volwassenen omdat die allemaal al neergeschoten waren, werden gerekruteerd om in loopgraven onder barre omstandigheden vaccins te produceren, die na een vuurgevecht en bombardement vervolgens in handen van de vijand terecht zijn gekomen. We konden dag en nacht de straat zonder dat er vragen gesteld werden, we hebben alle dagen te eten gehad, benzine ging niet op de bon, er zijn geen fabrieken geconfisqueerd om munitie te maken, we hebben geen minuut in een schuilkelder hoeven zitten omdat vliegtuigen bommen lieten vallen boven steden en belangrijke bruggen. Of de zogenaamde lockdown was voor mij als provinciaaltje heel anders dan voor mensen die in de Grote Stad wonen, of de boeken en films zijn zwaar overdreven.

Woensdag was het Bevrijdingsdag. Het einde van een vreselijke oorlog, maar toch minder belangrijk dan iets uit de Bijbel wat bijna niemand meer weet. Voor mij was het een vrije dag en de hele ochtend lag ik op tafel om mezelf te bevrijden van onsexieh haargroei, oneffenheden in het gezicht en de fronsrimpel in het voorhoofd. Want na maandenlang zonder werk te hebben gezeten, dacht je natuurlijk niet dat waxsalons en schoonheidsspecialistes deze dag zouden vieren door niet te werken. Tussen de middag kon ik bij Vader en Moeder aansluiten voor de lunch, om daarna nog even te helpen in de tuin. Even met de ogen knijpen tegen de zon en het stof *smiley die met z’n ogen rolt* en de fronsrimpel begon alweer terug te komen. Verdorie!

Donderdag stapte ik met een redelijk strak gezicht weer bij jou in. Samen met 3 collega’s mochten we grond laden op een braakliggend industrieterrein, om vervolgens bij een boertje achter het erf in het gras te kiepen. We toerden van Heerhugowaard naar Graft, bij gebrek aan een keet zaten we te schaften bij de loswal in Alkmaar, en onderweg keken we onze ogen uit. Natuurlijk liepen er koeien en schapen in het land, ook een hoop paarden en ponies, en daar tussendoor zagen we nog wat lama’s en varkens. Van nieuw opgebouwde boerderijwoning tot vervallen zooitje waar de bomen door de dakgoot heen groeien, van veulentjes in de wei tot een paardenrusthuis waar de oudjes op hun zanderige postzegel genieten van het nietsdoen. Het was een mooi toertje.

Tegen de verwachting in, kregen we ruim voor 4 uur alle grond weg. Om de dag af te sluiten stuurde de planner ons naar Beverwijk, waar we een vrachtje zand konden laden om de voorraad bij de sierbestrating in Uitgeest aan te vullen *smiley die in z’n handen wrijft* met de vooruitzichten van zonnig weer was het druk met mensen die iets uitzochten om de tuin mee op te knappen. Na het storten moeten we een bonnetje inleveren voor de administratie, en dan kan ik meteen even door de showtuin lopen om wat inspiratie op te doen voor thuis. Hoogtes en laagtes, klaterende watervallen, ik kan niet wachten om straks een gespierde Wingman op een aangenaam warme zomerdag zonder shirt in de tuin te zien stoeien met tegels en bloemenborders *smiley die zit te glunderen in z’n tuigje*
Vrijdag hadden we een makkie, weer eens van de loswal in Hoorn naar de nieuwbouw langs De Strip rijden. De kraanmachinist had een mooi stortje voor ons gemaakt, achter in de hoek, en tussendoor moesten er nog een paar vrachtjes tussen de bebouwing. Onderweg was het wel bewerkelijk, we kwamen zo nu en dan in de file terecht achter een veegwagen en kolkenzuiger, de laatste vracht stonden we pas net na 4 uur te kiepen, maar toen stonden er wel 16 vrachten op de bon.

Op de radio ging het over het marathondebat van gisteravond, waarin werd gepraat over het testen op corona. Willen we dat mensen zich gaan testen wanneer ze naar een openbare gelegenheid gaan? Hoe lang gaan we dat volhouden? Wie gaat dat betalen? Want op zich klinkt het veilig, dat je moet testen voordat je naar een kroeg, pretpark, museum of ander uitje gaat, maar vorig jaar is uit praktijkonderzoeken al gebleken dat er minder mensen naar een museum of restaurant gaan, wanneer je eerst langs een teststraat moet. Dus niet alle uitbaters zien het zitten. Er werd gezegd dat het tijdelijk is, maar de avondklok was ook ‘tijdelijk’ en zou 2 weken duren. Hoe lang willen ze dat ‘tijdelijk’ testen dan volhouden? En heeft het wel zin, aangezien er steeds meer mensen ofwel corona hebben gehad en dus antistoffen hebben, ofwel zijn gevaccineerd. Wie het gaat betalen is makkelijk te beantwoorden: wijzelf. De vraag tijdens het debat was of mensen zelf voor een test moeten gaan betalen wanneer ze naar een pretpark of festival willen, of dat de test gratis blijft en dan word de rekening natuurlijk via de belastingen alsnog bij ons allemaal neergelegd. Ik zou zeggen als je toch 50 euro voor een kaartje voor de Efteling kan betalen, dan kan die 7,50 (waar over werd gesproken) er ook nog wel bij. Anderen zeiden juist dat toegang voor zulke dingen al zo duur is, dat die testkosten het voor veel mensen onbetaalbaar maakt. En wil je op een terras zitten voor een koffie met gebak, dan word de rekening van 7,50 (als je een goedkoop terras kunt vinden) verdubbelt door de testkosten die erbij komen. Hoezo moet het eigenlijk 7,50 worden, of de 5 euro wat De Jonge ook mogelijk achtte? De testen liggen voor 3 euro in de schappen, hoezo kan je die niet zelf kopen en dan het gekleurde wattenstaafje bij de ingang laten zien? Of denk ik nu te simpel?

Vanuit Amerika kwam er nieuws over de bizons, je weet wel, de enorme koeien die daar in de wildparken het gras maaien. De majestueuze runderen met een grote kop met krullend haar, waardoor het lijkt alsof ze manen hebben zoals een leeuw. Het loeien van een stier klinkt welhaast angstaanjagender dan het grommen van een beer. Met een gewicht van bijna een ton in kilo’s zijn ze daar de baas, en wie zich daar niet aan houd word met een gracieuze beweging op de horens genomen. Nou die dieren dus, die moeten dood *smiley die door het struikgewas ruist in een camouflagepak* niet allemaal, een stuk of 200 van de 600 dieren. Het zijn er teveel, ze stampen de boel plat en wat niet plat is word kaalgevreten, ze hebben iets teveel slechte invloed op het verloop van de ‘wilde natuur’ daaro. Klinkt een beetje als de Oostvaardersplassen in Nederland, met het verschil dat hier mensen zich aan de hekken vastketenen en onophoudelijk hooi bijvoeren, in Amerika hebben ze een soort sollicitatieronde om te mogen schieten. Het loon is dat je de bizon mag houden voor eigen consumptie, met de voorwaarde dat je geen gemotoriseerd vervoer mag gebruiken in het gebied, dus je moet maar even zien hoe je al die kilo’s naar de parkeerplaats gaat slepen *smiley die achter z’n oor krabt* ik ben benieuwd wat dit gaat doen met de prijs van buffalowings, nu er zoveel aanbod op de markt gaat komen.

Zaterdag was het tijd om uit te slapen, lekker op het gemakkie alvast een beetje typen, wassie draaien, en natuurlijk Formule 1 kijken *smiley die in z’n handen wrijft* want dit weekend word er gereden in Spanje, op het Catalaanse circuit in de buurt van Barcelona, als ik het goed heb begrepen. Een bekende baan voor vrijwel alle coureurs, want elk jaar word hier druk getest voordat het seizoen begint. Elk hobbeltje en bochtje kennen ze, op 1 bocht na, die is aangepast zodat het voor de motorrijders (die hier ook vaak racen) wat veiliger te doen is. De kwalificatie begon iets later, omdat er tussendoor een andere raceklasse reed, en daar waren een paar auto’s van de baan geraakt, dus moest eerst de bandenstapel weer recht gezet worden en de grindbak netjes aangeharkt. In Q1, de eerste ronde, was Mazepin de langzaamste. Hij zag Latifi, Schumacher, Räikkönen en Tsunoda voor zich, de rest mocht door naar Q2. Daar reed Verstappen de snelste tijd, een duizelingwekkende 0,2 seconden sneller dan Hamilton, maar het ging om de langzaamste natuurlijk, en dat waren Russell, Giovinazzi, Vettel, Gasly en Stroll. De overgebleven 10 coureurs gingen door naar Q3, waarin Perez spinde en iedereen dus even van het gas af moest bij de gele vlag. Perez kon daarna doorrijden maar moest nog wel een snelle tijd neerzetten, hij kon aansluiten in de rij die net voor het vallen van de vlag als laatste nog een toptijd probeerde eruit te persen. Uiteindelijk was Hamilton toch de snelste, die hiermee voor de honderdste keer op pole position kwam te staan, met daarachter Verstappen, Bottas, Leclerc, Ocon, Sainz, Ricciardo, Perez, Norris en Alonso.

Zondag is niet alleen racedag, het is ook nog eens Moederdag. Al dagenlang worden we doodgegooid met reclames voor parfums, bloemen en andere stereotypische vrouwendingen. Zo had een supermarkt een paginagrote advertentie gezet in een aantal kranten, waarin onder andere werd gesteld dat er maar 1 moeder is die Hotel Mama zo goed draaiende kan houden, en nog een paar van die dingen waardoor je je gaat afvragen of ze wel iets hebben meegekregen van de feministische golven die er over Nederland heen zijn gespoeld *smiley die met z’n ogen rolt* ja ook ik mag altijd terugkomen bij Hotel Mama, al staat Vader daar ook regelmatig in de keuken, toch is het Moeder die als eerste zegt “je mag ook blijven slapen hoor!”. Feminisme of niet, zelfstandige vrouw die haar eigen inkomen heeft of niet, Moeder is uiteindelijk degene die mij onder haar hart heeft gedragen. Met gevaar voor eigen leven, want een zwangerschap is gewoon een enorme aanslag op je gestel. Inmiddels ben ik op een leeftijd en in een relatie-situatie dat mensen met enige regelmaat vragen wanneer ik moeder ga worden, natuurlijk heb ik er wel eens over nagedacht hoe ik zoiets vorm zou geven, hoe ik de boel zou inrichten, hoe ik in bepaalde situaties zou reageren. Daardoor kom ik eigenlijk tot de conclusie dat mijn Moeder enorm sterk is geweest dat ze aan zoiets is begonnen, en dat ik het niet aan zou kunnen. Zeker geen 3 keer, zoals zij heeft gedaan. En dan begint ze nu ook nog een soort van overnieuw met de kleinkinderen die ze van haar andere dochter heeft gekregen. Hoe sterk moet je dan in je schoenen staan *smiley die met z’n spierballen rolt* en dan nog hebben reclamemakers het gore lef om na al die jaren van tijd, geld, bloed, zweet, tranen en nog meer tijd wat je in je kinderen hebt gestopt, te zeggen dat het genoeg is om alleen maar ‘merci’ te zeggen… Zal wel een kerel zijn die dat heeft bedacht.

Niet dat we met allerlei groots gebaren bij Moeder op visite gingen, want Neefje (1 van die kleinkinderen) vierde zijn verjaardag, dus zaten we lekker nog even bij Zusje en Zwager in de tuin met koffie/thee, gebak en ijsjes geserveerd uit de zandbak die Neefje ’s ochtends had gekregen. Na het zonnetje kwam er een regenbuitje, vervolgens weer zon en toen het sein dat we op huis aan gingen. In een stevige regenbui toerden we naar huis, op precies op tijd op de bank plaats te nemen voor de start van de race in Spanje, waar het niet veel zonniger was maar wel droger dan in Nederland.

De start ging lekker, alle auto’s kwamen zonder schade de eerste ronde door, Verstappen remde als laatste voor de eerste bocht en pakte de leiding voor Hamilton, Leclerc, Bottas, Ricciardo, Perez, Ocon, Sainz, Norris en Alonso op de tiende plaats waar hij ook was gestart. Van de commentator hoorden we dat er toch een kleine dreiging was van regen, met een heel lichte miezerbui die over de baan trok. Terwijl voorin iedereen z’n plekje vast hield, werd verder naar achteren in het veld meer van plek gewisseld. Gasly, rijdend op de dertiende plaats, kreeg een under investigation aan zijn broek omdat hij mogelijk niet netjes binnen de lijnen stond voor de start.

In ronde 8 dook er een gele vlag op in het tweede en derde gedeelte van de baan, toen de Alpha Tauri van Tsunoda stil kwam te staan met een uitgevallen motor. Stilstaan op het randje van de baan langs de grindbak, moest er voor de zekerheid maar een safety car aan te pas komen. Voor sommige coureurs het teken om alvast de pits in te duiken zodat ze niet teveel tijd zouden verliezen, maar bij Giovinazzi scheelde het niet veel of er werd een slappe band onder zijn Alfa Romeo gezet *smiley met opengesperde ogen* dus toch maar wisselen naar een setje gebruikte banden, waar echter wel 35 seconden voor nodig was.

In ronde 10 kwam het bericht dat de safety car weer naar binnen zou gaan, en Verstappen mocht dus het tempo en de plaats van de rollende start aangeven. Hij kon zijn voorste plaats vasthouden en Hamilton kon niet anders dan volgen. Tsunoda was de eerste uitvaller, zijn teamgenoot Gasly kreeg 5 seconden straf voor het niet goed in het vakje staan bij de start.

Op een paar coureurs buiten de top 10 na, was het hele veld op de zachte rode band gestart. Giovinazzi, Russell en Latifi hadden tijdens de safety car hun pitstop gedaan, de rest van het veld kwam pas een rondje of 20 later naar binnen. In ronde 24 kwam Bottas naar binnen, een ronde later ook Verstappen. Geen hele beste stop, het duurde 4,2 seconden, het dubbele van wat ze anders nodig hebben bij het team van de Rode Stieren. Hamilton nam zo de leiding over voor Leclerc, Ricciardo, Verstappen, Perez, Bottas, Räikkönen, Russell, Latifi en Giovinazzi. Terwijl de ene na de andere coureur zijn bolide de pits in stuurde, veranderde de volgorde in het linkerrijtje in rap tempo, en klaagde de teambaas van de Zwarte Pijlen via de boordradio over Mazepin, die op het punt stond om ingehaald te worden maar niet snel genoeg op de blauwe vlaggen reageerde en zo Hamilton’s rondetijden verpestte.

In ronde 28 kwam ook Hamilton dan naar binnen, met Leclerc in zijn kielzog. Verstappen pakte nu de leiding terug, voor Hamilton, Bottas, Leclerc, Ricciardo, Räikkönen (als enige nog geen pitstop gedaan), Perez, Sainz, Ocon en Norris op de tiende plaats. Het hele veld reed nu op de gele medium band, Russell en Latifi waren terug gezakt naar de zestiende en zeventiende plaats omdat ze voor een tweede keer naar binnen waren gekomen. Räikkönen bleef volhouden maar zakte langzaam wel terug naar een zevende plaats, terwijl Hamilton als een malle op Verstappen aan het jagen was, Bottas op een seconde of 7 volgde en het gat naar Leclerc op plek 4 was opgelopen tot een kleine 20 seconden. In ronde 28 kwam Räikkönen als laatste dan ook naar binnen voor zijn eerste pitstop, en viel terug naar de zeventiende plaats, achter teamgenoot Giovinazzi en voor de Hazen van Schumacher en Mazepin.

In ronde 42 kwam ook Hamilton weer naar binnen voor een undercut en een tweede pitstop, waarna hij als derde terug kwam op de baan, achter Bottas en voor Leclerc. Er werd druk gepraat over de boordradio bij het team met de Zwarte Pijlen, en met nog 15 ronden te gaan kreeg Norris een waarschuwing in de vorm van een zwartwit gestreepte vlag.
Achter in het veld werd er nog wat van plek gewisseld en waren er wat pitstops, voor in het veld liet Bottas met lichte tegenzin Hamilton voor gaan. Om daarna ook nog maar een keer van banden te wisselen, waarmee hij als vierde terugkwam op de baan, maar met een setje gebruikte rode banden zou hij wel een extra punt kunnen pakken voor de snelste ronde. Ook Perez kwam nog een keer naar binnen, in een poging met de zachte banden het extra punt bij Mercedes weg te houden. Met nog 6 ronden te gaan nam Hamilton de leiding weer over, terwijl Verstappen druk bezig was geweest om zijn banden een beetje te sparen. Met 25 seconden voorsprong op Bottas kon ook Verstappen nog een keer naar binnen komen, hij had als een van de weinige nog een setje nieuwe rode banden in de kar staan. Stroll en Alonso waren nog even under investigation vanwege een gekke inhaalactie, Verstappen was aan het trappen om het extra punt binnen te harken, en in de staart van de top 10 werd driftig gestreden voor de laatste punten die verdeeld werden.

Uiteindelijk was het toch weer Hamilton die als eerste onder de zwartwit geblokte vlag door reed, Verstappen werd tweede met een extra punt en Bottas pakte de derde trede op het ereschavot. Daarachter kwamen Leclerc, Perez, Ricciardo, Sainz, Norris, Ocon en Gasly binnen de punten over de finishlijn. Stroll, Räikkönen, Vettel, Russell, Giovinazzi, Latifi, Alonso, Schumacher en Mazepin eindigden buiten de punten, Tsunoda bleef de enige uitvaller.

Geniet allemaal nog even van de laatste uurtjes zonnigdag, en vergeet niet: deze week mag je iedereen ongestraft een fijne Hemelvaart wensen *smiley die grinnikt in z’n knuistje*

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *