BMC Truck & Bus is de nieuwste speler op de Nederlandse truckmarkt


De laatste jaren komen er steeds meer truckmerken bij in Nederland. Wat minder vaak gebeurt is dat er een al decennia bestaande truckfabrikant meteen met een complete truckrange op de markt komt. Toch is dat precies wat er nu gebeurt met BMC.

De afkorting BMC staat voor British Motor Corporation. Opvallend genoeg is het geen Brits merk, maar een Turkse fabrikant. Het merk ontstond in 1952 uit de fusie van Austin en de Nuffield Group (het moederbedrijf van onder andere Morris). In 1965 werd door Queen Elizabeth II hoogstpersoonlijk een BMC-fabriek in Turkije geopend. Terwijl het Britse moederbedrijf al vele decennia niet meer bestaat, is BMC in Turkije als zelfstandig bedrijf verder gegaan. Ze is vooral erg groot in bussen, maar er is ook altijd al een mooie range truckmodellen geweest. Op de meest recente IAA in Hannover beleefde de BMC Tuğra haar wereldprimeur. Niet zoals we vaak zien met alleen 4×2 trekkers, maar meteen met diverse cabine-uitvoerigen en verschillende twee-, drie- en vierassige chassisconfiguraties. De Tuğra is ook het model wat naar Nederland komt, in al haar uitvoeringen.

De BMC Tuğra is voorzien van vertrouwde techniek. Alle motoren zijn op Euro 6 niveau. Tot en met 400 pk komen deze van Cummins. De truck in dit artikel is uitgerust met een 460 pk sterke FPT (Iveco) Cursor 11 motor. Deze is gekoppeld aan een ZF TraXon automatische versnellingsbak, voor de liefhebbers is er ook een handgeschakelde ZF bak beschikbaar.

De importeur voor Nederland is BMC-Trucks Netherlands B.V., opgericht door Mannes Dekker, een lid van de bekende Rijssense transportfamilie. Mannes heeft al ruime ervaring met het importeren van diverse trailermerken, daar komen de trucks van BMC nu dus bij. Na Spanje is Nederland het tweede West-Europese land waar het merk nu te koop is. Het positioneert zichzelf iets onder Iveco en Renault in de markt. Naast de lage prijs heeft de BMC ook een zeer korte levertijd als groot pluspunt: slechts twee maanden. De eerste twee exemplaren zijn dan ook al aan Nederlandse klanten verkocht.

De BMC Tuğra zal van 28 tot en met 30 september op Transport Compleet in Gorinchem haar Nederlandse publieksprimeur beleven. Wil je meer weten over dit mooie merk, en hem van dichtbij of zelfs van binnen bekijken kan dat daar. Naast de truck uit dit artikel, die nu al in Nederland is, zullen daar ook diverse andere BMC’s getoond worden.

11 Comments

 1. Jaco Terlouw 18 augustus 2021 Reply
 2. Johan 18 augustus 2021 Reply
 3. Lucas Ensing 18 augustus 2021 Reply
 4. H.J.A. horsman 18 augustus 2021 Reply
  • Alex Miedema 19 augustus 2021 Reply
 5. Mylan1999 21 augustus 2021 Reply
  • Alex Miedema 21 augustus 2021 Reply
 6. Leen 26 september 2021 Reply
 7. peter 30 september 2021 Reply
  • Alex Miedema 30 september 2021 Reply
 8. Jan Clevering 1 oktober 2021 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *