Freya: een Faun SLT 56 Franziska aan het werk voor de Bundeswehr

Faun SLT 56 Franziska
In de lijst met dingen die je liever niet wilt zien staat bij veel mensen ‘Het Duitse leger in actieve inzet’ wel in de bovenste regionen. Toch is het mooi dat ze er zijn, bij de overstromingen in de Eifel verzetten ze, ook nu (22 augustus 2021) nog, flink wat werk. Op de terugweg van een Nürburgring kwamen we tot twee keer toe ‘Freya’ tegen, een Faun SLT 56 Franziska van de Bundeswehr. Deze had een gepantserd rupsvoertuig (ik en alle andere leken zeggen dan tank maar dat is fout) met flink dozerblad en graafarm op de oplegger, welke heeft geholpen bij de opruimwerkzaamheden.
Faun SLT 56 Franziska
De Faun SLT 56 Franziska is de opvolger van de Faun SLT 50 „Elefant“. Hij werd ontwikkeld voor transport van de Leopard 2. In plaats van 50 kon kan de combinatie met 12×0 Kässbohrer oplegger nu 56 ton aan. Uiterlijk is het verschil het gemakkelijkst te zien aan de dubbele koplampen. Een prototype werd van 1979 tot en met 1988 getest. Ze zijn dus niet over één nacht ijs gegaan voor ze een bestelling van 49 stuks plaatsten!
Faun SLT 56 Franziska
In tegenstelling tot de “Elefant” is Franziska geen officiële naam, maar een bijnaam. De 8×6 trekker is uitgerust met een luchtgekoelde 19,1 liter V12 Deutz BF L 513C dieselmotor die 525 pk levert. Deze is gekoppeld aan een ZF 4 S-150 GPA 8-versnellingsbak. De combinatie is onbeladen 19,7 meter lang, 3,15 meter breed en 2,81 meter hoog. Leeg weegt hij 37,7 ton, vol 94,5 ton. De maximum snelheid is vol 62 kilometer per uur, leeg is dat 10 kilometer sneller. Er zit een 800 liter tank in, wat betekent dat (bij inzet op de weg) hij om de 700 kilometer moet tanken: hij lust namelijk 110 liter diesel per 100 kilometer! Hij wordt bediend door een crew van vier man en is uitgerust met een MG3 machinegeweer op een draaikrans.
Faun SLT 56 FranziskaFaun SLT 56 Franziska
Faun SLT 56 Franziska
Kässbohrer oplegger

One Response

  1. Lucas Ensing 23 augustus 2021 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *