Allgaier P312: de koffie-Porsche voor Brazilië


De “Kaffee Porsche” stamt officieel uit de Allgaiergeschiedenis van dit merk. De officiële naam en type is Allgaier P312. Van dit type zijn 220 exemplaren gebouwd vanaf de studie in 1952. De meeste daarvan zijn verkocht aan Braziliaanse koffieplantages, vandaar de bijnaam. De twee cilinder dieselmotor van de Allgaier AP17 werd met onderdelen van de motor van de Porsche 356 (o.a. koppen en carburateur) omgebouwd tot een benzinemotor. Dit werd gedaan omdat dieseldampen niet goed zouden zijn voor de smaak en kwaliteit van de koffiebonen. De opmerkelijke carrosserie werd gebouwd om de koffieplanten geen schade toe te brengen.

Bronnen: Websites landbouwleven.be, fahrzeugseiten.de en eigen observatie op opeenvolgende oldtimershows in Bocholt (België). Meer foto’s hier.
Tekst: Dick Tijken.


De foto’s uit dit artikel zijn gemaakt bij de Porsche Diesel Club Europa Friesland Ausfahrt in Franeker.

One Response

  1. agrispec 6 juli 2022 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *