Dik 600 geautomatiseerde Axors voor de Braziliaanse suikerrietoogst

Geautomatiseerde Mercedes-Benz-trucks worden sinds 2019 gebruikt bij de Braziliaanse suikerrietoogst. Mercedes-Benz do Brasil heeft de Mercedes-Benz Axor speciaal geconfigureerd voor geautomatiseerde oogstactiviteiten als onderdeel van een ontwikkelingspartnerschap met de Braziliaanse fabrikant van landbouwtechnologie Grunner. Tegen het einde van dit jaar zal Mercedes-Benz do Brasil al in totaal ongeveer 640 voertuigen aan Grunner hebben geleverd voor modificatie, waarvan op dat moment al ongeveer 580 stuks bij de eindgebruikers zullen rijden, zo is de planning.
Mercedes-Benz Axor MP3
De Axor, die zich op de Braziliaanse markt heeft bewezen, is uitgerust met alle technologische componenten die geautomatiseerd rijden mogelijk maken: het voertuig neemt zelfstandig de snelheids- en afstandsregeling over, evenals de langs- en zijgeleiding. Hoewel de chauffeur te allen tijde de controle over de truck behoudt, hoeven zijn handen niet permanent aan het stuur te zitten. Naast de geautomatiseerde rijfuncties heeft de Axor een extra vooras, hogere spoorbreedte, zogenaamde “high flotation”-banden voor gebruik in de landbouw en antennes om satellietsignalen te ontvangen.
Mercedes-Benz Axor MP3
Hoe werkt dit in de praktijk?
Voor de vrachtwagen actief kan helpen op de plantage, wordt op de computer het oogsttraject tot op de centimeter nauwkeurig bepaald. De geautomatiseerde rit wordt aangestuurd via cruise control, gps en geo-referentie. De Axor werkt in combinatie met een suikerrietoogstmachine, die ook automatisch rijdt en het geoogste suikerriet direct in de vrachtwagenopbouw stort. De gemiddelde snelheid ligt rond de zes kilometer per uur. Op het moment dat de truck vol is neemt de chauffeur het stuur weer in handen om naar de losplek te rijden.
Mercedes-Benz Axor MP3
Welke voordelen biedt de geautomatiseerde vrachtwagen de klant?
Vergeleken met een conventionele trekker zijn er aanzienlijke voordelen te behalen op het gebied van brandstofverbruik, smeermiddelverbruik en onderhouds- en servicekosten. Precieze, vooraf ingestelde routing verhoogt ook de productiviteit: een voertuig kan in dezelfde tijd ongeveer twee keer zoveel oogsten dankzij hogere gemiddelde werksnelheden.

Tekst en foto’s Daimler. Vertaling en redactie Alex Miedema. Meer Braziliaanse voertuigen kun je hier vinden, meer Mercedes-Benz Axor hier.

One Response

  1. Lucas Ensing 1 juni 2022 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *